Markedets billigste bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Og dette solen lys fra Frankrig

- Franskmænd, der skrev sig ind i Danmarkshistorien

Bag om Og dette solen lys fra Frankrig

Franskmænd i Danmark! Da tænker vi nok på de sjældne gange, vi møder en fransktalende person, der som turist ønsker at blive vist på vej – på engelsk. Men gennem flere end 1000 år har franskmænd slået sig ned i Danmark og har sat deres tydelige præg på vores samfund med deres kunst, deres arkitektur, deres gastronomi, deres litteratur og deres sprog. Fortællingerne om disse franske indvandrere viser, at hvis man lægger øre til tidens stemme og så med et vist mod flytter sig derhen, hvor tingene sker, da kan man præge udviklingen, hvis man har vilje, evner, skaberglæde og ikke mindst livslyst. Dog kom de kun sjældent let til deres succes, for hverdagen var præget af store forskelle mellem dem og de herboende, og utallige er beretningerne om sammenstød af forskellige kulturer og konfliktende temperamenter. Men en ting er sikkert: Uden dem havde vi været fattigere. Bogen er oplagt at læse i sammenhæng med forfatterens tidligere udkomne Franske fortællinger. 17 danskere, der blev franske. Forord ved forfatter og journalist Lally Hoffmann. Uddrag fra bogen: I efteråret 1970 giver Grønlykke og Michaud hinanden håndslag, og Michauds aftale med en restaurant i Mexico bliver opsagt. Det skal vise sig at være den helt rigtige aftale for begge, og fire årtier senere kan Michaud sige, at ”vi har ikke fortrudt, at vi kom til Danmark. Falsled Kro var den lykkeligste tid i vores liv, han banker sig på hjertet: – Falsled er altid herinde”. Men et er ejerens ideer, et andet er hverdagens virkelighed. De to kokke på Falsled Kro viser stolt den nye franske chefkok ”Le chef” deres lager af prefabrikerede saucer og flakoner med tilsætningsfarver; de kan hurtigt levere en smukt anrettet menu. Michaud udbryder forarget: ”Grande déception!” (Stor skuffelse!). Der går da også kun få måneder, før han selv ansætter sine kokke. I maj måned året efter starter kokken på Belle Terrasse i Tivoli, Jean-Louis Lieffroy, anbefalet af Roy Hurtigkarl. Overraskende – og helt i modsætning til hvad Michaud kender fra Frankrig – er der unge kvinder på kroen, som på lige fod med deres mandlige kolleger tjener deres brød ved indkøb, tilberedring og servering af maden. Det lover godt. Om forfatteren: Ove Bjørn Petersen er cand.merc. i ledelse og cand.mag. i kunsthistorie. Livet igennem, jobmæssigt og privat, har de to kompetencer været i et nyttigt samspil, hvad enten det har været på dansk jord eller i udlandet. En livslang kærlighed til den franske nation og det franske sprog betyder, at han deler sin tid ligeligt mellem Frankrig og København. Gennem årene er det blevet til et utal af artikler om fransk gastronomi, kunst og historie i aviser og tidsskrifter med et dansk eller et fransk publikum.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793175365
  • Udgivet:
  • 7. Marts 2014
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af Og dette solen lys fra Frankrig

Franskmænd i Danmark! Da tænker vi nok på de sjældne gange, vi møder en fransktalende person, der som turist ønsker at blive vist på vej – på engelsk. Men gennem flere end 1000 år har franskmænd slået sig ned i Danmark og har sat deres tydelige præg på vores samfund med deres kunst, deres arkitektur, deres gastronomi, deres litteratur og deres sprog.

Fortællingerne om disse franske indvandrere viser, at hvis man lægger øre til tidens stemme og så med et vist mod flytter sig derhen, hvor tingene sker, da kan man præge udviklingen, hvis man har vilje, evner, skaberglæde og ikke mindst livslyst.

Dog kom de kun sjældent let til deres succes, for hverdagen var præget af store forskelle mellem dem og de herboende, og utallige er beretningerne om sammenstød af forskellige kulturer og konfliktende temperamenter. Men en ting er sikkert: Uden dem havde vi været fattigere.

Bogen er oplagt at læse i sammenhæng med forfatterens tidligere udkomne Franske fortællinger. 17 danskere, der blev franske.

Forord ved forfatter og journalist Lally Hoffmann.

Uddrag fra bogen:
I efteråret 1970 giver Grønlykke og Michaud hinanden håndslag, og Michauds aftale med en restaurant i Mexico bliver opsagt. Det skal vise sig at være den helt rigtige aftale for begge, og fire årtier senere kan Michaud sige, at ”vi har ikke fortrudt, at vi kom til Danmark. Falsled Kro var den lykkeligste tid i vores liv, han banker sig på hjertet: – Falsled er altid herinde”.

Men et er ejerens ideer, et andet er hverdagens virkelighed. De to kokke på Falsled Kro viser stolt den nye franske chefkok ”Le chef” deres lager af prefabrikerede saucer og flakoner med tilsætningsfarver; de kan hurtigt levere en smukt anrettet menu. Michaud udbryder forarget: ”Grande déception!” (Stor skuffelse!). Der går da også kun få måneder, før han selv ansætter sine kokke. I maj måned året efter starter kokken på Belle Terrasse i Tivoli, Jean-Louis Lieffroy, anbefalet af Roy Hurtigkarl. Overraskende – og helt i modsætning til hvad Michaud kender fra Frankrig – er der unge kvinder på kroen, som på lige fod med deres mandlige kolleger tjener deres brød ved indkøb, tilberedring og servering af maden. Det lover godt.

Om forfatteren:
Ove Bjørn Petersen er cand.merc. i ledelse og cand.mag. i kunsthistorie. Livet igennem, jobmæssigt og privat, har de to kompetencer været i et nyttigt samspil, hvad enten det har været på dansk jord eller i udlandet. En livslang kærlighed til den franske nation og det franske sprog betyder, at han deler sin tid ligeligt mellem Frankrig og København. Gennem årene er det blevet til et utal af artikler om fransk gastronomi, kunst og historie i aviser og tidsskrifter med et dansk eller et fransk publikum.

Brugerbedømmelser af Og dette solen lys fra Frankrig



Find lignende bøger
Bogen Og dette solen lys fra Frankrig findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.