Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Hvordan kan vi være sikre på, at den viden, som samfundsvidenskaben producerer, faktisk er en viden, vi kan stole på, og hvad er det overhovedet for en slags viden, vi har med at gøre? Det er sådanne spørgsmål, videnskabsteorien beskæftiger sig med. Spørgsmål, som er uomgængelige for forskeren såvel som den studerende, der arbejder med samfundsvidenskab i praksis.Samfundsvidenskabernes videnskabsteori. En indføring præsenterer de centrale videnskabsteoretiske positioner og traditioner: positivisme og kritisk rationalisme, fænomenologi, hermeneutik, marxisme, socialkonstruktivisme, diskursteori, kritisk realisme, kritisk teori og aktionsforskning.Igennem bogen gives der konkrete eksempler på, hvordan forskellige videnskabsteoretiske positioner har betydning for, hvilke forskningsspørgsmål der stilles, og hvilke metoder der vælges. Bogen afsluttes med et kapitel om, hvordan man konkret indarbejder videnskabsteoretiske overvejelser i projektarbejdet.
Din datter fylder snart 18 år, og du vil give hende et kørekort i fødselsdagsgave. Der er tre køreskoler i jeres by, og du undersøger priserne. Overraskende nok koster køreskolernes pakker præcis det samme! Hvis du har været ude for noget lignende, har du måske været udsat for aftalt spil. Eller med et andet ord: Karteller.I Danmark har vi en lang tradition for samarbejde virksomheder imellem. Men i visse tilfælde bliver samarbejdet lige tæt nok. Især når det foregår mellem virksomheder, som ifølge loven burde konkurrere. Hubert Buch-Hansens Karteller – Afsløringen af aftalt spil i dansk erhvervsliv fortæller historien om karteller i dansk erhvervsliv. Buch-Hansen har undersøgt, hvordan karteller fungerer i praksis, og hvilke konsekvenser de har. Læs desuden, hvordan karteller bliver afsløret og straffet.
Er du interesseret i, hvilke præmisser samfundsvidenskabelig forskning bygger på? Og vil du gerne vide, hvordan du selv kan anvende videnskabsteori? Så er denne bog skrevet til dig.Videnskabsteori i praksis introducerer samfundsvidenskabernes videnskabsteori ved at fokusere på de essentielle konsekvenser af at anlægge forskellige perspektiver. Om du arbejder positivistisk, kritisk realistisk eller konstruktivistisk har skelsættende konsekvenser for, hvad du kan se og lægger vægt på i videnskabelig praksis. Og idet videnskab har så udbredt autoritet i den moderne verden er videnskabsteoretiske valg og standpunkter også afgørende for, hvordan vi orienterer os som borgere og samfund. Videnskabsteoriens praksis og betydning belyses i bogen ud fra en række påtrængende problemstillinger i dagens samfund, især klimaforandringer, populisme og krænkelser.
CBS og magten giver et unikt indblik i, hvordan en af landets toneangivende uddannelsesinstitutioner har været forbundet til magtens netværk gennem sin historie. Copenhagen Business School – tidligere Handelshøjskolen i København – har gennem et århundrede sat sit præg på den danske samfundsudvikling. Ikke blot ved at uddanne generationer af unge til erhvervslivet, men også i kraft af skolens placering i politiske og økonomiske magtnetværk.CBS og magten udgives i anledning af CBS’ 100-års jubilæum. Den bygger på et omfattende kilde- og datamateriale. Gennem en detaljeret empirisk kortlægning af de netværk, som skolens rektorer, professorer og bestyrelser har deltaget i fra skolens grundlæggelse i 1917 og frem til i dag, undersøger bogen forandringer og bevægelser i skolens forbindelser til de øverste politiske og økonomiske magtcirkler.Bogens forfattere er alle tilknyttet Department of Business and Politics ved CBS.
Kapitalismen har mange konkrete, menneskelige ansigter: Bill og Melinda Gates’ smilende ansigter som kontrafej for en svulmende filantro-kapitalisme. Pakistanske drengeansigter i en sweatshop som udtryk for kapitalismens globale ulighed. Billedet af desperate investment-bankere med svedpletter under armhulerne som ansigt for en finanskapitalisme, der er på vej i global krise med truende følger for os alle.Økonomien er noget, der vedrører os alle. I de senere år ofte som en slags trussel, vi skal værne os imod. Vi har en “globalisering, der banker på døren” eller en “finanskrise”, der får skylden for fyringsrunder, økonomiske underskud og politiske stramninger. Vi hører altså, at økonomien er i krise. Krisen udlægges imidlertid ofte som et midlertidigt problem, som kan fixes, hvis vi handler klogt og indsigtsfuldt – f.eks. ved at holde hånden under de mest centrale økonomiske aktører.I denne bog har vi bedt en række forskere om at forholde sig til, hvor dybt ned i grundstrukturerne økonomien er udfordret. Står vi på tærsklen til en ny økonomisk samfundsorden, eller vil den kapitalistisk orienterede økonomi tilpasse sig de nye forhold? Dette gøres dels ved at undersøge, hvordan kapitalismen tager sig forskelligt ud rundt omkring i verden, dels ved at diskutere kapitalismens forskellige, historiske former samt de nyeste og gryende former og dels ved i den afsluttende del at give et bud på kapitalismens kommende former og udfordringer.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.