Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Bøger af Inge Adriansen

Filter
Filter
Sorter efterSorter Populære
  • - Monumenter, mindesmærker og mødesteder
    af Inge Adriansen
    366,99 kr.

    Hver by og hver egn har sine mindesmærker og sin erindringskultur - nogle monumenter står mejslet i den fælles erindring, mens andre for længst er gået i glemmebogen og knap ænses af forbipasserende. Inge Adriansen har været rundt både i Danmarks købstæder og afkroge og undersøgt mere end 300 monumenter, mindesmærker og mødesteder, som hun beskriver med humor, sans for detaljen og den gode historie. Monumenterne, deres historie, udformning, materiale og brug gennemgås, analyseres og placeres i deres samfundsmæssige sammenhæng. Bogen spænder fra 1600-tallet til i dag og rummer over 250 billeder af mindesmærker, dels fotografier af Per Bak Jensen, dels illustrationer fra arkiver og museer. Den indeholder desuden 16 kort over monumenter for de begivenheder, der har produceret flest mindesmærker, bl.a. genforeningen i 1920, landboreformerne og befrielsen i 1945. En landsdækkende registrering af mindesmærker udført i 2001-06 i samarbejde mellem Kulturarvsstyrelsen og Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot ligger til grund for værket. Inge Adriansen, ph.d., er kulturhistoriker, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og adjungeret professor ved Syddansk Universitet. Hun har i 2003 udgivet Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000 på Museum Tusculanums Forlag.

  • af Inge Adriansen
    94,95 - 298,95 kr.

    "Den 18. Juli 1918 begyndte Franskmændene Klokken fire om Morgenen med en voldsom Trommeild. Det varede ikke længe, førend vort Infanteri kom tilbage fra de forreste Linjer, uden Vaaben og halvt paaklædt. Vi fik omgående Ordre til at gøre Maskingeværet skudklart, og kort efter kom vi i Aktivitet. Skuddene rasede gennem Løbet, saa det næsten var gloende …"Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. De stærkeste af dem er udvalgt og samlet i denne bog.

  • af Inge Adriansen
    44,94 kr.

    Inge Adriansens "Smag på Sønderjylland" er en kulturhistorisk kogebog, der vil skildre såvel kosttraditioner som nutidens gastronomi i hele grænselandet, dvs. Sønderjylland-Schleswig. I modsætning til almindelige kogebøger vil denne bog indeholde en række fortælllinger om landsdelens særlige historie sammenkædet med 60 opskrifter på sønderjyske og slesvigske retter, bagværk og gode drikke.Kulturmødet mellem tysk og dansk har gennem århundreder sat et markant præg på Sønderjylland-Schleswig, også på det smagsmæssige område. Her mødes dansk, nørrejysk, holstensk og frisisk kostkulturer og indgår en symbiose, der også er tilsat påvirkninger udefra. Det er denne sammensmeltning af mange kosttraditioner, der er særegen for grænselandet og har skabt en grænseoverskridende kostkultur, som fortsat er levende – og har fået styrket livskraft i det sidste årti takket være en voksende interesse for gode, regionalt fremstillede råvarer.  Der findes en lang række retter, kager og drikkevarer, som opfattes som typisk sønderjyske-slesvigske. De fremstilles af råvarer, der dyrkes i området, og de afspejler både traditioner og nye trends. Det er blandt andet røget skinke, pølser af mange forskellige slags og andre charcuteriprodukter samt retter som torsk i fad, østers og lam fra Vadehavet og mange variationer over hvidkål og grønkål. Området syd for grænsen bidrager med en række frisiske og holstenske retter som Birnen, Bohnen und Speck og surkål med svineskank og ærtepuré.  De sønderjyske slagtere er det erhverv, der fremfor nogen været med til at give et sønderjysk madmæssigt særpræg. De sønderjyske pølser er et karateristisk resultat af forbindelsen sydpå. Mange tyske slagtere flyttede hertil i slutningen af 1800-tallet medbringende gode traditioner for fremstilling af pølser og røgvarer. Også andre indvandrere har sat spor i madkulturen.  Det gælder blandt andet herrnhuterne, der i 1772 grundlagde Brødremenigheden i Christiansfeld. De kom fra Midttyskland og  medbragte opskrifter på honningkager, som fortsat er meget populære. Siden begyndelsen af 1990'erne er der sket en mærkbar forbedring i udbuddet af gode råvarer i vores region. Den forøgede interesse for kvalitetsprodukter har muliggjort, at der er oprettet en række nye virksomheder, der satser på kvalitet, fx Gråsten Fjerkræ og Skærtoft Gårdmølleri, Naturmælk, Marsklam og Sødam kyllinger.  Velmeriterede ældre virksomheder har fulgt op på denne trend og lancerede nye kvalitetsprodukter, fx Bryggeriet Fuglsang, Sønderjydsk Kål og det genåbnede honningkagebageri i Christiansfeld. Denne positive udvikling vil jeg gerne understøtte med dette bogprojekt, der vil skildre kostraditioner frem til nutiden og - vel at mærke - medtage den tilsvarende udvikling syd for grænsen.

  • - Monumenter, Mindesmaeker og Modesteder
    af Inge Adriansen
    669,95 kr.

  • af Inge Adriansen
    925,95 kr.

    "Den 18. Juli 1918 begyndte Franskmændene Klokken fire om Morgenen med en voldsom Trommeild. Det varede ikke længe, førend vort Infanteri kom tilbage fra de forreste Linjer, uden Vaaben og halvt paaklædt. Vi fik omgående Ordre til at gøre Maskingeværet skudklart, og kort efter kom vi i Aktivitet. Skuddene rasede gennem Løbet, saa det næsten var gloende ..."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. De stærkeste af dem er udvalgt og samlet i denne bog med forord af Inge Adriansen.Udgivelsen er en storskrift-udgave i 1 bind til svagsynede i serien MAGNUMBØGER Lindhardt og Ringhof.Ca. 30 forskellige mænd, der kæmpede på forskellige fronter i 1. verdenskrig. Fælles for dem er, at de er sønderjyder, kæmpede på tysk side - og overlevede krigen.

  • - Fra oplysningstid til europæisk integration
    af Lars Andersen, Karl-Johann Hemmersam, Ulrik Langen, mfl.
    683,95 kr.

    Fokus 2 – fra oplysningstid til europæisk integration er den nye og opdaterede udgave af de to bøger Fokus 2 – fra oplysningstid til imperialisme og Fokus 3 – fra verdenskrig til velfærd.Bogen har desuden fået tilføjet kapitlet "Introduktion til historie" (fra Fokus 1) med et nyskrevet afsnit om skriftlige opgaver i historie med fokus på informationssøgning, kildekritik og formidling.Kapitlerne "Menneskerettigheder" og "Globalisering" er taget ud, og alle kapitler fra perioden 1914 til i dag er blevet revideret af forfatterne, der blandt andet behandler emner som ”Brexit”, konflikten i Ukraine og krigen i Syrien og IS i denne nye udgave. Nogle af kapitlerne har fået tilføjet nye kildetekster og også billedsiden er revideret.

  • af Inge Adriansen & Mikkel Leth Jespersen
    178,95 kr.

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.