Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Glemte danskere vil give læseren mulighed for at trænge ind i den danske middelalder og opleve nogle af de mennesker, der havde betydning for tiden, og derved bidrage til en dybere forståelse af dansk identitet: Disse markante figurers fortællinger giver indsigt i, hvordan det danske rige blev en del af det første europæiske fællesskab – middelalderens kristne kirke i Vesteuropa.Som formidlingsgreb benytter Brian Patrick McGuire sig af det, der kaldes haute vulgarisation – en faghistorikers henvendelse til et bredt publikum, med forskningsresultater der tager udgangspunktet i primærkilder på latin. Det har han tidligere gjort i fx det anmelderroste værk Da Himmelen kom nærmere, der handler om Danmarks kristning; Glemte danskere følger op og er beretningen om det, der skete, da Danmark var blevet kristnet.Bogen er illustreret med fotos fra bl.a. Skive Gamle Kirke, hvor der er et væld af kalkmalerier fra 1520 af bl.a. danske helgener, et ganske enestående fænomen, som er med til at vise, hvordan helgenerne blev opfattet lige op til den protestantiske reformation.
Til alle tider har mennesker hvisket og råbt til det guddommelige i taknemmelighed og smerte. Spiritualiteten blomstrede i middelalderen, og over et spænd på tusind år formulerede vise mænd og kvinder bønner, der hjalp til at finde fodfæste i det brogede menneskeliv. I tid og verdensbillede står de langt fra os, men deres eksistentielle grundvilkår klinger med i vores egne tanker og håb i dag.Bogens bønner, hvoraf de fleste for første gang er oversat til dansk, slår bro mellem middelaldermenneskets og det moderne menneskes bønsliv.
Danskernes interesse for de immaterielle værdier er stigende: Spejl & kilde er et essay om den nye spiritualitet, hvor historikeren Brian Patrick McGuires store viden om middelalderen mødes med hans iagttagelser af nutidens kristne, spirituelle strømninger i Danmark.Hvad er det, vi søger og længes efter? Hvorfor? Og hvor i traditionen og de nye fortolkninger af traditionen finder vi svarene?Med bogen ønsker amerikanskfødte McGuire at bidrage til debatten om, hvad der sker med mennesker, kristendom og spiritualitet i dagens Danmark.
Middelalderen var en broget tid, som strakte sig fra folkevandringstidens slutning omkring år 500 til den gryende renæssance ca. 1000 år senere. Den danskboende forfatter beretter historien om en tid med en kirke splittet mellem vest og øst, med korstog og blodige krige, men også med lærdom og munkevæsen, med høvisk kærlighed, litteratur og kunst. Og ikke mindst med en begyndende europæisk identitet, der rækker frem mod i dag. Illustreret. "En smuk og nyttig bog om middelalderen ... En flot præstation og et smukt forsvar for en fælles europæisk arv."Carsten Bach-Nielsen i Kristeligt Dagblad
Kan man være ryger og pilgrim på samme tid, eller kræver pilgrimsvandringen, at man afstår fra diverse nydelsesmidler? Er det snyd at lade sin bagage transportere med bil? Det er nogle af de spørgsmål, moderne pilgrimme diskuterer indbyrdes, når de vandrer ad fx camino´en til Santiago de Compostela. Det gør flere og flere, for pilgrimsvandringen har fået en renæssance. Forfatterne til antologien Pilgrimsspor undersøger, hvad de vil sige at være pilgrim i en nutidig kontekst, og hvordan nutidens pilgrimme adskiller sig fra middelalderens. De spørger også, hvorfor en religiøs tradition fra middelalderen pludselig er blevet så populær. Er pilgrimsinteressen opstået som et modsvar til tendenser i den postmoderne verden? Svarene indkredser de ved at se på nogle af de forskellige udtryk, pilgrimsspiritualiteten kan have i dag, primært i en protestantisk sammenhæng.
The articles that comprise this volume reveal the everyday lives of Cistercians living during the late 12th and early 13th centuries in Western Europe. They show how the values of the New Testament affected human attitudes and behaviour.
First published in 1988, this book has been widely debated, inspiring the current interest on medieval friendship. In a new introduction, McGuire surveys the critical reaction to the original edition and new research on friendship.
"Den verden, jeg her beskriver, eksisterede for mere end et halvt hundrede år siden, og mange af de mennesker, som beboede den, lever ikke længere. I de mellemliggende år har jeg lært at værdsætte livets gave og har gennem venskaber og kærlighedsforhold fået øjnene op for min amerikansk-katolske barndoms velsignelser og begrænsninger. I 1976 opgav jeg mit amerikanske statsborgerskab og omfavnede med stor iver ikke bare dansk indfødsret, men også dansk identitet. Den dag i dag bliver jeg ilde til mode, når nogen kalder mig amerikaner, for jeg er dansker eller i det mindste amerikansk-dansker. Jeg er imidlertid gradvist blevet opmærksom på, at den selvcentrerede nationalisme og overlegenhedsfølelse, som jeg troede at have lagt bag mig i USA, trives stadig bedre i mit adopterede land."Amerikansk fødte professor emeritus Brian Patrick McGuire fortæller om sin barndom i "en katolsk ghetto" som et barn i en børneflok på ni. Heksejagt på kommunister, usynlige sorte tjenestefolk, nonner med englerøst og San Francisco49ers var en del af Brian Patrick McGuires barndom og af det land, der i dag er så forandret, at det næsten ikke er til at kende.Brian Patrick McGuire (f. 1946) er professor emeritus i historie. Han blev dansk statsborger i 1976 og har blandt andet modtaget PH-prisen og Retspolitisk Forenings Pris for sit arbejde med flygtninge.
Fokus - Kernestof i historie 1-3 udkommer nu i to bind, hvoraf Fra antikken til europæisk ekspansion er første bind og svarer til den tidligere Fokus 1 tilføjet kapitlet kolonisering fra den tidligere Fokus 2.Fra antikken til europæisk ekspansion dækker syv kernefaglige områder fra perioderne indtil 1453, 1453-1776 og 1776-1914.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.