Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Denne antologi beskæftiger sig med rets- og kontraktøkonomi, som er det mest udbredte forskningsfelt i krydsfeltet mellem jura og økonomi. Forskningen inden for rets- og kontraktøkonomi har initialt været præget af, at det har været økonomer, der har bedrevet forskningen og med fokus på den økonomiske analyse af retlige problemstillinger.I dag bedrives der i et større omfang end tidligere forskning inden for rets- og kontraktøkonomi i de juridiske miljøer i universitetsverdenen, herunder i Danmark og de øvrige nordiske lande. Selvom fokus oftest er en økonomisk tilgang, er der en tendens til i et stigende omfang at anvende juridisk metode proaktivt og inkorporere juridisk motiverede problemstillinger. Der er således tale om, at rets- og kontraktøkonomi er blevet et interdisciplinært forskningsfelt, herunder hvorledes juraen kan anvendes i et strategisk perspektiv.Bidragene i bogen afspejler også denne forskningsmæssige mangfoldighed, således at der mere er tale om en interdisciplinær tilgang end den klassiske tilgang, som rets- og kontraktøkonomien udspringer af. Bogen viser, hvorledes den økonomiske teori kan bidrage til at kvalificere og forberede den juridiske forskning og omvendt, hvorigennem der kan opnås bedre juridiske.Bogen er udgivet med støtte fra Dreyers Fond IndholdsoversigtForordKapitel 1. Kontrahering af fælles optimering – Partneringsaftaler – i et komparativt og spilteoretisk perspektiv - af Christina D. TvarnøKapitel 2. An economic analysis of EU trademark law; the role of the average consumer in trademark infridgment between two confusingly similar trademarks - af Rasmus Dalgaard LaustsenKapitel 3. That effect does regulation have on the culture of banks - by David McIlroyKapitel 4. Where do we stand on discounts? – A Danish perspective - af Christian BergqvistKapitel 5. Systemet i systemet ved siden af systemet - af Vibe Thimgaard KnoopKapitel 6. Naboerstatning og vindmøller – et retsøkonomisk perspektiv - af Bent Ole Gram Mortensen Kapitel 7. Methodological differences between legal dogmatics and new institutional economics - by Jacob Lyngsie & Kim Østergaard
Regulering af konkurrence i EU belyser de traditionelle dele af konkurrenceretten – forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler, misbrug af dominerende stilling, reglerne om håndhævelse af disse bestemmelser, samt fusionskontrol – dels at foretage en beskrivelse af andre konkurrenceretlige fænomener, som i dag spiller en afgørende rolle for virksomheders og offentlige myndigheders adfærd på markedet.Forfatterne har skabt en temamæssig mere komplet fremstilling, som omfatter de fleste af de områder, som konkurrenceretsjuristen møder. På denne baggrund er de væsentligste dele af det offentliges konkurrenceforhold også inddraget i fremstillingen – forhold, som statsstøtte, liberaliseringen samt offentlige indkøb.IndholdsfortegnelseForord Kapitel 1. Konkurrence og EU-retten - Af Michael Steinicke Kapitel 2. Introduktion til art. 101 - Af Karsten Engsig Sørensen Kapitel 3. Vertikale aftaler - Af Pernille Wegener Jessen Kapitel 4. Horisontale samarbejdsaftaler - Af Karsten Engsig Sørensen Kapitel 5. Aftaler om teknologioverførsel Kommissionsforordning 316/2014 - Af Bent Ole Gram Mortensen Kapitel 6. Misbrug af dominerende stilling - Af Pernille Wegener Jessen Kapitel 7. Procedure og håndhævelse: Forordning 1/2003 - Af Pernille Wegener Jessen & Michael Steinicke Kapitel 8. Fusionskontrol - Af Karsten Engsig Sørensen Kapitel 9. Statsstøtte - Af Pernille Wegener Jessen Kapitel 10. Offentlige virksomheder - Af Michael Steinicke Kapitel 11. Liberaliserede sektorer - Af Bent Ole Gram Mortensen Kapitel 12. Offentlige indkøb - Af Michael Steinicke Doms- og beslutningsregister Stikordsregister
Varmeforsyningsloven regulerer planlægning og projektering samt tilslutning til kollektiv varmeforsyningsvirksomhed. Ligeledes reguleres prissætning af de primære ydelser, varmt vand og damp.Loven indeholder en række retsstandarder, der i årenes løb er blevet udfyldt primært af administrativ praksis. Denne lovkommentar gennemgår for de enkelte bestemmelser såvel praksis, forarbejder som andre retskilder.
Denne antologi beskæftiger sig med rets- og kontraktøkonomi, som er det mest udbredte forskningsfelt i krydsfeltet mellem jura og økonomi. Forskningen inden for rets- og kontraktøkonomi har initialt været præget af, at det har været økonomer, der har bedrevet forskningen og med fokus på den økonomiske analyse af retlige problemstillinger.I dag bedrives der i et større omfang end tidligere forskning inden for rets- og kontraktøkonomi i de juridiske miljøer i universitetsverdenen, herunder i Danmark og de øvrige nordiske lande. Selvom fokus oftest er en økonomisk tilgang, er der en tendens til i et stigende omfang at anvende juridisk metode proaktivt og inkorporere juridisk motiverede problemstillinger. Der er således tale om, at rets- og kontraktøkonomi er blevet et interdisciplinært forskningsfelt, herunder hvorledes juraen kan anvendes i et strategisk perspektiv.Bidragene i bogen afspejler også denne forskningsmæssige mangfoldighed, således at der mere er tale om en interdisciplinær tilgang end den klassiske tilgang, som rets- og kontraktøkonomien udspringer af. Bogen viser, hvorledes den økonomiske teori kan bidrage til at kvalificere og forberede den juridiske forskning og omvendt, hvorigennem der kan opnås bedre juridiske og økonomiske løsninger såvel på parts- som samfundsniveau.Bogen er udgivet med støtte fra Dreyers Fond
Den kommunale miljøforvaltning vil i de kommende år stå over for en række nye udfordringer som følge af dels kommunalreform, dels generelle tiltag vedrørende adskillelse mellem myndigheds- og driftsopgaver, liberalisering, etablering af kommunale selskaber og privatisering. Denne bog belyser retlige aspekter, der er forbundet med disse udfordringer. Således behandles emner vedrørende decentralisering, statslig styring, faglig bæredygtighed, kvalitetsstyring, retssikkerhed, organisationsform og forsyningsvirksomhed.Bogen henvender sig bl.a. til medarbejdere og andre beslutningstagere inden for den kommunale miljø- og forsyningsforvaltning, kommunale selskaber samt disses rådgivere.
EU-konkurrenceret belyser de traditionelle dele af konkurrenceretten– forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler, misbrug af dominerendestilling, reglerne om håndhævelse af disse bestemmelser, samtfusionskontrol. Endvidere beskriver bogen andre konkurrenceretligefænomener, som i dag spiller en afgørende rolle for virksomheders ogoffentlige myndigheders adfærd på markedet.5. udgave omfatter de fleste af de områder, som konkurrenceretsjuristenmøder inkl. de væsentligste dele af det offentliges konkurrenceforhold– forhold, som statsstøtte, liberaliseringen samt offentlige indkøb.Værket er opdateret bl.a. med omtale af en række nye retningslinjer, nyeretsakter og over 100 nye domme og afgørelser.Om forfatterne:Pernille Wegener Jessen, cand.jur., ph.d., er professor ved Juridisk Institutpå Aarhus Universitet.Bent Ole Gram Mortensen, cand.jur., ph.d., er professor ved Juridisk Institutpå Syddansk Universitet.Michael Steinicke, cand.merc.jur, ph.d., er professor ved Juridisk Institutpå Aarhus Universitet.Karsten Engsig Sørensen, cand.jur., ph.d., dr.jur., er professor ved JuridiskInstitut på Aarhus Universitet.
EU-konkurrenceretten belyser de traditionelle dele af konkurrenceretten – forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler, misbrug af dominerende stilling, reglerne om håndhævelse af disse bestemmelser, samt fusionskontrol. Endvidere beskriver bogen andre konkurrenceretlige fænomener, som i dag spiller en afgørende rolle for virksomheders og offentlige myndigheders adfærd på markedet.Forfatterne har skabt en temamæssig mere komplet fremstilling, som omfatter de fleste af de områder, som konkurrenceretsjuristen møder. På denne baggrund er de væsentligste dele af det offentliges konkurrenceforhold også inddraget i fremstillingen – forhold, som statsstøtte, liberaliseringen samt offentlige indkøb.Om forfatterne: Pernille Jessen er lektor ved juridisk institut på Aarhus Universitet.Bent Mortensen er professor i erhvervsreguleringsret ved Syddansk Universitet.Michael Steinicke er professor og institutleder ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet.Karsten Engsig Sørensen, cand.jur., ph.d., dr.jur., fungerer som professor ved det Juridiske Institut, Aarhus Universitet.
AFI-loven er, som EU-dirigerede danske love er flest: privatretlige og offentligretligeregler i skønsom blanding, fuld af abstrakte principper og minutiøstformulerede nøjagtigheder, og helt uforstående over for dens indpasningi det fine væveri, som national, herunder dansk, ret er og altid har været. Medydmyghed over for loven, dens enorme ambition for samfundets omstilling igrønnere retning og for det arbejde, som embedsmænd og lovgivere har gjort,er det vores ønske at sætte loven i perspektiv, at tegne dens strukturer tydeligereop og at pege på dens lakuner.
Det er en politisk ambition, at der i 2030 skal være 775.000 elbiler. Det kræver massiv nyetablering af opladningsinfrastruktur. Lov om infrastruktur for alternative drivmidler til transport (AFI-loven) udgør den juridiske ramme herfor. Loven indeholder nye markeds- og forbrugerretlige regler, ligesom loven også redefinerer kommunernes rolle. Bogen kommenterer også de væsentligste bekendtgørelser, og berører tillige det komplekse samspil med energiforsyningslovgivningen. Lovkommentaren er nyttig for offentlige myndigheder såvel som for praktikere inden for energi- og transportbranchen.
Det er et universitetspolitisk mantra, at forskere ved offentlige forskningsinstitutionerhar forskningsfrihed. Men forskningsfriheden er under stadigtpres, bl.a. pga. den stadigt mere intense kommercialisering, der præger universitetsverdenen.Hvis forskningsfrihed skal være mere end et dyrt ord, er detderfor vigtigt, at man beskytter den ad juridisk vej. Det har man en række juridiskeregler, der gør. Hvad det er for juridiske regler, og hvad de går ud på,er dog ikke før behandlet i en dansk sammenhæng. Det forsøger forfatterneat råde bod på med denne bog.Bogen kommer bl.a. ind på:– Hvad er forskningsfrihed, og hvilke juridiske regler beskytter den?– Hvad siger juraen om forskningsfrihed ved offentlige forskningsinstitutioner?– I hvilket omfang er forskningsfriheden beskyttet af menneskeretten,herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention?– I hvilket omfang er forskningsfriheden understøttet af ophavsretog ansættelsesret?– Er der en særligt indskrænket forskningsfrihed i forbindelse medmyndighedsbetjening eller samarbejder med erhvervslivet?Bogen er skrevet og redigeret af førende forskere og specialister og er udgivetmed støtte fra Akademikernes Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde(UBVA). En gratis elektronisk version kan downloades fra www.ubva.dk.
Det er et universitetspolitisk mantra, at forskere ved offentlige forskningsinstitutioner har forskningsfrihed. Men forskningsfriheden er under stadigt pres, bl.a. pga. den stadigt mere intense kommercialisering, der præger universitetsverdenen. Hvis forskningsfrihed skal være mere end et dyrt ord, er det derfor vigtigt, at man beskytter den ad juridisk vej. Det har man en række juridiske regler, der gør. Hvad det er for juridiske regler, og hvad de går ud på, er dog ikke før behandlet i en dansk sammenhæng. Det forsøger forfatterne at råde bod på med denne bog.Bogen kommer bl.a. ind på:– Hvad er forskningsfrihed, og hvilke juridiske regler beskytter den?– Hvad siger juraen om forskningsfrihed ved offentlige forskningsinstitutioner?– I hvilket omfang er forskningsfriheden beskyttet af menneskeretten, herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention?– I hvilket omfang er forskningsfriheden understøttet af ophavsret og ansættelsesret?– Er der en særligt indskrænket forskningsfrihed i forbindelse med myndighedsbetjening eller samarbejder med erhvervslivet?Bogen er skrevet og redigeret af førende forskere og specialister og er udgivet med støtte fra Akademikernes Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA). En gratis elektronisk version kan downloades fra www.ubva.dk.
Vi har valgt at strukturere bogen således, at kapitlerne 1-6 (del I) omhandlerkonkurrencebegrænsningsretten og kapitlerne 7-11 (del II) omhandlermarkedsføringsreguleringen. Det har været væsentligt for os, at hver del kanlæses selvstændigt. Michael Steinicke har forestået første udkast til del I ogBent Ole Gram Mortensen første udkast til del II.I 6.-udgaven har vi indarbejdet de ændringer, der er sket siden 5.-udgaveni såvel konkurrenceloven som markedsføringsloven frem til 1. oktober2021. Forslag til ændringer modtages med glæde (bom@sam.sdu.dk ogmicst@law.au.dk).
Dansk markedsret behandler primært konkurrencebegrænsningsretten og markedsføringsreguleringen. Fremstillingen beskæftiger sig primært med den del af lovgivningen, der kommer til udtryk i konkurrenceloven og markedsføringsloven. Bogen er både tiltænkt anvendt i undervisningen på højere læreanstalter og af praktikere og andre med interesse for markedsret, erhvervsregulering og forbrugerforhold. Bogen er således opdelt i emner, der relaterer sig til reguleringen, ligesom der er udfærdiget et stikordsregister med henblik på, at bogen også kan anvendes som opslagsværk. Siden udgivelsen af 3. udgaven i 2011 er bl.a. konkurrencelovens regler om sanktioner for overtrædelse af lovens forbud blevet skærpet, både i forhold til bødernes størrelser og ved introduktionen af fængselsstraf ved grovere kartelovertrædelser. Derudover er der også nye regler i forhold til anmeldelser og offentlighed ved behandling af konkurrencesager. Indholdsoversigt Forord Dansk markedsret – Generelt om fremstillingen DEL I: KONKURRENCERET Kapitel 1. Dansk konkurrenceret generelt Kapitel 2. Konkurrencebegrænsende aftaler Kapitel 3. Misbrug af dominerende stilling Kapitel 4. Fusionskontrol Kapitel 5. Offentlig støtte Kapitel 6. Håndhævelse DEL II: MARKEDSFØRINGSRET Kapitel 7. Markedsføringsbegrebet og regulering af markedsføring Kapitel 8. Dansk markedsføringslovgivning Kapitel 9. Markedsføringslovens bestemmelser Kapitel 10. Særlige emner Kapitel 11. Håndhævelse af markedsføringsretlige bestemmelser BilagLitteratur og retsakter Doms- og afgørelsesregister Stikordsregister
I de nordiske velfærdsstater spiller kommuner som lokalpolitisk selvstyreenhed og som forvaltningsenhed en væsentlig rolle. Kommunalretten som juridisk fagområde fortjener af samme grund en væsentlig bevågenhed. I denne bog sættes fokus på udviklingstendenser inden for kommunalretten i de nordiske lande. Bogen samler en rækker artikler om aktuelle temaer inden for den nordiske kommunalret. Artiklerne er udarbejdet af jurister ansat i forsker- og undervisningsstillinger ved universiteter i Danmark, Norge og Sverige. Bogen er resultatet af en workshop afholdt i Nordisk forskernetværk i kommunalret i Odense i 2017.Bogen er redigeret af professor Bent Ole Gram Mortensen og ekstern lektor Rikke Gottrup fra Syddansk Universitet.
Professor, lic.jur. Hans Viggo Godsk Pedersen er fyldt 70 år. Denne begivenhed bliver højtideliggjort og fejret med dette festskrift.Hans Viggo har siden 1998 været ansat ved Syddansk Universitet (i 1998 Odense Universitet) som professor i formueret efter i mange år at have virket ved Handelshøjskolen i København og Handelshøjskolen i Aarhus. Hans Viggo har et ganske omfattende forfatterskab – bøger og artikler – primært inden for formueretten, obligationsret såvel som tingsret samt familie- og arveret. Hans Viggos forskning vidner om et meget betydeligt og grundigt kendskab til den traditionelle formueret, noget som med fremkomsten af de mange specialdiscipliner ikke længere er en given ting.Mange kollegaer, ph.d.-stipendiater og studerende på de juridiske uddannelser har gennem årene haft stor glæde ikke alene af Hans Viggos brede kendskab til og forståelse af grundlæggende juridiske discipliner og problemstillinger, men også af at døren til Hans Viggos kontor altid er åben. Man går meget sjældent forgæves, hvis man har behov for at drøfte en juridisk problemstilling med Hans Viggo, og man går altid derfra med en bedre forståelse af juraens mysterier.Den brede kreds af bidragsydere til dette festskrift vidner om de mange berøringsflader, som Hans Viggo har haft gennem de seneste 40 år.Bogen er udgivet med støtte fra Dreyers Fond.
Konkurrenceudsættelse og firmatisering (eller selskabsgørelse) er tendenser i tiden, når det drejer sig om det offentliges engagement i egentlig driftsvirksomhed. De to udtryk repræsenterer fundamentale ændringer i måden at drive offentlig virksomhed på – markedsgørelse af dele af den offentlige sektor. Stat, regioner og kommuner inddrages.Denne bog beskriver ud fra en juridisk synsvinkel disse nye tendenser.Udover konkurrenceudsættelse og firmatisering beskrives en række andre begreber, herunder privatisering, unbundling, indtægtsdækket virksomhed, kontraktstyring, tredjepartsadgang, udlicitering, frit valgs-ordninger, mv.
Regulating competition in the EU er en temamæssig komplet fremstilling på engelsk, der omfatter de fleste af de områder, som konkurrenceretsjuristen møder. Bogen belyser de traditionelle dele af konkurrenceretten og beskriver andre konkurrenceretlige fænomener, som i dag spiller en afgørende rolle for virksomheders og offentlige myndigheders adfærd på markedet. Der er tale om et bredere fokus i denne bog end i traditionelle konkurrenceretlige værker, og det er helt særligt for denne bog, at hvert kapitel kan læses særskilt og således også kan fungere som opslagsværk og arbejdsredskab. Forfatterne forsyner gennemgangen med fyldige og relevante eksempler, der guider læseren til en bedre forståelse for de mange regler og love, der gælder for konkurrenceretten i EU.
EU traktatens art. 3, stk. 3 anfører som målsætning for EU bl.a., at Unionen opretter et indre marked. Den arbejder for en bæredygtig udvikling i Europa baseret på en afbalanceret økonomisk vækst og prisstabilitet, en social markedsøkonomi med høj konkurrenceevne ... Med denne tredje udgave af Regulering af konkurrence i EU foreligger en fremstilling, som både belyser de traditionelle dele af konkurrenceretten og som beskriver andre konkurrenceretlige fænomener, som i dag spiller en afgørende rolle for virksomheders og offentlige myndigheders adfærd på markedet. Bogen beskæftiger sig med en bred palet af området, hvilket ses afspejlet i kapitlerne, der hver især beskæftiger sig med særskilte områder inden for konkurrence i EU. Formålet med bogen har delvist været, at skabe en temamæssig mere komplet fremstilling, som omfatter de fleste af de områder, som konkurrenceretsjuristen møder.
Bogen bygger på en undersøgelse af kommunernes rolle som varmeplanmyndighed. Undersøgelsen blev foretaget i foråret 2006. Formålet har været at afdække kommunernes faktiske forvaltning på området. En sådan undersøgelse har ikke tidligere været foretaget.I denne bog formidles dels resultatet af undersøgelsen, dels redegøres der for gældende ret på området, herunder kommunernes forpligtelser. Som helhed betragtet er kommunernes administration af området ganskefornuftig. I enkelte tilfælde er resultatet dog udtryk for, at administrationen ikke altid er hensigtsmæssig, på enkelte punkter direkte kritisabelt. Dette er dog på punkter, der burde være let at rette op på.De primære områder, der berøres, er:· Varmeplaner efter 1990.· Elopvarmningsforbuddet.· Behandling og fremsættelse af projektforslag.· Projektgodkendelse.· Tilslutnings- og forblivelsespligt.· Dispensation.· Angivelse af kollektiv opvarmningsform (naturgas eller fjernvarme).· Kommunale garantier og bestyrelsesposter.Bogen er væsentlig læsning for den kommunale forvaltning, de kollektive varmeforsyningsanlæg og disses rådgivere. Der er som kapitel 9 indsat et kort resumé over de væsentligste resultater af den foretagne undersøgelse.
Miljøretten 6 - Energi og klima behandler de regler og øvrige retlige rammer, der er fastlagt på internationalt, EU- og nationalt niveau til sikring af energimarkeder, miljøbeskyttelse og beskyttelse af klimaet.Bogen er den første samlede fremstilling af den omfattende energi- og klimalovgivning, der er bestemmende for bl.a. forsyningssikkerheden og energisektorens funktionsbetingelser. Den kan læses i forlængelse - eller uafhængigt af de øvrige bind i serien.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.