Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Fysiker, nobelpristager, ridder af Elefantordenen, filosof.Niels Bohr er en af de helt centrale skikkelser i det 20. århundrede.Niels Bohr (1885-1962) er et af de store navne i fysikkens historie – på linje med Aristoteles, Galilei, Newton og Einstein, først og fremmest berømt for sine væsentlige bidrag til forståelsen af atomets struktur og udviklingen af kvantemekanikken. Bohrs tanker var ikke kun videnskabelige iagttagelser, men knyttet til en dybt original og sammenhængende filosofi om forholdet mellem verden, og hvordan vi beskriver den. Hans filosofiske synspunkt udgør den største vending i filosofien siden Immanuel Kant.I FILOSOFFEN NIELS BOHR samler professor David Favrholdt trådene fra sit mangeårige studium af forskeren, mennesket og tænkeren Niels Bohr. Favrholdt giver en levende gennemgang af naturvidenskabens historie, fra de gamle grækere, over Newton til Ørsted og Einstein, der gør det muligt at forstå, præcis hvor banebrydende Niels Bohrs tanker var.
Den kinesiske filosofihistorie strækker sig tusindvis af år tilbage i tiden og har haft enorm indflydelse på verdens filosofihistorie, buddhisme, taoisme og en række andre religioner og kulturelle strømninger. Professor i filosofi David Favrholdt giver en kort og overskuelig indførsel i den kinesiske filosofis forskellige strømninger og store tænkere. Bogen er forsynet med et kort over oldtidens Kina og en litteraturliste til yderligere læsning om det spændende og næsten uudtømmelige emne.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
Der er langt fra stenaldermanden til Niels Bohr, men ikke kun målt i tid. Menneskets erkendelse har med en svimlende hast ændret sig helt grundlæggende: I dag ved vi meget mere, end at æbler kan spises, og hvordan man laver en spydspids - vi ved nu også, hvorfor is kan blive til vand, og hvorfor atomet er stabilt. Erkendelsen har udviklet sig fra viden at og viden hvordan til viden hvorfor.Denne bog beskriver den menneskelige erkendelses udvikling fra oldtiden til i dag - med fokus på især naturvidenskabens opdagelser, der har medført enorme forandringer i menneskets levevilkår. Alligevel er såvel den hverdagslige tænkning som filosofien præget af dyb skepsis over for naturvidenskabelig erkendelse. I Erkendelse gennemgås hovedstrømningerne i moderne videnskabsteori, og tendensen til at mistro enhver form for sikker viden kritiseres. Også forestillingen om en særlig form for religiøs erkendelse gennemlyses og tilbagevises.
Harald Høffding er en af Danmarks største filosofihistorikere, og traditionelt kender vi ham bedst for hans bøger om andre filosoffer og tænkere. I dette essay fortæller David Favrholdt om Harald Høffdings egen måde at håndtere bevidsthedsproblemet, og hvilken påvirkning hans behandling og beskrivelse af andre filosoffer, tænkere og videnskabsmænd har på hans egen filosofi og vice versa. Harald Høffding fremstår således i et nyt og spændende lys, der både viser hans store betydning som filosofihistoriker og hans velfunderede personlige indstilling til bevidsthedsproblemet.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
Studiet i filosofisk æstetik hæfter sig ved, at der findes deciderede æstetiske oplevelser af forskellig slags og forskellige former for kunstneriske oplevelser. I bogen "Æstetik og filosofi" spørger David Favrholdt, hvad det er i beskuerens omverden, der fremkalder henholdsvis æstetiske og kunstneriske oplevelser, og hvad sådanne oplevelse består i. Bogen forholder sig til æstetik og oplevelse af kunst på en række forskellige måder og forklarer sammenhængen mellem æstetik og filosofi.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
"Det er nu mærkeligt, tænkte han, i går var jeg seks år, helt bestemt, og i dag er jeg halvtreds.’Som tiden dog går,’ sagde han.’Det har den vel altid gjort, den kan jo ikke andet,’ svarede Jeanette."Vi møder mange forskellige personer i filosof David Favrholdts noveller fra 1973. Drengen Francois leger med biler i sin mors stue den ene dag, og da han vågner op næste morgen, må han starte dagen med at barbere sig, mens hans smukke kæreste ser på. Psykologen René går rundt og keder sig i spejlsalen i vokskabinettet i London og forsøger at finde ud af, hvad der er galt med de andre gæster, der kan få sig til at grine af synet af deres fordrejede spejlbilleder. Franz forsøger at blive en nyttig og fornuftig borger ved at uddanne sig til maskinist, men hans tanker kan ikke samle sig om andet end romantiske drømme om kærlighed og et utopisk samfund, hvor skønhed og retfærdighed råder.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
Forholdet mellem de to store fysikere danske Niels Bohr og tyske Werner Heisenberg er blevet diskuteret frem og tilbage i årtier. Mange har spekuleret i deres motiver for at samarbejde med de krigsførende magter om udviklingen af atombomben og i, hvor enige de to store videnskabsmænd var på politiske såvel som videnskabelige punkter.David Favrholdt, der har skrevet flere bøger om Niels Bohr og videnskabsteori, beskriver de to videnskabsmænds forhold til deres tids politiske situation og deres syn på videnskabsmandens plads i statsapparatet samt de to mænds indbyrdes forhold. Bogen beskriver endvidere det komplicerede forskningsområde på en sådan måde, at de to mænds forhold og politiske ståsted forstås i lyset af deres forskning.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
I "Filosofisk codex" præsenterer professor i filosofi David Favrholdt os for en række af de klassiske problemer inden for erkendelsesteorien og bidrager med løsninger herpå. Bogen fokuserer på begrundelsesproblemet, omverdensproblemet og perceptionsproblemet og kommer omkring nogle af filosofihistoriens største filosoffer som René Descartes, John Locke, David Hume, Immanuel Kant og John Stuart Mill. Bogen gør således op med den relativisme, der har domineret filosofien i det tyvende århundrede.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
Niels Bohr er kendt i hele verden som en af historiens mest indflydelsesrige fysikere. Mange fortaber sig i hans utrolige viden om fysikkens verden og ser ikke de mange filosofiske overvejelser, der ligger bag alt, hvad han foretog sig. Den danske forfatter og filosof David Favrholdts bog "Fysik, bevidsthed, liv. Studier i Niels Bohrs filosofi" udfylder et hul i den danske forskning i Niels Bohrs filosofi og lader den komme til sin ret. Bogen er bygget på David Favrholdts mangeårige og indgående beskæftigelse med den store videnskabsmand og filosof.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
Vladimir Iljitj Lenin havde en enorm indflydelse på politisk filosofi og samfundsvidenskab i det tyvende århundrede. Han var en af hovedkræfterne bag den russiske revolution i 1917 og Sovjetunionens opbygning efter den blodige borgerkrig, der fulgte. Men hvad gik hans politiske filosofi egentlig ud på? Hvad var hans teorier om materiebegrebet, dialektikken og empiriokriticismen? Og kan Lenins filosofi overhovedet kaldes filosofi?David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
I århundreder har filosofien haft indflydelse på alverdens civilisationer, og ikke mindst har den europæiske kultur draget megen nytte af filosofien. David Favrholdts bog giver en kort og præcis introduktion til en række filosofiske problemstillinger og forklarer den mindre velbevandrede læser, hvorfor filosofi er vigtig, og hvad den har af betydning for den verden, vi lever i. Bogen henvender sig til alle, der har lyst til at snuse til filosofien, og den lægger op til videre selvstudium, hvis man finder nogle af emnerne særligt interessante.David Favrholdt (1931-2012) var en dansk filosof, der skrev en lang række bøger om blandt andet bevidsthedsfilosofi, videnskabsteori og erkendelse. Han stod endvidere bag flere bøger om Niels Bohr. David Favrholdt uddannet cand.psych. og mag.art. i psykologi og filosofi. I 1966 blev han professor ved Odense Universitet, hvor han forblev frem til, at han trak sig tilbage i 2001 og blev professor emeritus.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.