Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Franciska er en exo-fiktion om en kompromisløs kvindes usædvanlige liv og kamp for at blive kunstner. Agnete Braad fortæller historien om en talentfuld ung kvinde, der i 1917 forlader sit velstillede barndomshjem i Åbenrå for at følge undervisning hos tidens dygtigste malere i de europæiske storbyer.Den unge Franciska Clausen har ekstraordinær sans for farver og former og er med til at udvikle malerkunsten i den nye verden, der bryder frem i Europa i tiden efter første verdenskrig. I det toneangivende avantgardemiljø i Berlin, München og Paris må Franciska som de andre kvindelige kunstnere kæmpe hårdt for fodfæste og anerkendelse i et mandsdomineret kunstmiljø, hvor kvinderne skulle klippe sig korthårede og forblive barnløse for at blivetaget alvorligt.Franciskas møde med den berømte franske maler Fernand Léger bliver skelsættende, og hun blomstrer i deres arbejdsfællesskab og kærlighedsforhold, men da familien ikke længere kan støtte hende økonomisk, bliver det en kamp at overleve. Franciska kan undvære mad og tøj men ikke sit arbejde i atelieret med farver, cirkler, kvadrater, linjer og cylindere.I 1931 vender hun hjem til Danmark med impulser fra den europæiske avantgarde, men hun bliver mødt af total afvisning. Den danske kunstverden forstår slet ikke den radikale kvindes værker. Romanen er både en fortælling om en fandenivoldsk pige, der bliver kvinde og kunstner i en tid med et snævert kvindesyn, om det anti-borgerlige liv, om kærligheden som skabende fællesskab og om livet som kæmpende kunstner.
Med rødder i friskolemiljøet og den grundtvigianske valgmenighed Vartov kommer forfatteren både omkring kunsten som et betydningsfuldt reflektionsrum, tilliden til socialiteten og samfundet, mistilliden til tech-giganternes bidrag til det gode liv, og hun berører den ondskab, der hører med til den skabte verden.Særligt vores forhold til ’skærm-virkeligheden’ løber som en rød tråd gennem bogen: Hvordan det at holde fast i forståelsen af mennesket som åndfuldt og maskinen som åndløs, har betydning for, hvordan man lever sit liv, hvilke præferencer man har, og hvad man stiller sig kritisk over for. Agnete Braad (f. 1976), er idéhistoriker og romanforfatter og har arbejdet mange år i kulturbranchen: Testrup Højskole, Danmarks Radio og Louisiana Museum of Modern Art. Hun debuterede i 2012 med den selvbiografiske roman Som om hun bare lagde røret på og forsvandt og har senest udgivet Franciska – en roman om maleren Franciska Clausen.
Den knap 40-årige kunsthistoriker Julie slikker sårene efter mange år med sin livsforskrækkede filosofkæreste Rune. Hun finder sig til rette i sin egen lejlighed, arbejder på galleriet Lennart Frost og skriver på en ph.d.-ansøgning om samtidskunst. Hun undrer sig over, at man ustandseligt skal involvere sig med kunstværket, og hun undrer sig i det hele taget over at folk hele tiden involverer sig med hinanden. Selv Rune er videre med en ny kvinde. De har fået en køkken-ø og en baby, og nu skal de giftes. Det kan Julie ikke se for sig. Hun er mere tilbøjelig til at knalde med en gift mand eller gå i dvale som den lotusblomst, hun ser i Landbohøjskolens Have. En anden kvinde end mig er en roman om at finde sin egen vej, om parforhold, kunst og kærlighed og om at modsatte sig samfundets generelle udviklingstvang.
Agnete Braad (f.1976) er cand.mag. i idehistorie. Hendes debutbog, "Som om hun bare lagde røret på og forsvandt", er en roman om den unge kvinde Agnetes forhold til sin mor, der er præst, og som 60 år gammel pludseligt rammes af livstruende kræft, mens Agnete venter sit første barn. Nyt liv og truslen om forestående død bliver det felt Agnete skal navigere i igennem de kommende, alt for korte måneder, hvor hun må dele sin mor med menighed, tilløbere og godtfolk. "Som om hun bare lagde røret på og forsvandt" er en roman med afsæt i virkeligheden om mødre og døtre, og om hvordan liv og død spejler hinanden og knyttes sammen i uforudsigelige mønstre. Om at miste en elsket, men også vinde livet. Fortalt med overskud, humor, og uden malice.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.