Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I "På vej mod 2. verdenskrig" givet historier Per Kühlmann sit bud på, hvorfor 2. verdenskrig brød ud? Hvad var gået forud? Hvorfor opstod nazismen? Og hvordan kunne en fredstraktat fra 1919 være medvirkende årsag til en krig to årtier efter? "Efter 2. verdenskrig er det ofte blevet diskuteret, hvorfor England og Frankrig ikke i tide stoppede Hitler. Hvorfor besluttede de sig først for krig mod Tyskland, da det var for sent? Hvorfor forhindrede de ikke Tyskland i at opbygge et stærkt militær? Hvorfor greb de ikke ind og afsatte Hitler, umiddelbart efter at han var kommet til magten? Bag alle sådanne spørgsmål ligger en opfattelse af, at hvis man havde stoppet Hitler i tide, kunne 2. verdenskrig være undgået. Der ligger yderligere den antagelse, at alle i 1933 og årene efter kunne se, at Hitler-Tyskland ønskede at dominere Europa og om nødvendigt ville starte en krig for at opnå det. Imidlertid er ihvertfald den sidste antagelse forkert." Per Kühlmann er en dansk faglitterær forfatter og historielærer. Han har udgivet en lang række bøger om både danmarks- og verdenshistorien for elever på folkeskole- og gymnasieniveau.
Ved 2. Verdenskrigs afslutning måtte Danmark redefinere sin plads i verden. Bogen præsenterer en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005.Den nye verdensorden, som tegnede sig i 1945, krævede, at Danmark tog stilling i en bipolær verden mellem de to dominerende supermagter.Det blev indledningen til en ny situation, hvor USA kom til at spille en langt mere dominerende rolle i dansk udenrigspolitik, end det hidtil havde været tilfældet, og hvor Danmark blev placeret på grænsen mellem de to blokke. Resultatet blev en balancegang mellem ikke-provokationspolitik og allianceforpligtelser.Forfatteren gennemgår hele koldkrigsperioden i dansk og international optik og trækker tråden helt op til de dramatiske år, der fulgte Murens fald. Den søger således at forklare, hvorledes Danmarks situation igen forandrede sig, da den bipolære verdensorden udskiftedes med en ny unipolær.Bogen er en lærebog til historie og samfundsfag på ungdomsuddannelserne. Den berører en række centrale internationale tematikker, heriblandt ideologiernes kamp, afkolonisering og menneskerettigheder, Murens fald, europæisk integration og globalisering.Bogen indgår i serien His2rie, der er et netbaseret undervisningsmateriale specielt tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet: stx, hf og hhx. På www.his2rie.dk finder du gratis kildetekster, arbejdsspørgsmål med mere.Michael Boas Pedersen er cand.mag. i historie, mediefag og samfundsfag og har gennem en årrække arbejdet med undervisning. Michael er i dag chefkonsulent i Dansk Industri, Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser.
I "Den kolde krig: Forholdet mellem øst og vest 1945-1953" belyser historiker Per Kühlmann, hvordan 2. verdenskrigs-alliancen mellem Sovjetunionen, USA og Storbritannien kort efter krigens afslutning forvandlede sig til en iskold konflikt. En konflikt der betød, at begge lejre opbyggede et arsenal af atomvåben, efterretningstjenesternes arbejde intensiveret og mistilliden til den anden var total. Men hvordan kunne det gå så galt så hurtigt? Skyldtes det de ideologiske forskelle på USA og Sovjet eller måske ledernes mistillid til hinanden? Og hvilken rolle spillede den "Den Kolde Krig" på et globalt plan?Per Kühlmann er en dansk faglitterær forfatter og historielærer. Han har udgivet en lang række bøger om både danmarks- og verdenshistorien for elever på folkeskole- og gymnasieniveau.
Det brogede Spanien handler om Spaniens historie fra Francos sejr i Den spanske Borgerkrig i 1939 til i dag. En periode, hvor Spanien er gået fra at være et diktatur og et af Europas fattigste lande til i dag at være et demokratisk EU-medlemsland og verdens niendestørste økonomi. Spanien har med andre ord undergået en total forandring. Bogen indgår i serien Det 20. århundredes historie, der har ungdomsuddannelserne (stx, hf og hhx) som målgruppe. Bogen henvender sig i øvrigt generelt til interesserede i Spaniens nyeste historie og samfundsforhold. På hjemmesiden www.his2rie.dk findes et stort udvalg af kildemateriale. Bogen lægger op til fagligt samspil mellem fag som historie, samfundsfag og spansk mv. Jakob Buhl Jensen (født 1977) underviser i historie og samfundsfag på Maribo Gymnasium.
I "Stalintiden - Sovejtunionens historie fra 1917-1953" beskriver historiker Per Kühlmann den russiske revolution i 1917 og udviklingen af det sovjetiske samfund under Stalin frem mod hans død i 1953. ""... Stalin er yderst brutal ... Derfor foreslår jeg, at man afsætter Stalin fra posten som generalsekretær. I hans sted skal der vælges en mand, der er ganske anderledes end Stalin ..." Således skrev lederen af det kommunistiske parti i Sovjetunionen, V. I. Lenin, i december 1922 til sine kammerater i partiets top. Lenin døde selv godt et år efter. Stalin var ikke blevet afsat fra sin post som generalsekretær forinden. Tværtimod styrkede han i de næste år sin stilling i partiets ledelse. Han fik gjort posten som generalsekretær for partiet til det mest betydningsfulde hverv. Fra slutningen af 20'erne var han den egentlige leder af partiet. Fra midten af 30'erne var han Sovjetunionens absolutte enehersker. Fra det tidspunkt og til sin død i 1953 var Stalins ord lov i Sovjetunionen. Han herskede om muligt endnu mere enevældigt end den zar, hvis magt var blevet knust ved revolutionerne i 1917." Per Kühlmann er en dansk faglitterær forfatter og historielærer. Han har udgivet en lang række bøger om både danmarks- og verdenshistorien for elever på folkeskole- og gymnasieniveau.
I "Indien - Fra engelsk koloni til selvstændighed" beskriver historiker Per Kühlmann Indiens historie fra tiden før Europæerne ankom og frem mod 1947, hvor landet atter blev selvstændigt. "Den 15. august 1947 ophørte englændernes 200-årige herredømme, og befolkningen opnåede selvstændighed. Hvordan var det muligt, at under 200.000 englændere i Indien kunne herske over flere hundrede millioner indere i omkring 200 år? Hvorfor måtte englænderne tilsidst opgive deres herredømme over Indien? Og hvilken betydning har kolonitiden haft for det moderne Indiens udvikling? Det er spørgsmål som disse, denne bog vil prøve at belyse."Per Kühlmann er en dansk faglitterær forfatter og historielærer. Han har udgivet en lang række bøger om både danmarks- og verdenshistorien for elever på folkeskole- og gymnasieniveau.
I "Israel eller Palæstina : Konflikt uden ende?" forsøger historiker Per Kühlmann at besvare det store spørgsmål: "Hvorfor kan israelerne og palæstinenserne ikke komme til enighed? Hvorfor har konflikten varet så længe? Og vil den nogensinde få en ende?""I det nuværende Israel bor der i dag ca. 400.000 arabere og omkr. 2,5 millioner jøder. Araberne udgør således omkring 13% af den samlede befolkning. Men tidligere var det omvendt. Indtil 1948 var araberne i overtal. Da jøderne oprettede staten Israel, flygtede mange arabere. De har siden levet i landflygtighed i Israels arabiske nabolande. De og deres efterkommere har håbet på og håber fortsat på at kunne vende tilbage til deres hjemland...Begge parter hævder deres ret til det samme land. Det giver grundlag for fjendskab på liv og død."Per Kühlmann er en dansk faglitterær forfatter og historielærer. Han har udgivet en lang række bøger om både danmarks- og verdenshistorien for elever på folkeskole- og gymnasieniveau.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.