Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
En beskrivelse af en metode til at gennemføre en tilstandsundersøgelse af bygninger med fugt og skimmelsvampevækst.SBi-anvisning 204 beskriver en metode til at gennemføre en tilstandsundersøgelse af bygninger med fugt og skimmelsvampevækst. På baggrund af en sådan undersøgelse vil bygningsundersøgeren med stor sikkerhed kunne pege på årsager til og forslag til løsninger af fugt- og skimmelsvampeproblemer i den undersøgte bygning. Anvisningen er blevet til som led i et stort tværfagligt forskningsprogram om skimmelsvampe, som SBi har gennemført i samarbejde med en lang række andre forskningsinstitutioner.
SBi-anvisning 205 beskriver midler og metoder til renovering af bygninger, der er angrebet af skimmelsvampe.Anvisning 205 knytter sig til SBi-anvisning 204, Undersøgelse og vurdering af fugt og skimmelsvampe i bygninger.Beskrivelser og vurderinger af metoderne bygger på oplysninger fra eksperter med baggrund i deres praktiske erfaringer, på litteraturundersøgelser samt praktiske undersøgelser i laboratorium og i bygninger af metodernes effekt. Ved renovering af ventilationsanlæg kan man i mange tilfælde anvende de samme metoder, men metoderne til renovering heraf er ikke udtømmende behandlet i denne anvisning.Anvisningen indledes med en introduktion til skimmelsvampe og er derefter opdelt i to dele. Første del er en beskrivelse af renoveringsprocessens faser fra planlægning over udførelse til drift og vedligeholdelse. Anden og længste del er praktiske vejledninger til renoveringsprocessen herunder tilstandsundersøgelse, kvalitetskontrol, sikkerhedsforhold og metoder til afrensning af skimmelvækst. Bilag A afslutter med eksempler på årsager til skimmelsvampevækst.Anvisningen henvender sig primært til fagfolk, der planlægger renovering af bygninger med skimmelsvampeangreb. Det vil sige rådgivere, udførende samt bygningsundersøgere med et godt kendskab til både skimmelsvampe og til byggetekniske forhold.
Denne SBi-anvisning 210 behandler materialer til trækonstruktioner og beregning af sædvanlige elementer og konstruktioner. Anvisningen henvender sig til projekterende og ingeniørstuderende.Anvisningen erstatter anvisning 193 fra 2000. Den nye anvisning har justeret en lang række formler og tabeller efter ændringer i normerne:- Norm for trækonstruktioner (DS 413:2003) med tillæg 2 (2004)- Norm for sikkerhedsbestemmelser for konstruktioner (DS 409) med tillæg 1 (2003) og tillæg 2 (2004)Anvisningen har et nyt afsnit om systemeffekter. Systemeffekter optræder i konstruktioner hvor svigt i de enkelte konstruktionsdele ikke nødvendigvis fører til svigt i den samlede konstruktion, og der derfor kan stilles lempeligere krav til de enkelte konstruktionsdele.Den nye anvisning giver også en mere grundig behandling af spærkonstruktioners stabilitet, ligesom beregningsmetoderne for normalkraftpåvirkede konstruktionsdele er forbedret. Flere nye træbaserede produkter bliver også omtalt i anvisningen.
De fleste murede ydervægge i Danmark indeholder murbindere. De sørger for at formuren hænger sammen med resten af bygningen. Binderne kan enten være faste stenbindere eller trådbindere. Siden 1984 har der været krav om at trådbindere skal være af et korrosionsfast materiale, f.eks. rustfrit stål. Men før 1984 har man i mange tilfælde brugt trådbindere som kan korrodere. Hvis dette er sket, kan der være fare for nedstyrtning.Denne SBi-anvisning 211 forklarer hvordan man undersøger sikkerheden for mure med trådbindere, og hvad der skal til for at bringe sikkerheden i orden.
Energibestemmelserne i bygningsreglementerne, som trådte i kraft 1. januar 2006, har ført til en skærpet opmærksomhed på klimaskærmens lufttæthed. Denne SBi-anvisning 214 indeholder en vejledning i, hvordan man opbygger en lufttæt klimaskærm. Anvisningen gør ligeledes rede for sammenhængen mellem lufttæthed, energiforbrug og indeklima i en bolig. Den illustrerer, hvordan man etablerer det såkaldte tæthedsplan og omtaler metoder til måling af klimaskærmens lufttæthed. I en række illustrerede eksempler vises hvordan tæthedsplanet etableres i udvalgte bygningsdele og, hvordan tæthedplanet overføres mellem bygningsdele. Anvisningen henvender sig til både projekterende og udførende.
Akustisk indeklima eller lydforhold har afgørende betydning for børns og voksnes læringsvilkår og arbejdsmiljø i skoler og daginstitutioner. Anvisningen indeholder bestemmelser og anbefalinger for lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbygninger med det formål at supplere funktionskrav og konkrete værdier i Bygningsreglement 2008. Desuden indeholder anvisningen et afsnit med anbefalinger for lydforholdene i skoler med åbenplanindretninger.Lydbestemmelser i SBi-Anvisning 218 kan anvendes både ved nybyggeri, ombygning og nyindretning af undervisnings- og daginstitutionsbygninger. Anvisningen henvender sig til bygherrer, kommuner, rådgivere, udførende og leverandører i forbindelse med projektering og opførelse af undervisnings- og daginstitutionsbygninger samt til ledere og medarbejdere i undervisnings- og daginstitutioner.
I de seneste år har der været stigende opmærksomhed på at udnytte dagslyset i bygninger til mere end at tilføre brugerne æstetiske og oplevelsesmæssige kvaliteter. Dagslyset er også blevet en vigtig faktor i bestræbelserne på at reducere elforbruget til belysning. I energiberegninger bruger man ofte dagslysfaktoren som et simpelt mål for, hvor meget dagslyset kan bidrage til at dække lysbehovet i et rum. SBi-anvisning 219 beskriver, hvordan man kan fastlægge dagslysfaktoren i et rum eller en zone til brug for energirammeberegninger og til at eftervise overholdelsen af Bygningsreglementets vejledning vedrørende kriterier for tilstrækkeligt lys på arbejdspladser.
Lysstyring anvendes for at forhindre, at der bruges mere energi til kunstlys end nødvendigt, samtidig med at brugernes behov tilgodeses. Denne anvisning behandler de muligheder, der er for at sikre brugernes tilfredshed og lysstyringssystemets funktion. SBi-anvisning 220 indeholder vejledninger i valg af systemløsninger til automatisk lysstyring. Desuden vejledes i, hvordan de valgte systemer beskrives, så kommunikationen mellem alle involverede parter er klar. Endelig gives råd om indregulering og afprøvning af systemerne samt den efterfølgende instruktion af brugerne.
I SBi-anvisning 222 begrundes og anbefales en række tilgængelighedskrav til almindelige boliger med udgangspunkt i Bygningsreglement 2008 (BR08). De anbefalede mål er typisk større end myndighedskravene. Der bliver desuden henvist til en række nationale og internationale undersøgelser om tilgængelige boliger.Anbefalingerne er væsentlige for såvel planlægning og projektering af nybyggeri som for om- og tilbygninger i den eksisterende boligmasse. Anvisningen er rettet til byggeriets aktører: arkitekter, planlæggere, byggesagsbehandlere, bygherrerådgivere, boligselskaber samt byggevareproducenter.
SBi-anvisning 225 - Etablering af tagboliger er en stor beslutning, uanset om man er en lille eller stor bygherre, og uanset hvilken ejerform man har. Denne anvisning gennemgår de arkitektoniske, juridiske og økonomiske aspekter ved etablering af tagboliger. Desuden behandler anvisningen realiseringsfasen fra projektering via myndighedsbehandling, udførelse og aflevering til ibrugtagning.Anvisningen henvender sig primært til beslutningstagere, men kan læses af alle med interesse for emnet tagboliger.
Tagboliger er særligt udsat for vind og vejr i kraft af deres placering øverst i en bygning. De skal derfor opføres med ekstra omhu for at sikre de enkelte bygningsdeles og bygningens funktion i deres levetid.I SBi-anvisning 226 gennemgås de enkelte bygningsdele: klimaskærmen, tagkonstruktionen, bygningens funktion samt indeklima og installationer. Der er fokuseret på de områder der giver særlige byggetekniske udfordringer når tagboliger skal opføres: konstruktion, brand, lyd og adgangsforhold.Anvisningen henvender sig primært til professionelle rådgivere, men også embedsmænd og professionelle bygningsejere kan med fordellæse med.Anvisningen er en del af et tagboligprojekt, hvorSBi-anvisning 225, Etablering af tagboliger, gennemgårbeslutningsfasen fra ide til realisering.
SBi-anvisning 227 handler om forebyggelse af korrosion i vvs-installationer, der hvert år er årsag til omfattende og kostbare skader i byggeriet. Anvisningen indledes med en generel indføring i mekanismerne bag korrosion i vvs-installationer og kvalitetssikring af brugsvandet. Efterfølgende gennemgås korrosionsforhold og forholdsregler mod korrosion for forskellige installationstyper: Brugsvands- og afløbsinstallationer, anlæg til behandlet vand, centralvarmeanlæg, dampanlæg, fjernvarme- og fyringsanlæg samt solvarmeanlæg og kølesystemer. Også korrosionsforholdene udvendigt på rør i bygninger gennemgås med særligt fokus på rørinstallationer i svømmehaller.Anvisningen er ajourført i overensstemmelse med DS 432:2009 og DS 439:2009 og er rettet mod byggeriets projekterende og rådgivende parter, vvs-installatører samt studerende.
Denne SBi-anvisning 228 behandler håndtering af asbestholdige materialer i bygninger iht. blandt andet Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1502 af 21. december 2004 om asbest og At-vejledning C.2.2. Læseren får den faglige indsigt, der er nødvendig til at vurdere og udføre en arbejdsopgave i bygninger med asbest på en sikker og sundhedsmæssig forsvarlig måde. Anvisningen giver et overblik over gældende lovgivning og vejledninger på området, ligesom metoderne til bestemmelse af asbest beskrives sammen med retningslinjerne for korrekt prøvetagning, indkapsling, forsegling, nedrivning og deponering af asbestholdige materialer.Anvisningen er knyttet til SBi-anvisning 229, Byggematerialer med asbest, der er et katalog over kendte asbestholdige materialer, som kan findes i danske bygninger. SBi-anvisning 228 og 229 afløser til sammen SBi-anvisning 153, Asbestholdige materialer i bygninger, fra 1986.Anvisningen henvender sig til bygningsejere, byggeriets rådgivende og projekterende parter samt udførende entreprenører og håndværkere. Anvisningen kan også anvendes som lærebog.
SBi-anvisning 229, Byggematerialer med asbest, er et katalog over kendte asbestholdige byggematerialer, der har været anvendt i dansk byggeri i perioden fra ca. 1900 til 1990. Anvisningen henvender sig til bygningsejere, byggeriets rådgivende og projekterende parter samt udførende entreprenører og håndværkere. Anvisningen kan også anvendes som lærebog.
Denne SBi-anvisning 231 omhandler dimensionering og udførelse af fundering for mindre bygninger iht. Bygningsreglement 2010 og Eurocode 7 (DS/EN 1997-1:2007 og DS/EN 1997-2:2007). Anvisningen gælder også iht. BR15.Anvisningen tager sigte på mindre bygninger med eller uden kælder, som opføres i sædvanlige materialer og i traditionel udformning, hvor de dominerende kræfter på fundamenterne er lodret last, der føres ned gennem vægge eller søjler. Eksempler på sådanne bygværker er lav boligbebyggelse, kontor- og institutionsbyggeri samt lettere huse og haller til industri og oplagring m.m.Illustrationerne sigter primært mod at belyse det konkrete geotekniske aspekt og er derfor ikke dækkende med hensyn til konstruktionsdetaljer, der falder uden for det geotekniske emne.Anvisningen henvender sig til byggeriets rådgivende og projekterende parter samt studerende.
Denne SBi-anvisning 234 er en del af SBi´s anvisningsserie om vandinstallationer og behandler de generelle forhold ved vandinstallationer, herunder projektering, kvalitetssikring samt drift og vedligehold. Desuden redegør anvisningen for de generelle forhold vedrørende isolering, forebyggelse af skader og støjgener samt måling af vandforbrug. Anvisningen knytter sig til SBi-anvisning 235, Vandinstallationer – dimensionering og SBi-anvisning 236, Vandinstallationer – installationsdele og anlæg. Indtil 2005 udgjorde vandnormen det lovmæssige grundlag for vandinstallationer. Nu skal vandinstallationer udføres så de opfylder de krav, som er anført i Bygningsreglement 2010. Hensigten med SBi's anvisningsserie om vandinstallationer er at beskrive, hvordan disse kan udføres i praksis, så de opfylder bygningsreglementets krav. Anvisningerne er udarbejdet til brug sammen med DS 439:2009, Norm for vandinstallationer.
SBii-anvisning 235 er en del af SBi´s anvisningsserie om vandinstallationer og behandler dimensionering af vandinstallationer. Anvisningen knytter sig til SBi-anvisning 234, Vandinstallationer – generelle forhold og SBi-anvisning 236, Vandinstallationer – rør og anlæg. Indtil 2005 udgjorde vandnormen det lovmæssige grundlag for vandinstallationer. Nu skal vandinstallationer udføres, så de opfylder de krav, som er anført i Bygningsreglement 2010. Hensigten med SBi's anvisningsserie om vandinstallationer er at beskrive, hvordan disse kan udføres i praksis, så de opfylder bygningsreglementets krav. Anvisningerne er udarbejdet til brug sammen med DS 439, Norm for vandinstallationer.
SBi-anvisning 236 er en del af SBi´s anvisningsserie om vandinstallationer og gør rede for valg og anvendelse af rør, armaturer, installationsgenstande og anlæg. Anvisningen knytter sig til SBi-anvisning 234, Vandinstallationer – funktion og tilrettelæggelse og SBi-anvisning 235, Vandinstallationer – dimensionering.Indtil 2005 udgjorde vandnormen det lovmæssige grundlag for vandinstallationer. Nu skal vandinstallationer udføres, så de opfylder de krav, som er anført i Bygningsreglement 2010.Hensigten med SBi's anvisningsserie om vandinstallationer er at beskrive, hvordan disse kan udføres i praksis i overensstemmelse med bygningsregle-mentets krav. Anvisningerne er udarbejdet til brug sammen med DS 439:2009, Norm for vandinstallationer.
SBi-anvisning 237 beskriver byggetekniske løsninger til opfyldelse af krav til lydisolering af boligadskillende vægge og etagedæk i henhold til Bygningsreglement 2010 svarende til lydklasse C i DS 490:2007. Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til.Beregning af luft- og trinlydisolation er foretaget for udvalgte løsninger.Anvisningen indeholder illustrationer af byggetekniske detaljer, der belyser de lydtekniske forhold for samlinger ved tag, etageadskillelser og terrændæk. Anvisningen henvender sig til projekterende, producenter og entreprenører i byggebranchen og kan anvendes som lærebog ved ingeniøruddannelser.
Gode råd til, hvordan man indrette nye og eksisterende vuggestuer og børnehaver, så børnene får et lys, der passer til hverdagens forskellige aktiviteter.For at opnå kvalitetslys i daginstitutionen, må man have et godt kendskab til udviklingen af barnets syn, så lyset kan indrettes efter de faser, det enkelte barn gennemlever i institutionstiden. Den indsigt giver SBi-anvisning 238 på let og overskuelig vis, samtidig med at den giver forslag og gode råd til, hvordan arkitekter, ingeniører, kommuner, pædagoger og forældre kan indrette nye og eksisterende vuggestuer og børnehaver, så børnene får et lys, der passer til hverdagens forskellige aktiviteter. Rådene gælder også valg af lysarmaturer, belysningsstyrke og krav til farvegengivelse i de forskellige rum og legesteder i institutionen, under afvejning i forhold til ønsket om et lavt energiforbrug.
SBi-anvisning 239 behandler efterisolering af småhuse i henhold til Bygningsreglement 2010 (BR10), herunder særligt krav om forbedring af bygningsdeles varmeisoleringsevne ved renovering.Med udgangspunkt i småhuses typiske bygningsdele beskrives det i anvisningen, hvor det bedst kan betale sig at efterisolere, og hvor stort potentialet er for energibesparelse.Anvisningen henvender sig til byggeriets rådgivere og håndværkere, der skal vejlede småhusejere om, hvor og i hvilket omfang klimaskærmen kan efterisoleres, så man får størst energibesparelse for indsatsen, opnår et bedre indeklima og undgår byggeskader. Udførelse af efterisolering beskrives overordnet for at give en indikation af, hvor dyre de forskellige tiltag vil være.
SBi-anvisning 240 beskriver byggetekniske løsninger til efterisolering af småhuses klimaskærm i henhold til Bygningsreglement 2010 (BR10) med særlig fokus på, at løsningerne er robuste og fugtteknisk forsvarlige.Småhuses primære bygningsdele; tag, ydervæg, kælder og terrændæk gennemgås i anvisningen sammen med de relevante efterisoleringsmuligheder og problemstillinger. Desuden behandles forhold ved samlinger mellem bygningsdele samt specielle detaljer som brystninger og tilslutning ved vinduer.For at forklare hvorfor nogle løsninger er robuste og andre risikofyldte, indeholder anvisningen også afsnit om varme- og fugtforhold i efterisolerede konstruktioner.
Denne anvisning beskriver, hvordan man undersøger og vurderer PCB i bygninger. Undersøgelserne kan være initieret af, at bygningen er mistænkt for at have et sundhedsmæssigt utilfredsstillende indeklima, eller at bygningen skal renoveres eller rives ned.Denne anvisning er 2. udgave af SBi-anvisning 241, Undersøgelse og vurdering af PCB i bygninger fra 2013, og beskriver, hvordan man undersøger og vurderer PCB i bygninger. Undersøgelserne kan være initieret af, at bygningen er mistænkt for at have et sundhedsmæssigt utilfredsstillende indeklima, eller at bygningen skal renoveres eller rives ned. Anvisningen indeholder en vejledning til den del af Miljøministeriets affaldsbekendtgørelse, der omhandler PCB i bygninger. Dertil kommer bl.a. en opdatering af Sundhedsstyrelsens og Arbejdstilsynets vejledende aktionsværdier i relation til indeluften.Anvisningen knytter sig til SBi-anvisning 242, Renovering af bygninger med PCB (Andersen, 2013b), der gennemgår, hvordan en PCB-renovering forløber, og gør rede for mulige afhjælpningsmetoder og praktiske aspekter forbundet med renoveringen, herunder affaldshåndtering og beskyttelse af mennesker og miljø. Begge anvisninger henvender sig til professionelle bygherrer, rådgivere og udførende.Anvisningerne bygger på byggebranchens erfaringer og den aktuelle forskningsbaserede viden.
Denne SBi-anvisning 243 beskriver byggetekniske løsninger til forbedring af lydisolationen af boligadskillende vægge og etagedæk i eksisterende etageboligbyggeri og rækkehuse med henblik på opfyldelse af lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010.Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til.Anvisningen indeholder illustrationer af byggetekniske detaljer, der belyser forbedringsmulighederne i ældre muret byggeri med træetageadskillelser, muret byggeri med støbte dæk og betonelementbyggeri samt rækkehuse.Anvisningen henvender sig til projekterende, producenter og entreprenører i byggebranchen og kan desuden anvendes som lærebog ved ingeniøruddannelser.
SBi-anvisning 244 vedrører lydisolering af klimaskærmen i nyt og eksisterende boligbyggeri samt lignende bygninger. Anvisningen beskriver byggetekniske løsninger til udformning eller forbedring af klimaskærmen, så de opfylder bestemmelserne om akustisk indeklima i Bygningsreglement 2010.Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til.Når klimaskærmens lydisolation skal bestemmes, er den mest betydende komponent i klimaskærmen oftest vinduerne, som derfor har en central rolle i anvisningen.Anvisningen henvender sig til projekterende, byggevareproducenter og entreprenører i byggebranchen og kan ligeledes anvendes som lærebog ved bygge-tekniske uddannelser.
SBi-anvisning 245 beskriver de grundlæggende bygningsakustiske begreber vedrørende lydisolering og principper for udbredelse af lyd i bygninger samt vurdering og måling af lyd i henhold til krav i Bygningsreglement 2010, kapitel 6.4, Akustisk indeklima.Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til.Anvisningen udgør det teoretiske grundlag i en serie af SBi-anvisninger om lydisolering af bygninger og er knyttet til SBi-anvisning 237, Lydisolering mellem boliger – nybyggeri, SBi-anvisning 243, Lydisolering mellem boliger – eksisterende byggeri, samt SBi-anvisning 244, Lydisolering af klimaskærmen, der alle giver praktiske eksempler på byggetekniske løsninger til lydisolering af bygninger.Anvisningerne henvender sig til projekterende, byggevareproducenter og entreprenører i byggebranchen og kan anvendes som lærebog ved byggetekniske uddannelser.
SBi-anvisning 246 - Granskning af byggeprojekter kan være nyttigt for kvaliteten af det færdige byggeri. Denne anvisning sigter mod at støtte især tværfaglig, ekstern granskning af byggeprojekter ved at beskrive, hvordan granskning kan planlægges, gennemføres og dokumenteres.Anvisningen henvender sig således til granskeren, men kan også med fordel lægges til grund ved indgåelse af aftaler om granskningsydelser.
Bygningsreglement 2015 indeholder anbefalinger om, hvor meget radon der bør være i eksisterende bygninger. SBi-anvisning 247 forklarer, hvordan indholdet af radon i en bygning undersøges, og hvordan radonindholdet i bygningen reduceres, så bygningsreglementets anbefalinger imødekommes.Anvisningen knytter sig til SBi-anvisning 232, Radon – kilder og måling, der redegør for radonproblematikken og anviser metoder til måling af radon i bygninger, og SBi-anvisning 233, Radonsikring af nye bygninger.SBi-anvisning 247 henvender sig til både bygherrer, projekterende og udførende, der ønsker at radonsikre eksisterende bygninger.
Ved ombygning af eksisterende ejendomme skal nugældende krav til de bærende konstruktioners sikkerhed være opfyldt.Denne SBi-anvisning 248 beskriver, hvordan det for murede etageejendomme er muligt at bestemme de styrkeegenskaber af murværket, som indgår i sikkerhedsvurderingen.Anvisningen er baseret på et forskningsarbejde, som er rapporteret i SBi 2015:02, Eksperimentel og teoretisk undersøgelse af ældre murværks styrkeegenskaber.Anvisningen er udarbejdet iht. BR10 og gælder også iht. BR15.
Denne SBi-anvisning 249 behandler indretning af boliger, så de er tilgængelige for personer med funktionsnedsættelser. Anvisningen behandler boligens omgivelser, indretning og indeklima. Ved at følge anvisningen sikrer man sig, at man lever op til både kravene om tilgængelighed i bygningsreglementet og Almenboligloven, som stiller krav, der rækker ud over bygningsreglementets bestemmelser.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.