Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Søren Kierkegaards bønner, omkring 100 i alt, foreligger ikke som en enhed, men er spredt ud over forfatterskabets opbyggelige taler og dagbøgernes mange tusinde sider, hvor de længe har levet en temmelig upåagtet tilværelse. Nogle af bønnerne i dagbøgerne har skitsens lidt henkastede karakter, andre er tydeligvis personlige, hvis ikke private, mens andre igen formentlig ikke har været tænkt som bønner, men alligevel har taget bønnens retning og fået dens form i løbet af skriveprocessen.Kierkegaard påstod ikke ligefrem, at bønnen var et religiøst instinkt, men han gik dog så vidt som til at hævde, at bønnen er lige så livsnødvendig som vort åndedræt, en forestilling, der i øvrigt skriver sig langt tilbage i kristendommens historie. Han var sig yderst bevidst, at Gud var uforanderlig, men at den bedende via denne intime kontakt kunne forandre sig. I den forstand foregriber han det moderne psykologiske jeg, som i en terapeutisk situation møder sig selv. Men samtidig er bønnen noget andet og mere end selvterapi og meditation."Længslen er din gave" er første samlede udgivelse af Kierkegaards bønner. Bogen er inddelt i temaer og forsynes med et introducerende essay af Joakim Garff, leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Værket gennemillustreres af kunstneren Sys Hindsbo.OM FORFATTERENJoakim Garff (f. 1960) er teolog, ph.d., leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret. I 2000 udgav han den prisbelønnede bestseller SAK, som udkom verden over. Siden har han bl.a. skrevet en biografi om Søren Kierkegaards forlovede, Regine Olsen.
Joakim Garffs prisbelønnede biografi om Søren Kierkegaard (1813-1855) SAK skildrer manden bag et af verdenshistoriens mest fascinerende forfatterskaber og kan læses som en biografisk introduktion til Kierkegaards tid og tankeverden.SAK udfolder de store fortællinger i Kierkegaards liv, men holder også et vågent øje med smådele og biomstændigheder, sprækkerne i den geniale granit, galskaben lige underneden, skriveorgiets omkostninger, økonomisk og psykologisk. Uden at digte hen over kendsgerningerne har SAK sat sig for at gøre afstanden mellem den sande historie og den gode fortælling så kort som mulig.“Et mesterværk i den biografiske genre”– Johannes Møllehave i Jyllands-Posten“Den bedste Kierkegaardbiografi nogensinde.”– Weekendavisens kritikerliste“Joakim Garffs bog om Søren Kierkegaard er ikke bare en biografi. Den er en sammensætning af Kierkegaards liv og skrift så suveræn, så udfordrende, så problematisk, konkret og perspektivrig, at det savner sidestykke i litteraturen. Læs, læs,læs.”– Poul Behrendt i Weekendavisen“SAK er ekstraordinært vellykket. (...) Historien om Kierkegaards liv bliver fortalt med en fylde og detaljerigdom, der gør SAK til en ren læsefryd. Billedlig talt er det som pludselig at opleve et liv, man kun har kendt i få sort/hvide stregtegninger, udfoldet til en helaftensfilm i farver, på det helt store lærred og med surround sound.”– Nils Gunder Hansen i Berlingske Tidende
H.C. Andersen og Søren Kierkegaard rejser sammen ned gennem Europa sidst i 1849 med Rom som endemål. Undervejs udveksler det umage par tanker om kærligheden, angsten, glæden, selvet, døden og livet derefter, men berører også deres kunstneriske virksomhed og den udeblevne anerkendelse, pressens tiltagende dominans og den vildtvoksende naturvidenskab, folkestyrets fremmarch og kristendommens krise. I dagbogsoptegnelser fastholdes indtryk fra rejsen, den indre såvel som den ydre, mens en serie selvbiografiske tilbageblik gengiver nogle af de episoder i solisternes livshistorier, der bidrog til deres globale eftermæle. Bogen er et livfuldt og sansemættet rejseeventyr, som bringer læseren vidt omkring i solisternes livsanskuelser og værker, men også dybere ind i sig selv. Trods indbyrdes forskelle viser der sig mellem solisterne at være adskillige ligheder og derved ansatser til en gensidig sympati, som til forveksling ligner venskabet. Mod rejsens slutning modnes i den ene af solisterne en beslutning, der får livsomvæltende betydning.
Længslen er din gave gengiver Kierkegaards bønner på nænsomt nudansk og i strofer med korte linjebrud, der ikke blot fremhæver teksternes lyriske karakter og klanglige kvaliteter, men tillige forøger deres (op)- læsbarhed og gør bogen til en brugsbog.ag bogen står den internationalt anerkendte forsker Joakim Garff, der sammen med Povl Götke og Eberhard Harbsmeier har forsynet bogen med essays om Kierkegaards bønner.Bogen er illustreret med værker af kunstneren Sys Hindsbo.
"e;The day will come when not only my writings, but precisely my life--the intriguing secret of all the machinery--will be studied and studied."e; Soren Kierkegaard's remarkable combination of genius and peculiarity made this a fair if arrogant prediction. But Kierkegaard's life has been notoriously hard to study, so complex was the web of fact and fiction in his work. Joakim Garff's biography of Kierkegaard is thus a landmark achievement. A seamless blend of history, philosophy, and psychological insight, all conveyed with novelistic verve, this is the most comprehensive and penetrating account yet written of the life and works of the enigmatic Dane who changed the course of intellectual history. Garff portrays Kierkegaard not as the all-controlling impresario behind some of the most important works of modern philosophy and religious thought--books credited with founding existentialism and prefiguring postmodernism--but rather as a man whose writings came to control him. Kierkegaard saw himself as a vessel for his writings, a tool in the hand of God, and eventually as a martyr singled out to call for the end of "e;Christendom."e; Garff explores the events and relationships that formed Kierkegaard, including his guilt-ridden relationship with his father, his rivalry with his brother, and his famously tortured relationship with his fiancee Regine Olsen. He recreates the squalor and splendor of Golden Age Copenhagen and the intellectual milieu in which Kierkegaard found himself increasingly embattled and mercilessly caricatured. Acclaimed as a major cultural event on its publication in Denmark in 2000, this book, here presented in an exceptionally crisp and elegant translation, will be the definitive account of Kierkegaard's life for years to come.
Søren Kierkegaards forfatterskab har aktuelt stor bevågenhed og det med god grund: Forfatterskabet er enestående, uanset om man betragter det fra en litterær, antropologisk, teologisk eller filosofisk synsvinkel. Til Kierkegaards store forfatterskab er der i de seneste år udkommet en omfattende sekundærlitteratur om hele, eller dele af, forfatterskabet. Philosophias ambition med nærværende antologi er på den ene side at give et overblik over Kierkegaards på alle måder store og komplekse forfatterskab og på den anden side at give et indblik i den aktuelle hjemlige Kierkegaard-forskning.
Bruddet havde ellers næsten taget livet af dem begge, men de genvandt hver især en slags fodfæste: Kierkegaard blev forfatter til et af verdenshistoriens mest overdådige forfatterskaber, mens Regine blev gift med kontorchef Johan Frederik Schlegel, der blev udnævnt til guvernør over Dansk Vestindien, hvor ægteparret opholdt sig fra 1855 til 1860. Næppe var de ankommet til Sankt Croix, før de modtog budskabet om, at Kierkegaard var død og havde gjort Regine til sin universalarving. Nogle måneder senere ankom to pakker til guvernørboligen i Christiansted indeholdende Kierkegaards kærestebreve og et skønsomt udvalg af hans dagbøger med forbindelse til forlovelsesperioden og hans livslange passion for Regine. Og derved begynder historien i en vis forstand forfra.Regine efterlod sig ikke en dagbog med sin version af forlovelseshistorien og brændte de breve, som hun i sin tid skrev til Søren. Hun har derfor alle dage været en gåde, der gav anledning til grublerier og gisninger.Ved noget, der ligner et lykketræf, er Joakim Garff imidlertid kommet i besiddelse af mere end 100 hidtil ukendte breve, som Regine på Sankt Croix har skrevet til sin elskede storesøster Cornelia hjemme i Danmark. Og her viser Regine sig som en kvinde af kød og blod og meninger og begæringer.Bogen følger Regine fra afrejsedagen i København, hvor hun opsøger og velsigner Kierkegaard midt i menneskevrimlen og få timer senere bevæger sig vestpå igennem et dybfrossent Danmark med kurs mod de tre små paradisiske tropeøer. Historien udspiller sig hovedsageligt på Sankt Croix, hvor den vestindiske virkelighed bliver et kulturchok for Regine, der skal optræde i rollen som koloniernes førstedame med de materielle velsignelser og selskabelige forbandelser, det nu engang indebærer. Øens blodige forhistorie, dødelige sygdomme, giftmord, eksotiske natur og ikke mindst problematiske kolonistatus efter slavernes frigørelse i 1848 indgår i en stadig vekselvirkning med tilbageblik på Regines uudgrundelige kærlighedsforhold til Kierkegaard. Hovedpersonen i Regines gåde bliver derved nok så meget den pige, der et års tid var forlovet med geniet Kierkegaard, som det er den kvinde, der i en menneskealder var gift med guvernøren Schlegel. Endelig skildrer Regines gåde ægteparrets hjemkomst til et forandret København, hvor de begge skal indstille sig på at leve i tvelyset fra geniets stadigt større berømmelse.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.