Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
En roman om beboerne på Klinten, og deres midlertidige fællesskab omkring kystsikringen af den klint, der har givet vejen navn. Hovedpersonen er den ca. 35-årige Jeppe, der for en tid har installeret sig i sine forældres hus for at færdiggøre et projekt om forholdsord i maskinoversættelser. Romanen skildrer hans frigørelsesproces fra de moderligt omklamrende kvinder gennem en spirende forelskelse. De mange fortællespor spejler sig fornemt i hinanden: en gammel mands død og begravelse, Jeppes opvågnen fra teknologisk tørhed til sanselig kærlighed, villavejens kortvarige fællesskab omkring kystsikringen. En klassisk, meget velskrevet Smærup-roman, der anlægger et afslørende, men varmt blik på sine personer, og som løfter læseren ved sin beskrivelse af åbninger og skred i fastlåste liv. "Intens roman (...) Så fejende flot og koreografisk er to balder aldrig før blevet beskrevet i dansk litteratur. Kosteligt." - Politiken, 5 hjerter "Fremragende (...) En roman om tiden til tiden." - Kr. Dagblad, 5 stjerner"Efter endt læsning har man lyst til at starte forfra." - Berlingske, 4 stjerner"En rigt og virtuost summende roman." - Weekendavisen"En sødmefuldt livsbekræftende bog." - Information"Man må lette på hatten for denne roman." - Dagbladenes bureau, 5 stjerner"Frremragende og vigtig læseoplevelse." - Litteratursiden
Jens former sig som en meget personlig fortælling om en mand, der har fulgt det danske samfund og dets omskiftelser fra sidst i fyrrerne frem til vore dage. Det handler om en opvækst på landet, i landsbyen Staun i Himmerland. Det handler om livet på gården, om at ”være en lidt sær dreng”, det handler om karle og piger gå gården, om forældrenes indimellem stormfulde ægteskab, om fuldstændig fastlåste kønsroller, og det handler om trangen til at komme væk, væk til en anden verden, en trang, der bl.a. giver sig udslag i, at Jens en dag, da han cykler hjem fra gymnasiet, beslutter, at han fra det ene øjeblik til det andet ikke vil mere vil tale dialekt, heller ikke derhjemme. Bogen handler om at komme på universitetet i Aarhus, om at lære at stå på egne ben med alle de bump på vejen, det fører med sig, om at udvikle sig til forfatter, fra den spæde begyndelse til den større og større sikkerhed og anerkendelse, om at blive gift og få børn, flytte ind på et nedlagt husmandssted på Mors og indrette sig der, flytte til udlandet, til Luxembourg, fordi konen får job dér, og i ni år betragte Danmark udefra, et Danmark, hvor der ikke er meget tilbage af barndommens land.
Ny roman af Jens Smærup Sørensen - om børn og forældre, om barndommen, som man aldrig slipper fri af, om skæbne, om at finde ud af, hvem man er, og skabe sig et liv. Arne Beltoft bor på den gård, hvor han voksede op. Sommer efter sommer blev han som barn omgivet ikke alene af de københavnske feriebørn Freya og Thor, men også af et par piger fra nabolaget, Malene og Charlotte, der var stærkt tiltrukket af storbybørnene. Alle er de kommet til at spille en stor rolle i hans liv, som han med støtte i sine dagbogsnotater ser tilbage på og skriver om. Som medarbejdere, venner og kærester har de været med i det hele. Også når det ellers kunne ligne rene tilfælde, eller et resultat af fikse ideer, at han har opgivet at drive moderne landbrug, og at han er blevet præst, og at han er blevet brugtbilshandler. Nu har han fået øje på en ny vej i livet, som han er meget opsat på at følge. Men først må han overbevise sine nærmeste, få sine læsere med på den.
Der er Mærkedage der skal fejres - en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en tresårsdag i 2003. Det sker i Staun Forsamlingshus, så længe det er der, og så - da alt andet også er forandret - på et stort hotel. Gennem festerne følger vi de to familier på Bisgaard og Kristiansminde, men også mange af deres gæster, der for det meste er lige så ihærdigt optaget af at tilpasse sig skiftende tider og skikke som af at følge deres helt egne længsler.Den gamle Søren Godiksen må se alt hvad han har troet på blive til ingenting. Sønnerne og døtrene på de to gårde søger hver på sin måde at indrette deres liv i en ny tid, hvor meget lidt er givet på forhånd: adoptivbarnet Axel kommer til at overtage det meste af landsbyen; de vilde "tøser" Emma og Mary finder udveje fra de tidligere så fastlagte men nu ganske meningsløse kvinderoller; deres lillebror Peder og hans elskede kusine Ellen kommer til at optræde på den store verdens scene, som krigshelt og som FN-ansat.Og den næste generation har helt indlevet sig i nutidens forbrugersamfund, men arbejder måske også, som akademikeren Søren Lundbæk, på at "forstå" alle de voldsomme forandringer op gennem det 20. århundrede.Mærkedage er en både tragisk og lattermild fortælling om den gamle bondekulturs endelige opløsning i den moderne verden.Jens Smærup Sørensen modtog i 2008 De Gyldne Laurbær for romanen
"Evigt i tiden" foregår i tre forskellige tidsaldre. Men personerne er hele tiden de samme, Lone og Jakob, deres familie og andre folk i Skovby. Vi følger deres liv under afgørende omvæltninger af landbruget: den enevældige konges landboreformer i 1790’erne, andelsbevægelsens og højskolernes storhedsperiode i 1800-tallet, og i vores tid hvor hovedpersonerne som industrielle fødevareproducenter må forholde sig til en miljøbevidst offentlighed, og til den klimakrise som de måske allerede er medskyldige i. I romanens rammefortælling befinder de sig i en fremtid hvor de under alle omstændigheder må søge nyt liv. "Evigt i tiden" er en moderne historisk roman om et ægteskab. Om hvordan vi er blevet – og stadig bliver – dem vi er.
Jens Smærup Sørensen har ved siden af sit store prosaforfatterskab skrevet en lang række artikler om litteratur og om sin samtid. Bogen her er et udvalg af dem i nye, omarbejdede skikkelser. Der er veloplagte og originale læsninger af de danske forfattere, der har betydet noget særligt for Smærup, fx Ewald, Blicher, Grundtvig, Aakjær, Pontoppidan og Højholt, og der er mere personlige artikler om det at skrive, og om Det Danske Akademi, som forfatteren forlod i 2020. En håndfuld grus i andedammen udkommer i anledning af Jens Smærup Sørensens 50 års-jubilæum som forfatter og hans 75 års-fødselsdag. "Blændende." - Jyllands-Posten, 5 stjerner"Fejende flot (...) Smærup lægger afgørende, øjenåbnende vægt på det legende, improvisatoriske, fabulerende i skriveprocessen." - Weekendavisen"En bog af sand lødighed, fyldt med intellektuelle og oplevelsesmæssige fortætningspunkter. Enhver med glæde ved ordentlig og ægte litteratur bør unde sig selv at læse Smærups personlige bekendelse til kunsten og litteraturen." - Information "Voldsomt berigende og inspirerende tekster." - Nordjyske, 4 stjerner"Smærup skriver fremragende om litteratur." - Kr. Dagblad
En professor i historie er på vej op gennem Himmerland. Han skal hjem til sin far på plejehjemmet, for han har fået at vide, at faderen ikke har længe igen.Men den gamles hjerte slår og slår. Dag efter dag modstår det døden, og mens stueuret fylder rummet med sit tik-tak, som uophørlige ekkoer af sønnens drengeår, vælder billeder og tanker fra dengang frem i ham.Faderen, gårdmanden, var en beundret patriark. Han ville alle det bedste og tvivlede aldrig på, at det bedste var, når han bestemte. Egenrådigt hersker han over konen og børnene og tjenestefolkene. Især må han vise strenghed over for sønnen, må forbedre hans ringe evner for arbejdet på gården. Drengen får mærker af den faderlige omsorg på både krop og sjæl. - Og gårdmanden har selv sin historie.En enestående og mangetydig fortælling om sønner, om kærlighed til forældre og om tvivlen på den.Læs mere om forfatteren, Jens Smærup Sørensen.
Romanforfatter og klummeskribent ved Kristeligt Dagblad Jens Smærup Sørensen reflekterer med skarp pen og åbent sind over det enkelte menneskes plads i livet, historien og de store fællesskaber. REFLEKSIONER består af et par og fyrre korte essays om sproget og verden, ytringsfriheden, løgnen og den omsiggribende uvirkelighed. Om rigdom og forbrug, om krig og kapitalisme, om moderniteten og robotterne. Om frihed og fællesskaber og individualisme, om folket og eliten. Om angst og tillid og skam, ondskab, barmhjertighed og tro. Om land og by, naturen og årstiderne. Om litteraturen og tidsånden. JENS SMÆRUP SØRENSEN, født 1946, har i årtiere været af landets mest toneangivendedanske forfattere. Har bl.a. modtaget De gyldne laurbær for romanen "Mærkedage". Er desuden klummeskribent ved Kristeligt Dagblad.
Jens Smærup Sørensen er aktuel med en mindre novellesamling om skilleveje, omvæltninger og store livsvalg. Den ene novelle - Hendes nye dag - er nyskrevet, mens de resterende to har været trykt i henholdsvis et tidsskrift i 2013 og en antologi i 2015. Jens Smærup Sørensen, født 1946, har siden sin debut i 1971 med digtsamlingen Udvikling til fremtiden skrevet en lang række romaner, noveller, skuespil og børnebøger. I 2007 udgav han romanen Mærkedage, som har fået status af moderne klassiker - og med denne udgivelse blev hans værker for alvor allemandseje. Hans seneste udgivelse er romanen Feriebørn fra 2015.
Mit danske kød er en stor sansemættet roman, hvis ydre handling fortæller om en mand, der efter krigen - det store ragnarok - sidder i en klippehule og skal nedskrive de 144 guddommelige love til menneskeslægtens eventuelle efterkommere. Men hele tiden forstyrres han af erindringer fra sin tidligere tilværelse i det gamle Danmark. Som barn blev han sendt hjemmefra på grund af en uheldig episode med tømrerens kone, og gennem sit liv nåede han at være eftersøgt for flere forhold, enkelte gange ganske makabre, han trådte villigt ind i diverse sekter, og selv kærligheden mødte han op til flere gange. Af skam fortærer han til sidst manuskriptet, men hans mavesyre præparerer papiret, som mange år senere bliver fundet i hans skelet og befordret til udgivelse.Mit danske kød blev rost til skyerne ved udgivelsen i 1981:"Det er en overvældende oplevelse at leve sig ind i Jens Smærups fantastiske virkelighed, der afslører og afklarer både denne tid og alle tider. Man gribes af den næsegruse nysgerrigheds eufori, så man slet ikke opdager, at man undervejs læser sig ret så dybe flænger til i sit eget kød - Et mesterstykke." - Eigil Søholm, Aarhus Stiftstidende"Læs den! Der er meget at more sig over - og meget at gyse over."- Jens Kistrup, Berlingske Tidende
Det begyndte vel egentlig med Blicher, så kom J.P. Jacobsen, ”Den Jyske Bevægelse” med Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær, Marie Bregendahl og Thøger Larsen. Senere kom mange flere til, og en påfaldende stor og varieret gruppe forfattere fra Nordjylland har sat deres præg på dansk litteratur. I dag forholder det sig ikke meget anderledes: I årene 2001-11 tilfaldt De Gyldne Laurbær syv ud af elleve gange en forfatter med tilknytning til Nordjylland. I antologien går en lang række spillevende danske forfattere på opdagelse i Nordjylland som litterært fænomen gennem selvbiografiske tekster, forfatterportrætter, beskrivelser af landskaber og byer, analyser af enkeltværker og af forfatterskaber. Alle er de vidt forskellige tekster, der til sammen former et lysende billede af det litterære liv på toppen af Danmark. Blandt bidragsyderne er Hanne-Vibeke Holst, Kim Blæsbjerg, Mette Moestrup og Thomas Korsgaard.Johannes Riis (f. 1950) er tidligere forlægger og litterær direktør på Gyldendal. Han er mag.art. i litteraturhistorie og har oversat bøger af bl.a. Raymond Carver og George Orwell. Johannes Riis er vokset op på Mors. Jens Smærup Sørensen (f. 1946) er forfatter og cand.phil. i dansk. Han har udgivet en lang række anmelderroste romaner og fik i 2007 sit folkelige gennembrud med romanen Mærkedage. Jens Smærup Sørensen er vokset op i Staun ved Nibe. Lasse Horne Kjældgaard (f. 1974) er direktør for Carlsbergfondet og professor, dr.phil. i dansk litteratur. Lasse Horne Kjældgaard er født og vokset op i Hjørring.
Denne bog samler de både meget berømmede og meget forkætrede forfatterprædikener, der blev holdt i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København forår-efterår 2012.
Jens Smærup Sørensens første roman efter "Mærkedage" er en samtidshistorie om Andy, 49 år, og hans eksistentielle usikkerhed og forsøg på at navigere nogenlunde sikkert i en verden, han forstår sig lige så lidt på som alle andre.Der er groteske, farceagtige optrin undervejs, men det er et dystert, om end på ingen måde pylret eller opgivende billede, Smærup tegner af nutidslivet; af vores usikkerhed ved den verden, vi lever i, men ikke aner, hvordan vi skal forholde os til socialt og etisk og er nødt til at fortolke forfra og om igen hele tiden, fordi vi ingen faste holdepunkter har.Det hele er fortalt med en sproglig kraft og en pågåenhed, der får historien om Andys skæbne til at gå meget tæt på sin læser.
Jens Smærup Sørensens novellesamling NOVELLER fra 2002 er udvalgte noveller fra 13 STYKKER AF EN DRØM, DET MENNESKELIGE PRINCIP, BREVE og AF ORD.
Noveller, hvoraf de fire er formet som breve der anslår novellernes temaer. De handler om mennesker og begivenheder, der kun på overfladen ser rolige og hverdagsagtige ud.
Da Vindbjerg i Thy får 1.874.975 kr i EU-støtte til projekt Europæisk Kulturlandsby, starter en serie forrykte begivenheder, der til sidst får fortælleren Bjørn til at flygte til Paris, hvor han betror sin bærbare computer historien. Med samtidsromanen Kulturlandsbyen sætter Jens Smærup Sørensen, der er opvokset i Nordjylland, satirisk den nordjyske landsby ind i en europæisk sammenhæng og afslører computerens tvetydighed, dens indskrænkning og udvidelse af den menneskelige kommunikationsmulighed.
De skulle igang med høsten her i den sidste uge af sommerferien. Nis ville vise dem, at han sagtens kunne være med. I den her høst ville han virkelig tage sin tørn, virkelig få dem alle sammen til at kigge. Deres nye traktor, den stod dernede og skinnede i solen. Den skulle nu hjælpe dem med høsten, men den skulle ikke mindst hjælpe ham. Det var Nis også ret hurtig blevet klar over. Traktoren kunne hjælpe ham frem. Den kunne gøre ham større. Større end nogen af de andre åbenbart troede at han var.
Blodet farver sneen rød. Julegrisen bliver slagtet, og der bliver tærsket korn. Der er kun få dage igen, men Nis kommer slet ikke i julestemning. Kamma, en af deres gamle heste, ligger i stalden og er syg, måske ved at dø. Nis sidder alene ude hos hende og skraber roer. Siden høsten er han blevet mere alene: John er rejst fra gården, ind til byen og alle mulighederne, og Søren Peter går til spil, og går endda meget op i det. Sådan noget ville Nis aldrig få lov til, for det bliver man ikke en bedre landmand af, mener hans far. Men Nis begynder alligevel at sætte sig igennem. For resten også over for Hellig-Egons glubske køter King. Grisen, hesten, hunden og hende er tredje og sidste bind i serien om Nis. Tidligere er udkommet: Farer på skolevejen Et ansigt og en brækket arm
Nis og Chang derhjemme på gården. Alene lige nu sammen med hunden, javel, men trygt og godt. Senere ... han skal jo af sted, han skal jo! Og Chang må ikke følge med, kunne godt, men må ikke. Ikke længere end til gårdsleddet i hvert fald. Hunde har ikke noget at gøre i skolen. Udenfor ... må Nis gå den lange vej alene!
Syv af landets stærkeste forfatterstemmer fortolker og gendigter hver en af påskens tekster i ny smuk udgivelse.”Gennem den kulsorte sky” er en verselinje fra Kingos store påskesalme ”Som den gyldne sol frembryder”. Om lyset, der – måske – baner sig vej gennem mørket. Påsken er den vigtigste højtid i den kristne kirke. For det moderne menneske kan det imidlertid være svært at nærme sig de gådefulde begivenheder og det stærkt ladede symbolsprog i de bibelske tekster. Hvorfor skal Jesus først indtage Jerusalem som en sejrherre for siden at pines til døde og endelig genopstå? GENNEM DEN KULSORTE SKY indeholder frie fortolkninger og gendigtninger af påskens tekster dag for dag. Syv af landets bedst skrivende forfattere forholder sig med egen stil og stemme til de dramatiske begivenheder, som levendegøres i sanselige detaljer. Forfatterne viser nye veje ind i påskens tekster, så de taler direkte ind i vores tid uden at miste perspektivet til det evige og almene.Med tekster af DY PLAMBECK, BJARNE REUTER, PIA JUUL, ANNE LISE MARSTRAND-JØRGENSEN, HARALD VOETMANN, LARS HUSUM og JENS SMÆRUP SØRENSEN.
En kvinde betragter et avisfoto fra en anti-EU demonstration i 1972. Hun er selv med på fotografiet, men har nu fjorten år senere - bortset fra den mand, hun er gift med - mistet forbindelsen til de andre unge i det, der dengang lignede et fællesskab. Romanen følger dem én for én på samme dag: overlægen, pædagogen, politikeren, embedsmanden, vindmøllefabrikanten, damebladsredaktøren, adjunkten, producerassistenten og bistandsmodtageren.
AF ORD: ARBEJDSHISTORIER er Jens Smærup Sørensens novellesamling fra 1999. Det er en samling af noveller, der med humor og ironi giver realistiske samfunds- og personskildringer, hvor rummet og scenen for de fleste er arbejdslivet.
Jens Smærup Sørensens SOMMERFEST UNDER JORDEN: ET ROMANTISK LYSTSPIL er et skuespil om den traditionelle sommerfest i klyngehusbebyggelsen, hvor beboerne får en anden fest end sædvanligt, da der går hul på jorden og virkeligheden, lige midt iblandt dem.
Jens Smærup Sørensens DET EFTERSØGTE BARN er et skuespil om et yngre ægtepar. Deres eneste barn forsvinder, og politiet og gode venner hjælper ved eftersøgningen, der ender meget tragisk.
Jens Smærup Sørens roman ASTRID fra 2004 handler om Erik, der bliver genoptrænet efter et trafikuheld, hvor han vågnede op og hverken kunne tale eller gå. Samtidig må han bearbejde tabet af sin kæreste Astrid, som var hans livs udkårne.
13 STYKKER AF EN DRØM er Jens Smærup Sørensens novellesamling fra 1976. Indeholder novellerne: ANSIGTER GENNEM KOLD DAG, ET WEEKENDSPIL, EN REJSE OVER TO STATIONER OG VIDERE, VI TO, LIGESOM EN DRØM, KVIEN OG LENA, SOM DE SIDSTE ØJEBLIKKES HALLUCINATIONER, DRÅBER, ANGÅENDE HENDES DØD, VEJENS AFTENEKSPLOSION, EN EFTER SEKS DAGES VOLD, SOM, VINTERDAGE.
En falleret student er så opslugt af sin interesse for den minoiske kultur på Kreta, at hans engagement i egen virkelighed forsvinder.
Syv af landets bedste skønlitterære forfattere fortolker og gendigter hver en af påskens tekster i ny smuk udgivelse."Gennem den kulsorte sky" er en verselinje fra Kingos store påskesalme "Som den gyldne sol frembryder". Om lyset, der – måske – baner sig vej gennem mørket. Påsken er den vigtigste højtid i den kristne kirke. For det moderne menneske kan det imidlertid være svært at nærme sig de gådefulde begivenheder og det stærkt ladede symbolsprog i de bibelske tekster. Hvorfor skal Jesus først indtage Jerusalem som en sejrherre for siden at pines til døde og endelig genopstå? GENNEM DEN KULSORTE SKY indeholder frie fortolkninger og gendigtninger af påskens tekster dag for dag. Syv af landets bedst skrivende forfattere forholder sig med egen stil og stemme til de dramatiske begivenheder, som levendegøres i sanselige detaljer. Forfatterne viser nye veje ind i påskens tekster, så de taler direkte ind i vores tid uden at miste perspektivet til det evige og almene.Med tekster af DY PLAMBECK, BJARNE REUTER, PIA JUUL, ANNE LISE MARSTRAND-JØRGENSEN, HARALD VOETMANN, LARS HUSUM og JENS SMÆRUP SØRENSEN.ANMELDERNE SKREV"Flere højdepunkter i ny litterær antologi med syv forsøg på fortolkning af påsken"
"Welches Gehör, welche Erotik, welche Lust zu töten. Dänische Literatur in Exportklasse A." - WeekendavisenJens Smærup Sørensen ist ein großartiger Erzähler, der den Leser gern an der Nase herumführt. Es beginnt immer völlig harmlos: Es kommen Menschen zu Wort, die, ausgehend von ihrer jetzigen Lebenssituation, vom entscheidenden Wendepunkt in ihrem Leben erzählen. Diese Wendepunkte sind für die Figuren wie plötzlich auftauchende Wendebojen beim Segeln - eine kleine, oftmals zufällige Bewegung genügt, und schon lenkt der Wind sie von ihrer vorgezeichneten Bahn ab. Dies geschieht plötzlich und unerwartet. Die Geschichten kippen und zeigen Menschen voll Neid und Missgunst und dem Wunsch, andere tot zu sehen. Ein echtes Lesevergnügen!ÜBER DEN AUTORJens Smærup Sørensen hat eine große Anzahl von Romanen und Erzählungsbänden veröffentlicht und war etliche Jahre Hausdramatiker am Theater in Århus. In seinem Schaffen setzt er sich mit gesellschaftlichen Entwicklungen und Phänomenen im heutigen Dänemark auseinander. Im Mittelpunkt steht häufig das Aufeinanderprallen einer bäuerlich geprägten Gesellschaft mit ihren traditionellen Werten und dem modernen Individuum, das nach Karriere, materiellem Erfolg und Anerkennung strebt. Zweimal wurde Jens Smærup Sørensen bereits für den Literaturpreis des Nordischen Rates nominiert: 1993 für den Erzählband "Brief eines Seelenverkäufers" und 2007 für den Roman „Mærkedage" (Gedenktage).PRESSESTIMMEN"Welches Gehör, welche Erotik, welche Lust zu töten. Dänische Literatur in Exportklasse A." - Weekendavisen"Brief eines Seelenverkäufers ist gespickt mit künstlerisch scharf geschliffenen Diamanten, deren Berührung schmerzt ... Es kocht und brodelt wie in einem schwelenden Vulkan ... nichts Geringeres als ein meisterhaftes Buch." - Politiken„Das ironische Spiel mit der Rolle des Erzählers ist das Hauptkennzeichen von Smærup Sørensens Erzählungen, deren umständlicher Stil zur durchdachten Parodie wird. Indem seine Helden einem anderen schreiben, schreiben sie über sich selbst: überhebliche Machtmenschen, denen irgendwann aufgeht, dass sie keine Macht mehr haben und den Leuten auf die Nerven fallen." - Frankfurter Allgemeine Zeitung
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.