Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Det er ikke uden grund, at det franske køkken anses for verdens bedste. Men fransk mad er ikke kun det finere cuisine, men også den gode franske landkost og de særlige specialiteter fra forskellige egne. I denne bog får du en lang række lettilgængelige opskrifter på lækre retter, delikatesser, brød og desserter fra hele Frankrig. Der er lidt for alle smagsløg - fra Auvergne-salat over provencalsk landgryde til Madeleine-kager. Opskrifterne er nemme at gå til, og alle ingredienser kan købes i Danmark. Bogen er rigt illustreret og desuden krydret med små anekdoter og fakta om områder og specialiteter. Bon appetit!
Min oldefar (min morfars far), Jens Jacobsen, blev født i 1831 i Alken nær Skanderborg og døde i 1907, 76 år gammel. Han var landsoldat i krigen i 1864, og efter at være såret ved det skæbnesvangre slag ved Dybbøl den 18. april, kom han til København, hvor han tilbragte 4 måneder på et lazaret. Det er af denne grund, at der findes disse breve; for normalt skrev fattige folk på landet jo ikke breve til familien, men når man var så langt væk så længe, var det jo den mulighed for kontakt, man havde. De fleste af brevene er naturligt nok til hans kone, men her er også korrespondance til og fra andre i familien og flere af hans krigskammerater. Alle disse gamle breve - 34 ialt - er her transkriberet fra gotisk håndskrift, og de er skrevet nøjagtigt som de oprindeligt er skrevet med stavefejl, manglende tegnsætning osv. Nogle steder er brevene svære at læse. Brevene har givetvis været læst mange gange, og det er ofte i papirets folder, de har været umulige at tyde. Det er ikke kun interessant at læse beretningerne om landsoldaternes dagligdag og de egentlige krigshandlinger såvel i Fredericia i marts 1864 som ved Dybbøl i april, men vi får også en del at vide om livet hos den fattige landbefolkning.
Hans Christian Clausen (1833-1911) begyndte som 60-årig i 1895 at nedskrive alt, hvad han selv kunne huske, og hvad han havde fået fortalt om sin slægt.I 1910 - et halvt år før han døde - tilføjede han, hvordan det var gået hans efterkommere siden den første beretning.Bogen indeholder både slægtens historie og fortællinger om dagliglivets glæder og sorger i det fattigste Sydsjælland - men der bliver også fortalt om politik, religion og meget andet. Hans Christian Clausen var husmand og boede med sin kone, som fødte ham 14 børn, i Rønholt på Atterup Mark ved Jomfruens Egede, hvor han arbejdede som hjulmand. Som det var almindeligt dengang, boede en slægt inden for et meget begrænset område i mange generationer, og hjulmandens fortælling foregår stort set i området mellem Dalby, Rønnede og Faxe.
Min mor var født i Herning i 1916. Samme år fik hun i julegave den gamle historie/remse om Jakobs Hus som en fin lille bog tegnet af naboens 15 årige søn, Paul Gerhard Fenger. Selv om den næsten hundrede år gamle børnebog nu har været læst for fire generationer i vores familie, er farverne næsten ikke falmet, så det var muligt at scanne tegningerne ind stort set uden at skulle bearbejde dem. Jeg har længe ønsket at udgive bogen, så andre end blot jeg selv og min familie kunne få glæde af dette lille stykke kulturhistorie.
Der er mange, mange grunde til at foretrække Frankrig frem for alle mulige andre rejsemål, og det er da heller ikke tilfældigt, at Frankrig er blevet et af danskernes yndlingsferiemål. Franske bagateller må endelig ikke betragtes som en Frankrigsguide, men blot lidt løst og fast om Frankrig – lidt franske oplevelser, lidt historier, lidt historie, lidt kultur – som forhåbentlig kan give andre blod på tanden til nye oplevelser i et stort og spændende land.Med bogens spredte rejseindtryk og -oplevelser håber jeg, det vil fremgå, hvad det blandt andet er, der får flere og flere danskere til at rejse denne vej. Og hvis jeg hermed kan give motivation til andre, der går med tanker om at rejse til Frankrig, eller til “gamle” Frankrigsfarere, som trænger til fornyet inspiration til turen, er målet med bogen nået.Erik Rønholt
Når børn alligevel laver papirfly, kan de lige så godt lære at lave nogle, der flyver godt. I "Papirfly" er der 32 nye og traditionelle fly – glidere, loopere, raketter og mange andre. Alle modeller er nøje beskrevet med letforståelige tegninger og fotos. Her er idéer til mange timers leg og eksperimenter for børn og barnlige sjæle.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.