Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
De var trænet i at efterforske og skaffe informationer. Og det var, hvad de gjorde – i tyskernes tjeneste.Svend Staal-gruppen opererede under besættelsen og bestod af danske politifolk med et klart nazistisk tilhørsforhold. Gruppen var aktiv både før og efter september 1944, hvor politiet blev interneret og Danmark stod uden politi.Drivkraften i gruppen var politibetjent Poul Otto Ditlev Nielsen, der brugte dæknavnet Svend Staal. De omkring 30 medlemmer af gruppen brugte ofte andre navne og arbejdede i det hele taget i største diskretion. Den store majoritet af danske politibetjente nærede nemlig ingen sympati med den tyske besættelsesmagt, så der blev set skævt til kolleger, man ikke kunne stole på.I den politiløse tid skærpedes modsætningerne, og flere medlemmer af Svend Staal-gruppen blev likvideret af modstandsbevægelsen. Det gjaldt også gruppens leder, Hipo-chefen Erik V. Pedersen, der blev skudt på vej til arbejde på Politigården i København i april 1945.Svend Staal-gruppen er skrevet i et samarbejde mellem Niels-Birger Danielsen, journalist og historiker, og Erland Leth Pedersen, kriminalassistent ved Københavns Politi og amatørhistoriker.
Under besættelsen var det danske politi aktivt frem til 1944, hvor det blev interneret af tyskerne. Men også i årene op til 1944 var der kræfter i det danske politi med stærkt nazistisk tilhørsforhold, der arbejdede for tyskerne. Hovedmanden hed Poul Otto Ditlev Nielsen og brugte dæknavnet Sven Staal. De cirka 30 medlemmer arbejdede effektivt og diskret og førte til flere likvideringer af danske modstandsmænd.Niels-Birger Danielsen og Erland Leth Petersen fortæller den rystende historie om Sven Staal-gruppen og dens mange ugerninger og forbrydelser mod deres eget folk og de frygtelige konsekvenser, deres forræderi fik for de mennesker, der satte livet på spil for deres land.Niels-Birger Danielsen (f. 1960) er en dansk journalist, der blandt andet har arbejdet for Ekstra Bladet og Ritzau som rejsende reporter. Erland Leth Pedersen (f. 1957) er en dansk kriminalassistent og forfatter. Sammen har de skrevet bogen "Sven Staal-gruppen".
Svend Staal-gruppen fortæller om gruppen af samme navn. Den var aktiv i 1943-1944 og havde omkring 35 medlemmer. Hovedmanden bag var Poul Otto Ditlev Nielsen, der i 1940 blev politibetjent ved Station 4 på Amager – og da Schalburgkorpset havde brug for nazi-sympatisører til at infiltrere det danske politikorps, stod han klar. Under dæknavnet Svend Staal stod han for gruppen, der indsamlede og overgav informationer om danske betjente til det tyske Abwehr.I og omkring Station 4 på Amager, på Bornholm og i Odense var der særligt aktive nazistiske ildsjæle, der ønskede at bidrage med alt, de kunne, til Svend Staal-gruppens arbejde, og det var derfor her, at en stor del af dens aktivitet foregik. Gruppen deltog ikke i ransagninger, anholdelser og andre direkte aktioner. De brugte deres færdigheder og profession til at fremskaffe oplysninger om deres politikolleger i al hemmelighed. Gruppens arbejde var med til, at flere politifolk blev interneret og sendt i KZ-lejr.Politiassistent Erland Leth Petersen har gennem 10 år researchet, hvordan dansk politi blev infiltreret af nazistisk indstillede danskere. I et tæt samarbejde med besættelsestidshistoriker Niels-Birger Danielsen udfolder han fortællingen om dette hidtil underbelyste stykke danmarkshistorie.
De var trænet i at efterforske og skaffe informationer. Og det var, hvad de gjorde – i tyskernes tjeneste. Svend Staal-gruppen opererede under besættelsen og bestod af danske politifolk med et klart nazistisk tilhørsforhold. Gruppen var aktiv både før og efter september 1944, hvor politiet blev interneret, og Danmark stod uden politi.Drivkraften i gruppen var politibetjent Poul Otto Ditlev Nielsen, der brugte dæknavnet Svend Staal. De omkring 30 medlemmer af gruppen brugte ofte andre navne og arbejdede i det hele taget i største diskretion. Den store majoritet af danske politibetjente nærede nemlig ingen sympati med den tyske besættelsesmagt, så der blev set skævt til kolleger, man ikke kunne stole på.I den politiløse tid skærpedes modsætningerne, og flere medlemmer af Svend Staal-gruppen blev likvideret af modstandsbevægelsen. Det gjaldt også gruppens leder, Hipo-chefen Erik V. Pedersen, der blev skudt på vej til arbejde på Politigården i København i april 1945.Svend Staal-gruppen er skrevet i et samarbejde mellem Niels-Birger Danielsen, journalist og historiker, og Erland Leth Pedersen, kriminalassistent ved Københavns Politi og amatørhistoriker.
En dansk politimands efterforskning af et stykke ukendt besættelseshistorie om ondskab og landsforræderi.'De danske varulve' er fortællingen om kriminalassistent Erland Leth Pedersen, en garvet københavnsk politimand, der en tidlig sommerdag i 2012 gør en usædvanlig opdagelse på et støvet loftsrum på Københavns Politigård. Her finder han en pakke, hvis indhold bringer ham helt tæt på et sjældent belyst hjørne af Anden Verdenskrig - historien om de danske varulve. Det er en dramatisk beretning om en gruppe landsforrædere, der i årene1944 og 1945 forsøgte at give den såkaldte varulve bevægelse fodfæste i Danmark. Varulvene opstod som idé i ledende nazistiske kredse i Tyskland og var i praksis undergrundsgrupper, der skulle arbejde bag fjendens linjer. Deres formål var at fortsætte kampen for nazismen, selv efter et eventuelt tysk nederlag. Midlerne var vold, terror og propaganda. Lige dele stædighed og nysgerrighed driver Erland Leth Pedersen til, over flere år, at efterforske og kortlægge et stykke indtil nu stort set ukendt Danmarkshistorie. Via sin omfattende politiefterforskning lykkes det ham at oprulle en ekstraordinær fortælling om landsforræderi og ondskab i 1940'ernes Danmark. Om forfatterne: Erland Leth Pedersen (f. 1957). Kriminalassistent med ansættelse i politiet siden 1978. Amatørhistoriker igennem mange år. Gift og far til tre drenge.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.