Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
"Skyggebilleder" er en samling af 19 noveller, der på hver sin måde handler om mennesker, der lever på samfundets skyggeside, udenfor det accepterede. Caja Rude skildrer en række personer, der har det svært i livet og som mangler muligheder for at overkomme deres modgang, men som alligevel formår at opdyrke og bevare ædle og medmenneskelige karaktertræk.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
"Kravet" er både en barsk og livsbekræftende beretning om en ung kvindes tilværelse i 1920’erne og 1930’erne. Faren drikker pengene væk, og derfor må hun hver dag knokle i en rullekælder for at brødføde sig selv og resten af familien. Hendes mandlige chef mener, at en ung kvindelig ansats pligter strækker ud over det sædvanlige arbejde, og hun forsøger efter bedste evne at undgå hans seksuelle overgreb. Men unge kvinder mangler rettigheder, og derfor engagerer hun sig i den nye socialdemokratiske bevægelse. Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Caja Rude tegner et portræt af en række danske arbejdere i mellemkrigstiden. Mens fagforeningerne forsøger at skaffe bedre vilkår for arbejderklassen, kæmper mange arbejdere med at få de helt basale ting i hverdagen til at hænge sammen. Bogen giver et spændende indblik i en samfundsgruppe, der har betydet meget for det Danmark, vi kender i dag, men som ofte er blevet overset af litteraturen.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Romanens hovedperson Ellinor repræsenterer den generation af unge piger, der vokser op i mellemkrigstidens Danmark. Hun har lyst og vilje til at gå andre veje i livet end de forventelige, men møder fordømmelse og modstand fra omverdenen. Ellinor vil både gøre karriere, forsørge sig selv og føle sig fri, men hun vil også gerne vedligeholde forholdet til den mand, hun elsker. Det kan være svært at forene selvstændighed og parforhold i et samfund med traditionelle kønsroller."Ellinor" er anden del af Caja Rudes fortælling om Ellinor. Første del hedder "Jeg søger plads", og bøgerne kan både læses i forlængelse af hinanden eller hver for sig.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
19 rørende, menneskelige og til tider sentimentale fortællinger om samfundets stedbørn i UnderDanmark i 1920'erne. Her er Kludelas og Rendemasken, "Lille Mie", gadehajer, ægteskabssvindlere og alfonser – alle fiktive personer og skæbner, men taget af det liv, forfatterinden mødte i sit sociale arbejde og som journalist ved dagbladet Social-Demokraten, det være sig i fattigkvartererne, på Fælleden eller i de fattige træskure ved lossepladsen.Skyggebilleder var Caja Rudes bogdebut.
Janne Vering har efterhånden været lærling hos farvehandler og isenkræmmer Steensen i Sandved længe nok til at have lært de fleste af mester Steensens teknikker. Ingen kan overtale en kunde til at købe noget, som Steensen kan, når han anvender sin omvendte psykologi på dem. Janne håber, at hun med flid og dygtighed kan lige så god som ham. Men selv hvis hun bliver ligeså god som sin læremester, så er der grænser for, hvor meget anseelse hun kan få som forretningsdrivende, fordi hun er kvinde. Janne tager alligevel kampen op!Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Marie Louise er en pige med mange store og komplicerede følelser, og de kommer særligt til udtryk i hendes forhold til kæresten Jørgen. I mellemkrigsårene, hvor Marie Louise og Jørgen vokser op, har unge dels problemer med at få klar besked om seksualitet og kærlighed, dels med at finde vej i deres eget blomstrende følelsesliv. Marie Louise kæmper desuden for at få lov at udfolde sine usædvanlige boglige evner og ambitioner i et samfund, hvor man ikke forventer meget af kvinder.Caja Rudes bog skabte en del debat, da den udkom i 1930, fordi den beskriver unge menneskers seksualitet og følelsesliv på en mere nuanceret og direkte måde, end man var vant til på det tidspunkt.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Gitte er bare et stort barn, da hendes mor bliver så syg, at hun ikke længere kan tage ansvar for familien. Derfor må Gitte tidligt i livet træde i karakter og overtage opdragelsen af sin lillesøster og lillebror. Det betyder, at hun indimellem må være hård overfor de små og lægge sine egne drømme på hylden. Der er ikke altid mad nok og pengene slipper hurtigt op. Heldigvis får Gitte støtte af en socialhjælper, der bliver et symbol på den nye socialdemokratiske tilgang til velfærd fremfor gammeldags fattighjælp.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Ellinor er en ung pige, der vokser op i mellemkrigstidens Danmark og ønsker sig mere end det, der umiddelbart ligger i kortene for hende. Hun vil ikke gifte sig med en fornuftig mand, som kan forsørge hende, mens hun passer børn og hjem. Hun vil i stedet gerne tjene sine egne penge og være fri. Men hun drømmer også om at opleve den store kærlighed, som beskrives i romantiske fortællinger. Kan alle hendes ønsker mon gå i opfyldelse?"Jeg søger plads" er den første af Caja Rudes to bøger om Ellinor. Den efterfølges af bogen "Ellinor", og bøgerne kan både læses i forlængelse af hinanden og hver for sig.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Else ved godt, hun burde være taknemmelig og tilfreds med sin stilling. Der er mange unge piger, som vil gøre alt for at komme til at arbejde som ekspeditrice i et stormagasin i 1930’erne. Men Else drømmer om noget helt andet – noget, der ville være så ligetil og nemt at opnå, hvis hun var en mand. Hun vil nemlig gerne være murer, men det er der ingen andre, der kan forstå.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Under de politiske uroligheder i Europa i 1930’erne bliver den tysk-jødiske pige Hannah sendt til København, hvor hun skal opholde sig, indtil det igen er sikkert at vende hjem til Berlin. I København bliver hun efterhånden en del af et arbejderklasse-miljø, og hun opdager, hvordan livet er for folk, der må slide hver dag for at få råd til de allermest basale ting som mad. Imens situationen spidser til i hendes hjemland, forelsker hun sig hovedkulds i en dansker.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Tinka og hendes mor og lillesøster skal flytte fra København, hvor de har boet hele deres liv. Der er mange gode venner og naboer at sige farvel til, og Tinka aner ikke, hvad der venter hende i Korsør. Hun ved ikke, at hun her vil blive en del af den klassekamp og kvindekamp, der er sådan brug for i 1930’ernes Danmark, og som kommer til at ændre hele samfundet og Tinkas liv.Den danske forfatter og journalist Caja Rude (1884-1949) interesserede sig især for kvindepolitiske spørgsmål og social uretfærdighed i sine bøger. Hun var en af de første forfattere i Danmark, der insisterede på, at piger kunne blive til andet end husmødre, og hun gik desuden progressivt ind for oplysning om seksualitet til unge. Mange af hendes bøger er baseret på hendes egne erfaringer. Hun voksede op i fattigdom med sin mor og kom allerede som tiårig i arbejde som tjenestepige.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.