Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I serien af F.P. Jac-genudgivelser fra Tiderne Skifter mangler nu kun sjette bind, Udvalgte digte. Når dette bind er udkommet, vil der i samme format og udstyr foreligge en komplet udgave af F.P. Jacs prosa inklusive erindringer – og for poesiens vedkommende hovedværket Misfat, de efterladte digte og et omfattende udvalg af hans bogudgivne poesi.Udvalgte digte vil vise F.P. Jacs poetiske særpræg og følge hans udvikling fra den tidlige raptus i et vildt og omkalfatrende sprog til den senere, ikke mindre virtuose, hverdagsbundne praksis. Alle F.P. Jacs digtsamlinger – undtagen Misfat – vil være repræsenteret i udvalget, der vil være kronologisk anlagt (1976-2009).Udvalgte digte vil være den oplagte indgang til et lyrisk forfatterskab, der ikke ligner noget andet i dansk litteratur, og som allerede nu har klassikerstatus.
Misfat er et af 1980 ernes vigtigste bidrag til dansk poesi ja nogle vil mene det vigtigste. Digtet udkom første gang i 1980 og står som en portal til det nye årti det er på én gang en afsked med og detaljeret erindring om fortiden digterens opvækst og den tid hvori han voksede op og en blændende velkomst til fremtiden. Det er voldsomt og sprogligt nyskabende en visionær tour de force i det danske sprog. Bogen er blevet sammenlignet med Klaus Rifbjergs Camouflage men er helt anderledes i anslaget og måske skal vi tilbage til Johannes Ewald for at finde en digter der ligner F. P. Jac.
F. P. Jacs store lyriske forfatterskab er skelsættende men han skrev også romaner og andet prosa.I denne bog samles hans tre erindringsbøger i ét bind: Fortælleren blev senere sig selv (1998) har som undertitel Historier ad omveje og den betegner da heller ikke den lige vej til sandheden om en opvækst i en københavnsk forstad. Nej bogen er fyldt af snurrige glimt og forunderlige øjeblikke i familiens favn og i digterens indre førsteverden; den verden hvori han bliver til som sig selv og som digter. Det er barndomserindringer med en egen ømhed og solidaritet. Som om at vi ikke var plot nok (2001) betegnet en digterenergi blev sendt som radiospil i 1998. Den kaster lys på venskabet mellem to digterspirer Michael Strunge og F. P. Jac. Handlingen udspiller sig i slutningen af 1970 erne. De to unge digteres forhold udvikler sig gennem op- og nedture branderter psykiatriske indlæggelser og den almindelige medieopmærksomhed frem til Michael Strunges død i 1986. Jeg er selv med i billederne (2008) med undertitlen Historier og sløjfer er den videre fortælling om digterlivet i 1980 erne om fester og receptioner i blitzlysets skær om privatlivets kampe på vej til gennembruddet det hele beskrevet i nådesløse nærbilleder ofte smertefuldt men også humoristisk.
Den nylig afdøde danske digter F. P. Jac er først og fremmest kendt og elsket for sin poesi med dens særlige sproglige oplagthed opfindsomhed og fantasi. Men Jac skrev også tre romaner: Anelser og lyse nætter (1992) Under de græssende hinkestene (2000) og Valdemar Wimmers ankomst (2002). Her er de samlet i ét bind. Typisk for forfatteren er hans prosa en slags poesi. Som romankunst placerer de tre romaner sig et helt særligt sted i den danske samtidslitteratur. Det er hverken realisme eller surrealisme det er F.P. Jac forklædt som sig selv. Anelser og lyse nætter (1992) bærer genrebetegnelsen En skitseroman . I korte nedslag fortælles historien om fortællerens to forhold til to kvinder Juvel-Sasja og Lana. Det første var en misforståelse som fortælleren nu beretter om til den nye kvinde. En historie om det forløjede samliv beskrevet poetisk grotesk humoristisk. Tonende ud i et fremtidshåb. Under de græssende hinkestene (2000) er også en roman om et forløjet samliv men samtidig en af de mest nådesløse beretninger om alkoholisme der findes på dansk. En moderne hærværk-historie med en bibliotekar i hovedrollen humoristisk på overfladen men med en barsk undertone af at dette slet ikke er morsomt det er intet mindre end sandheden om alkohol. F. P. Jac skjuler intet. Og her er handling fremragende skruet sammen. Valdemar Wimmers ankomst (2002) med genrebetegnelsen En sjover-roman er trods sin overstadigt morsomme handlingsgang også mere end sjov. En midaldrende tjener arver en mindre formue og går i sit nyerhvervede kolonihavehus i gang med at realisere sine drømme. En sær tilværelsens meningsløshed kommer til orde i de abrupt på hinanden følgende absurditeter. Men igen med alkoholisk realisme i centrum. Det er sjældent der skrives rigtig morsomt på dansk. Her er et eksempel på en morsom bog men som sagt med en skygge af alvor en egentlig fortabelse.
F. P. Jac døde 25. december 2008. Han efterlod sig forskellige manuskripter hvoraf nogle allerede er udgivet. Med denne bog afrundes hans prosaforfatterskab idet den rummer (næsten) alle efterladte prosatekster samt alle de prosatekster redaktøren har kunnet opspore som ikke har været trykt i en af F. P. Jacs egne bøger dvs. tekster fra aviser tidsskrifter og antologier.F. P. Jacs forfatterskab hører til de vigtigste i det 20. århundredes danske litteratur. Hans prosa er som hans poesi kendetegnet ved hans formidabelt nyskabende sprog og også tematisk er der overensstemmelser. Bogen indeholder tekster af vidt forskellig karakter. Der er noveller oftest af erotisk karakter der er erindringsessays fra barndommen og fra den første tid som forfatter. Der er overvejelser om poesi tekster om malerkunst og enkelte kunstnere. Men først og fremmest er bogen en besyngelse af livet i alle dets facetter. Med denne bogs udgivelse er det muligt at se F. P. Jacs forfatterskab i sin helhed. Bogen afslutter udgivelsen af hans efterladte skrifter. I 2010 udkom et tilsvarende bind med alle F. P. Jacs efterladte og ikke bogførte digte med titlen Man tror man samler sig til hele livet. Begge bind er redigeret af Asger Schnack.
Digteren F. P. Jac døde 25. december 2008. Han efterlod sig forskellige manuskripter hvoraf nogle allerede er udgivet. Med denne bog afrundes hans lyriske forfatterskab idet den rummer alle øvrige efterladte digte samt alle de digte redaktøren har kunnet opspore som ikke tidligere har været trykt i en af F. P. Jacs egne digtsamlinger dvs. digte fra aviser tidsskrifter og antologier. F. P. Jacs forfatterskab hører til de vigtigste i det 20. århundredes danske litteratur. Kendetegnende er hans nyskabende sprog hans intense besyngelse af erotik livslyst og eksistensen selv såvel som mere reportageagtige snapshots fra hverdagens tilskikkelser i form af avisdigte eller private lejlighedsdigte. Han var ikke nærig med sit talent. Med denne bogs udgivelse er det muligt at se hans lyriske forfatterskab i sin helhed. Bogen afsluttes med et indeks over samtlige digte F. P. Jac har skrevet med oplysning om i hvilken digtsamling og på hvilken side digtet er at finde. Planlagt til udgivelse i 2011 er et tilsvarende bind indeholdende F. P. Jacs efterladte og ikke bogførte prosa med titlen Fra mine unge bevægelser. Begge bind er redigeret af Asger Schnack
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.