Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Drivhuset er skrevet af to haveeksperter og giver dig svar på alle de spørgsmål, der dukker op, når man har besluttet sig for at få et drivhus. Bogen har inspiration til valg af materialer og indretning samt placering i haven. Den gennemgår de forskellige plantetyper og arter, som kan dyrkes i drivhuset, de enkelte planters vækstbetingelser samt formering, dyrkning, pasning og pleje. Endvidere får du alt at vide om drivhusets indeklima, vinteropbevaring af planter, skadevoldere og plantesygdomme. Læs desuden om, hvordan du selv kan høste frø og formere en lang række planter nemt og lavpraktisk.Drivhuset er en inspirerende og praktisk grundbog for alle, der gerne vil have et glashus i baghaven eller midt i byen, hvor man kan opleve glæden ved at dyrke sine egne frugter, grøntsager og prydplanter – og hvor man kan nyde livet.
Drømmer du om en køkkenhave med friske grøntsager både forår, sommer, efterår og vinter? I Dyrk grøntsager året rundt tager Yen Frydensberg Egebak læserne med ind i sit haveunivers og fortæller, hvordan man med enkle metoder, i både baljer, højbede og landbohaver, kan dyrke og høste sine egne friske grøntsager hele året.Dyrk grøntsager året rundt er et overflødighedshorn af viden og personlige beretninger formidlet med en detaljeringsgrad, der tydeligt reflekterer Yen Frydensberg Egebaks store erfaring med økologisk havebrug.Bogen er en køkkenhavealmanak, der indeholder praktiske guides og konkrete tips til, hvordan man nemt, og med naturlige virkemidler, kan være selvforsynende med en bred variation af friske grøntsager selv i januar og februar. Desuden er der en komplet såkalender, så du som haveejer på ethvert tidspunkt af året trygt kan kaste dig ud i dine egne køkkenhaveeventyr, ligesom der også er dyrkningsvejledning til grøntsager fra mere eksotiske breddegrader.Alt i alt er Dyrk grøntsager året rundt en bog for enhver eksisterende eller kommende køkkenhaveentusiast.
Hvilken plante hvor fortæller udførligt om, hvilke planter der passer til havens forskellige jordbunds- og klimaforhold, og hvilke der rummer andre særlige egenskaber som fx duft, specielle vækstformer, blomster-, blad- og bærfarver samt bladformer. Desuden kan man læse om, hvilke planter der er lavallergene eller giftige, samt hvilke der tiltrækker eller afskrækker forskellige dele af havens dyreliv. Bogen giver gode råd om, hvilke planter man skal vælge til bestemte formål, fx et bed med sunde roser, blå blomster, et surbundsbed, et skyggefuldt eller tørt område, blomster med lang blomstringstid, blomster til afskæring, bunddækkende planter, planter med efterårsfarver og meget andet. Alle bogens afsnit er forsynet med lister over egnede planter. Og alle omtalte planter er sat ind i et skema, hvor man let kan få en oversigt over planternes krav til lys og skygge, deres størrelse, blomstringstid, blomsterfarve og bladfarve, samt hvor mange man skal beregne til at dække en kvadratmeter.
Sølva Falgren og Jens Juhl har mere end 20 års erfaring med økologisk havebrug. Her øser de af deres store viden, bl.a. om de arter og sorter, der egner sig særlig godt til økologisk dyrkning – også nye, spændende planter. Deres lille have på 480 m², heraf 50 m² køkkenhave, forsyner dem med grønsager, æg og honning til næsten hele året.”Vi lever af de grønsager, som årstiden byder på, og spiser direkte fra haven fra tidligt forår og til frosten sætter ind. Derefter fortsætter vi med at tage fra vores depoter af selleri, hvid- og rødkål, porrer, jordskokker, hokkaidogræskar, løg mv., til de er spist op midt på vinteren. Herefter er vi nødt til at købe nogle få grønsager, suppleret med dem vi har i fryseren. Allerede i april kan vi igen høste friske salatblade og spinat.”At dyrke økologisk i ens private have er sund fornuft – så enkelt kan det siges – men ikke gøres. I denne bog forklares grundigt, hvordan man kommer i gang, og hvordan man fortsætter, så det bliver en sport at få de flotteste og bedste afgrøder ved at bruge naturens egne principper. Der er ingen hokuspokus ved økologi, det er lige ud ad landevejen, men man har brug for en god forklaring til at komme i gang.Her er bl.a. afsnit om: Principperne bag økologisk dyrkning, Planlægning af køkkenhaven. Højbede og sædskifte, Naboplantning, Blomster skadedyrene ikke kan lide, Biplanter, Gødning og grøngødning, Kompostering, Drivhus og drivbænk, Krukker og potter, Høns og bier, Staudehavens betydning for den økologiske have samt ikke mindst en grundig gennemgang af alle grønsager, bær, frugt, drivhusplanter mv.I denne 2. udgave af Økologisk have er tilføjet et afsnit om permakulturhaven og nogle af de flerårige planter, der egne sig til permakultur. Samt et afsnit om, hvordan man selv kan producere egen surbundsjord. Her er også sjove nye påfund som at dyrke kartofler i græsafklip samt ikke mindst en udvidelse af, hvordan man biologisk kan bekæmpe evt. skadedyr og sygdomme. Illustreret med henholdsvis smukke akvareller af alle arterne og instruktive fotos.Fotos af Sølva Falgren og tegninger af Kirsten Tind, indbundet i dutchbind.
En solid håndbog om at dyrke og fremstille vin under kølige himmelstrøg. Indeholder kapitler om egnede sorter, beskæring og opbinding, vindyrkning i et køligt klima, sygdomme og skadedyr, vingården, vinfremstilling og vinteknikker.
Gennem flere år har Claus besøgt og fotograferet cottagehaver; ikke blot i Europa, men også i USA. Cottagestilen, der har sit udspring i England, stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet og var især i begyndelsen tilpasset ejere af mindre huse. Overordnet kan man sige, at det handler om haver, der ikke er ‘designede’. Det var en enkel – men langt fra ukunstnerisk – haveform, hvor sparsommelighed og selvforsyning var beundrede dyder. Dette gav sig udslag i anvendelsen af vilde blomster og driftssikre stauder samt bærbuske og andre spiselige planter – en frodig symbiose i samspil med rustikke hegn, pergolaer, havemøbler og små huse. I dag, hvor vi taler meget om biodiversitet, er cottagestilen med sine naturlige bede og småvilde beplantninger igen højeste mode - en stil, der også taler til en ny generation af haveejere. Det handler kort sagt om at være 'Vild med vilje'! Bogen viser en lang række eksempler på frodige haver med hver deres særpræg, og de mange stemningsfulde billeder vil give havedrømmene næring.
Aarstidernes gartner, Frank van Beek, har lært Søren Ejlersen og Jacob Dietz noget, som næsten er magi. Det gør nemlig noget særligt ved én at dyrke sin egen køkkenhave og spise høsten. Man kommer nærmere noget oprindeligt – og man kommer til at spise usædvanlig godt.Aarstidernes køkkenhave er en grundbog i, hvordan du dyrker din egen køkkenhave med klare anvisninger til 90 forskellige grøntsager, urter og bær, som du kan dyrke i haven, drivhuset og på altanen.Bogen er skrevet med muld på fingrene af en professionel og to amatører, som har hevet en fuldstændigt overdådig høst hjem. Den er spækket med uvurderlige tips til og dyrekøbte erfaringer om, hvordan du får styr på ukrudtet, kommer overens med snegle, bliver god til jord og får de grønneste fingre. Bogen giver dig overblik over sorter, dyrkningsmetoder, kompost, og hvordan du kan lykkes i din have uden brug af kemikalier og kunstgødning.Desuden finder du over 60 af Aarstidernes opskrifter, så du kan tilberede enkle, rustikke og grønne måltider af din høst.
I Den kriblende have giver den britiske forsker Dave Goulson os et nyt fascinerende indblik i insekternes forunderlige liv. Vi er med ham, når han graver i kompostbunken, kigger ind gennem glasset til sit bi-hotel eller dykker ned for at se nærmere på livet i havedammen. Han viser os, hvordan vores eget liv og i sidste ende hele menneskehedens skæbne er uløseligt forbundet med insekternes.Som altid hos Goulson er humoren og de skæve perspektiver aldrig langt væk, men Den kriblende have afdækker også de utilsigtede konsekvenser, det har for miljøet, når vi drukner vores haver i pesticider; lægger fliser overalt, hvor vi kunne have plantet træer, buske og blomster eller dyrket vores egne grønsager; eller køber spagnum med tørv fra truet natur, når det i virkeligheden er ret nemt at lave sin egen kompost. Den udvikling kan vendes. Haven kan blive det sted, hvor vi genopretter forbindelsen til naturen og genopdager, hvor maden kommer fra. Goulson viser, hvordan vi med få og små ændringer kan gøre vores haver til et kæmpemæssigt netværk af små naturreservater, hvor mennesker og dyr kan leve sammen i harmoni. Den kriblende have er uomgængelig lytning for alle, der har en have og kender til den verden af liv, der er derude.
Claus Dalby er kendt for talrige bøger om haver og blomster, og denne gang er det hans egen have i Risskov, der er omdrejningspunktet. Hvilke planter passer sammen - farve -, form- og sæsonmæssigt? Det er noget af det, Claus Dalby har arbejdet med gennem de sidste tyve år, og her øser han af sin store viden. En bog, som mange har ventet længe på ...Smuk og inspirerende havebog, der tager den haveinteresserede læser med rundt i Claus Dalbys egen have.
Det er en kendt sag, at nutidens haver er mindre end før i tiden. Men det betyder ikke, at det er sværere at indrette sig med planter og skabe hyggelige grønne oaser. Tværtimod er det nemmere at skabe stemning i et intimt rum. Claus Dalby præsenterer en række små haver - seksten i alt, der alle har det til fælles, at de er under 400 kvadratmeter; og i mange tilfælde noget mindre. Der er eksempler på rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver, og Claus Dalby viser, hvordan haveejerne har indrettet sig. Således er der mange gode råd og tips til dem, som kun har en begrænset grund til rådighed. Men for folk med større haver, er der bestemt også noget at hente.Alle haver er beskrevet med udførligt tegnede planer og billeder fra skiftende sæsoner.
Det kan være dyrt at være haveejer, men langt de fleste haveplanter kan formeres ganske let, så man selv kan lave nye planter. Planteformering bliver hurtigt en hobby på lige fod med selve havedyrkningen. Teknikker som podning og stiklingeformering har et ry for at være svært, men i virkeligheden handler det blot om at kende de rette – ofte nemme – teknikker og metoder. Den store bog om planteformering giver ikke alene den nødvendige viden om alt det grundlæggende; den indeholder også udførlige formeringsvejledninger for de mest populære planteslægter, alt sammen præsenteret af eksperter i et let sprog og med gode illustrationer.
Rækkehuse og klyngehuse med små haver kommer der flere og flere af; villahaverne er blevet mindre, og så er der gårdhaver, kolonihaver og alle de små urbane haver, som skyder op rundt omkring i byerne. Fælles for dem er, at kvadratmeterne er få og pladsen begrænset. Det giver nye udfordringer at få disse minihaver til at fungere bedst muligt. Jo mindre haven er – jo flere overvejelser skal der til for at udnytte den optimalt. DEN STORE BOG OM SMÅ HAVER hjælper haveejerne til at få de små haver tilpasset familiens behov og ønsker. Med god planlægning er det utroligt, hvor godt pladsen kan udnyttes. Første del af bogen fortæller om, hvordan man designer små haver - griber sagen an og får sin planlægning i orden, så haven på trods af et lille areal kan tilfredsstille familiens krav og ønsker: skab rum – udnyt pladsen opad – højbede – krukker og plantebeholdere – visuelle kneb – egnede planter - plads til børn - og meget andet. I anden del kommer læseren på besøg i 13 spændende haver på 52 - 365 m2. I dem er der på forskellige måder gjort brug af designmæssige fif og løsninger. Haverne har vidt forskellig karakter, der afspejler ejernes smag og behov: romantiske og frodige – stringente og minimalistiske – vilde og ’naturlige’. Nogle lægger vægt på blomsterrigdom, andre vil have en køkkenhave, ligesom der er haver til leg og afslapning, plads til gæster – og meget mere. Til hver have er der udførlig beskrivelse, illustreret med fotos og en plan over haven. Adresser, nyttige links og litteraturhenvisninger. Mere end 250 fotos, 13 haveplaner + øvrige illustrationer.
Gendyrk er genbrug, grøn omstilling, gratis mad, haveterapi og ikke mindst sjovt, hyggeligt og nemt. Det kan foregå hjemme i køkkenet, nede i baggården eller ude i køkkenhaven. Bogen her er til dig, der vil give dig i kast med at gendyrke rester fra frø og grøntsager og ønsker de bedste tips til, hvodan du kommer i gang.Persille Ingerslev, der er Danmarks ukronede dronning af gendyrk, fortæller, hvad der skal til, for at du selv kan gå i gang med at gendyrke, uanset om du vil prøve kræfter med ananas og chiagræs eller blot vil forsøge dig med mere konventionelle afgrøder som karse, tomater og forårsløg.I alt 47 afgrøder er beskrevet i bogen, herunder den storslåede porre, der ifølge Persille indkapsler alt det, der gør gendyrkning magisk og vidunderligt.Persille Ingerslev har mere end 16.000 følgere på Facebook-siden ’Persilles hjemmedyrk’, hvor hun deler sine erfaringer. Derudover holder hun foredrag landet over om at gendyrke. Hun begyndte selv på at dyrke frugt og grønt, da hun en overgang var på kontanthjælp og ikke havde råd til supermarkedernes friske varer. Hun opdagede undervejs, at gendyrkning også hjalp på hendes stress, depression og angst.
Nem køkkenhave i ét højbed med stort udbytteHuw Richards er trods sin unge alder en erfaren havedyrker. I bogen viser han, hvordan der let kan dyrkes en mængde økologiske grøntsager i bare ét højbed, så der er noget at spise hver måned. Læs om hvordan det kan gøres – måned for måned. Bogen viser enkle dyrkningsteknikker trin for trin. Tegninger af højbedet med grøntsagerne viser hvordan bedet forandrer sig måned for måned, og hvordan man hele tiden kan skifte mellem at plante, så og høste.Start med at forspire i vindueskarmen, så er der større chance for en god høst. Ingen erfaring? Og kun lidt plads? Ikke noget problem! – med Køkkenhave i ét højbed kan du hele året spise lækker mad, du selv har dyrket.Følg HuwsNursery på YouTube, Instagram, Facebook.
Dorthe Kvist er havedesigner, blogger, TV-vært i TV2 ”Årets dejligste have”, ”En have i gave”, ”Vores haver vores vej” m.fl. Haveekspert i Go’morgen Danmark, skribent og stylist i diverse magasiner og aviser bl.a. ”Kvistens Haveskole” i BT, foredragsholder, forfatter m.m.Denne bog handler om, hvordan din have bliver lige så hyggelig, eventyrlig og brugbar som du drømmer om. Dorthe Kvist giver råd, så du kan skabe din egen fantastiske have med dens egne lokkende oplevelser og mysterier. Bogen gør det nemmere at vælge havestil og indretning. Haveglæden har blomstret i mange år, og haven er nu ligeså vigtig for os som vores bolig, og den skal selvfølgelig være præcis lige så lækker og afspejle vores personlige stil. Haven vil vi bruge til det hele. Vi vil spise og tage bad derude, slappe af, lave yoga, arbejde, være sammen og dyrke vores egen mad. Haven er også et sted, hvor der er mulighed for at tage en digital detox. Det er her, vi lader op og gearer ned, og hvor vi kommer i kontakt med naturen igen. Måske fordi mange af os lever foran en skærm, og fordi vores verden bliver mere og mere digitaliseret, bliver vi langsomt mere fremmedgjorte over for naturen. Vi har brug for haven, naturen og jordkontakt, og derfor ønsker vi os meget mere af vores uderum.”Når jeg tegner haver for folk, er et af de ønsker som med garanti er på listen hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport, rum til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an”.
At bruge urter til te er en tradition, vi har overtaget efter munkene. De lavede udtræk af planter med kogende vand, fordi de opdagede, at forskellige slags planteudtræk (te) kunne lindre, helbrede eller forebygge diverse skavanker. Urtete drikker vi, fordi det gavner kroppen og for nydelsens skyld. Munkene kaldte deres urteteer for lægedrikke, og mange husker sikkert, at de som børn fik bugt med forkølelse ved at drikke kamille- eller hyldeblomst te, som deres mor eller bedstemor serverede.Det er let selv at samle og tørre urter, men vigtigt at vide, hvilke der kan bruges, og hvad de gør godt for. Ved en skånsom tørring opnås, at de medicinske indholdsstoffer bevares. Den daglige kop urtete kan nemt blive et af dagens dejlige og afstressende små øjeblikke.Den kendte urteskribent Anemette Olesen giver her opskrifter på en lang række urteteer, som man selv kan samle eller dyrke planterne til. Og hun fortæller om de virksomme indholdsstoffer, og hvad de gør godt for.Nina Ferlov har tegnet omslaget og enkelte illustrationer inde i bogen.
Ny udgave under forberedelse, udkommer 2025Drivhuset skal fungere økologisk og bæredygtigt. Det er der mindst to grunde til. Den ene er, at der kan dyrkes en del sunde afgrøder, som trives bedre og giver et mere stabilt resultat i drivhuset end på friland. Den anden er, at sæsonen forlænges væsentligt bl.a. ved at forkultivere planter til køkkenhaven.Jens Juhl og Sølva Falgren forklarer lige ud ad landevejen hvordan det lader sig gøre vha. økologisk så- og priklejord, udskiftning af jorden i drivhuset, forebyggelse og biologisk bekæmpelse af skadedyr og sygdomme, økologisk gødning - og omhyggelig dyrkning og drivhusplanterne i al almindelighed. De to garvede økologiske avlere øser i denne bog af deres righoldige og praktiske erfaringer. De har også skrevet bøgerne: Økologisk have, Økohøns samt Havealmanak – økologisk have måned for måned.
Claus Dalby har besøgt omkring hundrede og tyve skandinaviske drivhusejere og viser i denne bog, hvor forskelligt og personligt de har indrettet sig. I dag er drivhuset meget mere end et sted til dyrkning af tomater og agurker. Det er først og fremmest et opholdssted til nydelse og glæde for mennesker, og kreativiteten i indretningen er stor. ´Vis mig dit drivhus´ viser både nostalgiske og moderne huse, dyre og billige, førdigkøbte og hjemmebyggede. Ejerne fortæller selv om et fascinerende liv under glas, og selvbyggerne beretter om, hvordan deres huse er opført.
Græsser er vigtige medspillere i design af haver, med fokus på mere natur. De er en af tidens allervigtigste havetrends og en blivende nyfortolkning af både private haver, parker og anlæg. Natur og klima er nogle af tidens helt store udfordringer. Bogen beskriver, hvorledes vi alle kan hjælpe insektlivet og give biodiversiteten en håndsrækning, Hvad enten vi skal i gang med vores egen have, er havedesigner eller landskabsarkitekt. I denne sammenhæng er græsserne uundværlige. Samtidig er de fantastiske medspillere i havens design – de er markante og smukke hele året rundt. Græsser kan noget, som andre planter har svært ved at hamle op med. Planterne er beskrevet med navne, og bogen er sprængfyldt med inspirerende og fortællende fotos. Første del giver en grundig gennemgang af græsser i alle afskygninger – deres anvendelse i havedesign – forskellige slags beplantninger – pasning og vækstvilkår – græsser på forskellige årstider. Endvidere er der afsnit om græsser i højbede, plantekasser og krukker – på husvægge og tage – og meget mere. Anden del tager læserne med på besøg i private haver og store anlæg i ind- og udland. Nogle er kendte ’turistmagneter’ som fx High Line i New York, mens andre er ukendte for de fleste. Stederne er vidt forskellige og fyldt med ideer og inspiration, som også kan bruges i ens egen have. Sidste del rummer en planteoversigt med beskrivelser og fotos af 126 græsarter og -sorter samt 36 stauder, der er velegnede til at plante sammen med græsser. Alle er hårdføre og kan købes herhjemme. Adresser, nyttige links og litteraturhenvisninger. Over 400 fotos
Grønne planter er tilbage i vores vindueskarme, også selv om det ikke altid er lige nemt at finde ud af, hvad der skal til for at få dem til at trives indendørs. Denne håndbog er spækket med praktiske plantetip og fortæller om alt det, du behøver at vide for at holde din bolig grøn. Den tager højde for lange vintre og nordiske lysforhold, og du får basal viden om pasning, pleje og formering. Desuden indeholder bogen inspirerende portrætter af en række populære planter med konkret information om, hvad de kræver af lys, vand, jord og gødning – året rundt. Bogens forfattere er Jenny Leite-Vikra, Kathrine Winther Løkke og Marte Espevik, som blandt andet skriver og designer plantemagasinet GRO, et skandinavisk netmagasin om stueplanter.
The next book in the highly successful Kinfolk series, The Kinfolk Garden invites readers inside 30 spaces that blur the lines between indoors and out, from jungle-like rooftops to sprawling backyards.
Løgvækster, sommerblomster, stauder, slyngplanter og roser - alt kan plantes i krukker og give blomstrende frodighed. Denne bog viser, hvordan man ved at lade det ene afløse det andet kan få blomstring i afstemte farveharmonier fra marts til oktober. I bogens første del forklares blandt andet om såning, stiklingeformering, beholdere, jord og gødning. Og derefter fortælles om de forskellige planter.
Claus Dalby har udgivet bogen ‘krukkekøkkenhaven’ d. 29. Marts 2021, og er udkommet indbundet med 320 sider. Den kommer med en størrelse på 200x277x34 mm og vægtes til 1540g. Det er en bog der rammer tidens store trends inden for ‘gardening’ og dyrkningen af den grønne livsstil. AfgrøderDalby kommer ind på at dyrke egne spiselige afgrøder, med hensigten i, at dyrke med sparsom plads. Hele konceptet er at haven er i et, og alt spiller en rolle sammen. Afgrøder er dyrkede planter, som kan stå på marken eller i have f.eks. Urban gardeningDerudover præsenterer Dalby os for konceptet ‘urban gardening’ som er en samfundstendens, hvor det primært er at dyrke haven og naturen bæredygtigt og lokalt i byen. Det er snakken om design af haven, og hvordan du kan få det meste ud af den, har du en altan eller terrasse, har Claus Dalby en masse gode ideer til dig. Har du ikke en, finder du stadig en masse relevant læsestof som kan gavne dig og din have. Udtryk i krukke køkkenhaveKonceptet er endvidere også som titlen beskriver, ‘krukkekøkkenhave’, en have fyldt med krukker hvor hver har sin egen rolle i den store helhed af haven. Det handler om at skabe en smuk have som ikke kun er til at kigge på, men derudover at dyrke afgrøder i, og det mener Dalby kan gøres gennem krukker som beholdning. I takt med at der høstes kan der gennem sæsonerne flyttes rundt og bytte ud, krukken vil fungere som et æstetisk samt praktisk produkt for din have. Det handler om at gøre det nemt og smukt. En kombination med blomster, som kan være spiselige for eksempel, kan du opnå de helt særlige udtryk, som ‘krukkekøkkenhaven’ prædiker. Det bæredygtige element opnår du også gennem det miljø du skaber for både dig selv, og bierne. Muld, gødning og vandingForfatteren går i dybden med sine beskrivelse og giver os den fulde bagtanke ved krukker som plantebeholdere, herunder muld, gødning og vandingen processen samt hvad det kan gøre for dine planter. Såning og plantning af afgrøderDu får også en indsigt i den praktiske del af såning og plantning af afgrøder, også bær, frugt og krydderurter!
Her er en spændende sproglig, gastronomisk nyskabelse. Blomstersalater har fået deres helt egen betegnelse. De kaldes Fantasilater og er et indregistret varemærke. Fantasilater er smukke, overvældende, utrolige og velsmagende. Dyrk, pluk og design dit eget smagsunivers blandt over 100 spiselige blomster, bladgrønt og urter Forestil dig en tallerken fyldt med blomster – lige til at spise! Forfatteren Aiah Noack er indehaver af Naturplanteskolen, har arbejdet med havedesign, planter, produktudviklng og spiselige blomster i over 30 år. Hun er projektleder på Grennessminde – Det økologiske gartneri, som leverer spiselige blomster til bl.a. Noma. Fantasilater omtaler 108 blomster, der kan spises og smager godt. Blomsterne kan være søde, syrlige, bitre, med lakridssmag eller have mange andre smage. Alle blomsterne er almindelige haveplanter eller vilde planter. Og her gives opskrifter på en række små og store blomstersalater. Fantasilater består af en basissalat med dressing, ovenpå lægges de forskellige blomster, så det endelige resultat bliver så smukt, at man næsten ikke kan få sig selv til at spise den, men når først man har smagt salaten, kan man ikke holde op. Aiah Noack beskriver oplevelsen således: ”En Fantasilat er som et festligt, spraglet og livsbekræftende stykke af Guds natur samlet i én salatskål. Smagen er som at gå til koncert med et kæmpemæssigt symfoniorkester, hvor tonerne udspiller sig i mundhulen som en eksplosion af smag, friskhed, nuancer og dejlige overraskelser. Hver mundfuld er forskellig. Hver mundfuld er fantastisk! "
Fans of Piet Oudolf will revel in this updated edition of the book that helped launch his career.
Ønsker du en have med et naturligt udtryk, der tager hensyn til både miljø og dyreliv? Den kendte engelske havedesigner Noel Kingsbury viser dig hvordan.Længslen efter det stille liv i pagt med naturen er større end nogen sinde før, men samtidig bor mange af os tæt på de store byer og har ikke store havearealer at boltre os på. I denne bog guider Kingsbury dig til at skabe og beplante din have på en nutidig måde, hvor du bringer naturen ind i haven og benytter de seneste tendenser inden for havedesign.Mange af bogens haver er ikke mere end få hundrede kvadratmeter store – nogle er lidt større, og andre mindre – men de fungerer alle efter de seneste naturprægede tendenser og beplantningsprincipper, som man kan have glæde af at følge, uanset hvor stor en have man har.
I „Drømmen om en lille økologisk æbleplantage“ fortæller biolog, fotograf og økologisk æbleavler Jens H. Petersen gennem tekst og masser af billeder om at plante, dyrke, høste og sælge økologiske æbler.Det er en personlig fortælling om følelsen af ansvar for de 3 hektar gammel landbrugsjord på Djursland, som han og familien overtager og om følelsen af ansvar for det stykke af kloden, der nu er kommet i deres varetægt. Og det er en beretning om praktisk økologisk jordbrug, om biodiversitet og om at invitere naturen tilbage.
Forestil dig en have, hvor træerne drypper med frisk frugt, buske er smykket med lækre bær, gourmetsvampe spirer i skyggen, hårdføre kiwier giver frugt højt oppe i en lund af lindetræer. Snørklede rum med urtespiraler, høje vægge af beplantede jerngitre og bunden tætpakket med højbede, der giver kontur i landskabet. Du er nu netop trådt ind i riget Kærbakkens Permahave på Samsø – hvor naturen er din læremester.Ideen bag permakultur er enkel: Tag dig af jorden, og jorden vil tage sig af dig. I klare logiske trin tilbyder bogen de værktøjer, du har brug for for at gøre din have til et overdådigt spisekammer i pagt med naturen.Bogen dækker de grundlæggende principper for nordisk permakultur, viser hele designprocessen med detaljerede oplysninger om planter, vand, mad, dyr og strukturer til en færdig helhedsplan. Fyldt med eksempler fra det virkelige liv og trin for trin-projekter vil denne bog være en uvurderlig ressource og hjælpe dig til at ændre dit stykke land, stort som lille, til et bæredygtigt økosystem og en spiselig oase.Permakultur betyder ‘vedvarende kultur’. Begrebet stammer fra et planlægningssystem for jordbrug introduceret i 1970’erne af australierne Bill Mollison og David Holmgren. Det handler om opbygningen af en vedvarende dyrkning ved hjælp af økologisk bæredygtige systemer, som er i fuld harmoni med naturen og dens ressourcer.Om forfatterneBirgit Rothmann er uddannet lærer og skolebibliotekar og har i mange år arbejdet som lærer, undervisningskonsulent og international koordinator på en række projekter i udlandet. Birgit er født og opvokset på en planteskole i Midtjylland og har i over 40 år fungeret som havekonsulent i fritiden. På en tur til La Gomera i 2010 opdagede hun permakulturen og blev straks bidt af tankerne bag. Har siden taget International Permakultur Designkursus og arbejder i dag med udbredelse af permakultur og design af skovhaver.Thinna Aniella Michelsen er uddannet fra Københavns Film- og Fotoskole i 2012 og havde eget atelier i København fra 2013-15. Flyttede i 2015 til Samsø. Thinna finder sin inspiration i naturen, hvor hun på ture med sit kamera oplever det, der sker; de store vidder, de små snoninger, de hårde og bløde linjer, som vejret skaber. I 2016 har hun især fordybet sig i permakultur og skovhaver.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.