Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
"Jeg går kun ind hos Giorgio Armani, når jeg vil noget bestemt. Ellers ville jeg sprænges af indre pres. Og når jeg er indenfor, så er jeg klar til at gå lige så rask til sagen, som stedets professionalisme og nøgternhed tilsiger mig. Jeg kommer ca. en gang hvert forår. Jeg ved, at jeg denne gang vil have en skjorte. Det er clean business, et afmålt ærinde."Cool, elegante, morsomme og selvudleverende historier fra et uperfekt liv med litteratur, film, sport, kvinder og rejser. Digteren, filminstruktøren, Tour de France-kommentatoren m.m.m. har skrevet en erindringsbog af de sjældne, som samtidig tegner et portræt af dansk kulturliv gennem de sidste 40 år.Her læser han selv højt med sin karakteristiske stemme, der giver historierne ekstra kød og blod."Et stykke levende kulturhistorie (...) Både som kunstner og som menneske har Leth levet livet som en æstetisk og sanselig rejseoplevelse." - Kim Skotte, PolitikenBogen fik Weekendavisens Litteraturpris 2006.
I Det uperfekte menneske - Director's cut har Jørgen Leth udvalgt yndlingstekster fra sine fire erindringsbøger, Det uperfekte menneske (2005), Guldet på havets bund (2007), Et hus er mere end en ting (2012) og Mine helte (2015). Han slutter med en statusopdatering fra 2016.
Samlet udgave af Leths lyriske produktion, som omfatter de ni digtsamlinger Gult lys (1962), Kanal (1964), Sportsdigte (1966), Lykken i ingenmandsland (1967), Glatte hårdtpumpede puder (1969), Eventyret om den sædvanlige udsigt (1971), Det går forbi mig (1975), Hvordan de ser ud (1987) og Billedet forestiller (2000).
DET BLIVER IKKE VÆK er en samling vilde og vrisne, desperate, humoristiske og veloplagte digte om at blive gammel og træt, om at få sorte huller i hukommelsen, om at undres og forarges, blive væltet omkuld af vestenvinden og miste grebet og ævred og inspirationen - en digtsamling som trækker linjer tilbage til Jørgen Leths 1960’er volapykdigte, men nu med den rå desperation, der kommer af at skrive sig op imod døden.
Fra bogens indledning: “Jeg har altid haft helte. Den første var min far. Senere cykelryttere som Reg Harris, Joseph Scherens, Børge Gissel. Så jazzmusikere som Duke Ellington, Monk, Bud Powell. Og mange flere. Jeg har altid haft et bredt felt af helte. Også en ældre mand som Ove Brusendorff. Ham kunne jeg jo lære god smag af, ro, langsomhed, kræsenhed. En ældre kvinde som Katherine Dunham, jeg kunne se alt det, hun havde levet og kunnet, når jeg betragtede hende hvile sig på sin divan. Jeg bryder mig ikke om ordet rollemodel. Det er et dumt pædagogisk begreb. Jeg har ingen rollemodeller. Og jeg er ikke selv en rollemodel. Jeg roder bare rundt med det, jeg kan lide, og det, jeg ikke kan lide. Det er rigeligt, det giver god mening. Jeg synes, helte er godt. En helt, det er en, der står og lyser i nattemørket. En, der kan noget særligt, og som gør indtryk på mig. Som får mig til at forstå noget, der forekom kompliceret. En helt kan også være en skurk, en særlig slem person, som spreder ondskab om sig. Han lyser op på en mere dæmonisk måde.”
I anledning af Jørgen Leths 80-års fødselsdag 14. juni 2017 udkommer Men jeg er her jo, der er en lille meditations- og erindringsbog skrevet i Rom og Haiti. I Rom beskriver Jørgen Leth et liv i irritation og manglende inspiration og hans desperation over livets vrimmel og påtrængende fantasier. I Haiti er han alene og meget optaget af at studere et par skildpadders seksualliv. Imens vælder minderne frem, og mens skildpadderne parrer sig, og bølgerne knuses mod stranden, hvirvler Jørgen Leth sit liv op – rejserne, forholdet til skriften, tiden og døden.
Jørgen Leths ikoniske digtklassiker fra 1967 om cykling og bordtennis. I nyt lækkert udstyr og med nyt digt fra 2018.
Fra Coppi og Bartali til Vingegaard og Pogacar fra 1940’erne til 2020’erne, fortæller Jørgen Leth de seneste firs års cykelhistorie.“Jeg lægger det ind i cykelløbene, som jeg ser. Det er min historie. Cykelrytterne kører på cykel. De kører fra et sted til et andet. De kører op, og de kører ned. Den, der kommer først, har vundet. Undervejs sker der nogle ting. Så enkelt er det. Ud af disse enkle hændelser træder personer, som ser direkte ud af billederne i et forsøg på at lave noget uventet. Vi er klar til at se det og indramme det. Det bliver billeder i en ramme. Øjeblikke, som træder ud af sig selv for at blive noget af varig virkning. Vi gemmer disse øjeblikke. Vi gemmer dem for at tage dem frem og se på dem.”Jørgen Leth har gennem et helt liv skrevet om cykelløbets store øjeblikke, om forførelse og undergang, stjerner og vandbærere, rasende rivaliseringer og vilde martyrier. I samarbejde med forfatter og cykelkommentator Bastian Emil Goldschmidt samler han her tekster fra hele forfatterskabet – og lægger helt nye fortællinger til.
Den 86-årige Jørgen Leth insisterer på at skabe, virke, opleve og nyde, selvom han befinder sig i livets sidste fase, men det er ikke nemt, når alderen sætter sine spor. I denne bog sætter han ord på, hvad alderdommen bringer med sig af erkendelser, glæder og besværligheder. Forfatteren og præstesønnen Jakob Kvist har sat Jørgen Leth stævne i København og på Mallorca til en række meget personlige samtaler om de store temaer i tilværelsen: eksistensen, kærligheden, troen, familien, kunsten og døden.
DEN SIDSTE TOUR MED MADER OG LETH er to gamle venners tur på memory lane med masser af interessante historier fra deres tid sammen som landets mest legendariske kommentatorpar. Det er en personlig samtalebog, hvor Jørn Mader og Jørgen Leth mindes deres tid sammen i og udenfor kommentatorboksen, fra 1989 til 2003, hvor de talte Tour de France ind i danske hjerter og var med til at give cykelsporten et folkeligt gennembrud med deres særlige stil. De deler sjove minder lige fra de franske landeveje til højderne i Colombia og store øjeblikke med en usædvanlig generation af danske ryttere som Bjarne Riis, Rolf Sørensen og Jesper Skibby, fortæller med vid og bid om deres helte og skurke i sadlen og tegner et levende billede af deres hæsblæsende liv på farten med det professionelle cykelfelt, men Mader og Leth vender også blikket indad og snakker om uenigheder, jalousi, nedture og kærlighed til hinanden.
STIL. Nogle er født med den, andre mangler den helt. I Danmark er stil underprioriteret, mener Jørgen Leth. Men stil er er en måde at udtrykke sig på. Stil er de valg, der former en karakter, det er smag, elegance, humor og en sans for det uperfekte og skæve. Og så er stil noget, som alle Leths helte besidder: Thelonious Monk, Bronislaw Malinowski og Marina Abramovic.JØRGEN LETH skriver om mode, sport og helte; alt sammen med stil for øje. Med uddrag fra ”Men jeg er her jo”, ”Det uperfekte menneske. Director’s cut”, ”Mine helte. Det uperfekte menneske / 4”, ”Guldet på havets bund. Det uperfekte menneske / 2”, ”Det uperfekte menneske. Scener fra mit liv”, ”Den gule trøje i de høje bjerge”, ”Det går forbi mig”, ”Sportsdigte”. Udkommer i Gyldendals Kolibri-serie.
Cool, elegante, morsomme og selvudleverende historier fra et uperfekt liv med litteratur, film, sport, kvinder og rejser. Digteren, filminstruktøren og Tour de France-kommentatoren m.m.m., Jørgen Leth, har skrevet en erindringsbog af de sjældne, som samtidig tegner et portræt af dansk kulturliv gennem de sidste 40 år.
Jørgen Leths Fra et sted til et andet. Tour de France 2014 er en samling artikler om årets rute og en hyldest til Tourens steder, ryttere og mytologier. Artiklerne er oprindeligt skrevet af Jørgen Leth til TV2’s hjemmeside i forbindelse med årets Tour de France. De handler ikke om selve løbet, eller om hvem der vinder, men om alt det rundt om. Til bogen er teksterne blevet omskrevet og redigeret.
Et hus er mere end en ting. Det uperfekte menneske/3 er tredje bind erindringer fra Jørgen Leth.I januar 2010 lagde et jordskælv det meste af Haiti øde. Jørgen Leth var sammen med sin producer og klippere ved at lægge sidste hånd på filmen Det erotiske menneske i sit hus i Jacmel, da huset forsvandt under ham. Han og hans folk reddede sig ud, men alle hans ting, hans malerier, notesbøger blev ødelagt, hele byen faldt i grus og det samme gjorde Jørgen Leths liv.Et hus er mere end en ting handler om årene 2010 og 2011, fra jordskælvet til i dag. Om katastrofen og det voldsomme chok efter skælvet og om at genfinde stumperne af livet, men også om de sædvanlige lethske rutiner - kvinderne, tour de France, små og store gøremål - bl.a. om at være med i en scene i Klovn og få en begmand.
Jørgen Leths notesbøger har fulgt ham gennem hele hans karriere som filminstruktør, journalist, forfatter og kommentator af Tour de France. Linjer der bevæger sig samler over 100 særligt udvalgte notater fra Jørgen Leths notesbøger i rå og uredigeret form kurateret i samarbejde mellem Jørgen Leth og journalist og filminstruktør Kasper Bech Dyg.Hvordan skriver Jørgen Leth, når han skriver til sig selv? I notaterne kommer vi helt tæt på et af de største ikoner i dansk kulturliv. Blandt andet får vi i dagbogsform beskrevet Jørgen Leths tankestrøm under optagelserne til Det Erotiske Menneske, som den udfolder sig i øjeblikket på båden Amazon Queen. Også notatet som senere bliver til filmen Post Card (2011) er blandt uddragene i bogen. I bogen kan notatet læses i sin fulde længde i uredigeret form.De enkelte sider i Jørgen Leths notesbøger er afbilledet 1:1 med renskrivninger af notaterne bagerst, for at hjælpe i bogen, der hvor skriften flyder ud. På den måde er håndskriften, ordenes bevægelse ned over siderne og alle overstregningerne med.Linjer der bevæger sig, giver læseren nye perspektiver på og indsigter i Jørgen Leths liv, værker og kunstneriske arbejdsmetoder.Det er første gang, bogens notater samles til udgivelse.Indbinding: Garnhæftet lærredsindbunden softcoverPapir_ 90 gr. Munken Print White 18
Jørgen Leth har fulgt Tour de France i 40 år, skrevet utallige artikler og rapporteret om det mytologiske løb på tv2, mest kendt er parløbet med Jørn Mader. Den gule trøje i de høje bjerge, der udkom i 1996, er Jørgen Leths personlige beretning om sine toure og sine tour-helte fra Fausto Coppi til Bjarne Riis. Til denne udgave har Jørgen Leth skrevet et nyt forord og suppleret teksten med en fyldigt – og lækkert – billedudvalg. Bogen udsendes i forbindelse med at Jørgen Leth genoptager sin berømmede indsats som kommentator af løbet i 2009.
En ny samling erindringer om bl.a. livet på Haiti med intriger, gidseldramaer og pengeafpresninger. Om Lars von Trier og arbejdet med filmen De fem benspænd. Og om den mediestorm, der rejste sig oven på Det uperfekte menneske i efteråret 2005.
”Salighed, ro, nydelse. / Jeg bryder i dag med vilje den kronologi jeg har fulgt med fortællingerne om mine film. / Det gør jeg, fordi min ryg bliver masseret meget grundigt og præcist på en solid blå træbriks, mens jeg lytter til den franske komponist Erik Saties pianostykker Gnossiennes, som Paola tilfældigt har valgt på computeren. Det er den musik, jeg brugte i filmen 66 scener fra Amerika, og den hensætter mig altid i en særlig vemodig stemning.”Jørgen Leth sidder på Mallorca en vinter og ser tilbage på sine film, husker en frame, en idé, en fascination. Til sammen bliver MINE FILM på én gang til en filmhistorie, en poetik, en erindringsbog og mest af alt en dokumentation af en måde at se verden og livet på.
OEHL #2 – Antologi for ny dansk litteratur er skrevet af 20 forskellige forfattere – etablerede såvel som nye stemmer, bl.a. med nye tekster af Iben Mondrup, Jørgen Leth og Pia Tafdrup. Antologien giver et bredt udsnit af den litterære verden lige nu med tekster om alt fra fuglekranier, pastaengle og Satan til spørgeskemaer, grafiske noveller og mødereferater. Alle tekster er nye og ikke udgivet før.Teksterne er udvalgt på baggrund af et open call, hvor forlaget modtog ikke mindre end 80 bidrag. De to redaktører, Christel Sunesen og Lea Fløe Christensen, har udvalgt de 13 stærkeste, sjoveste, mest provokerende, rørende, skæve bidrag og derudover kontaktet en række etablerede forfattere. Ønsket er, at de nye stemmer dermed får større opmærksomhed på den litterære scene, og antologien vil være oplagt i undervisning med blandingen af nye og etablerede forfattere."Der er mange fine sager at finde i denne antologi, der har et solidt litterært niveau. Nogle tekster er lette at læse, mens andre er mere eksperimenterende i stil og form." – Lektørudtalelse
Jørgen Leth skriver fra et Haiti, der står ved År Nul. Historierne, der er samlet i denne bog, følger Haiti gennem to dramatiske årtier, fra Jørgen Leth i 1991 står på den grønne plæne foran Aristides hvide præsidentpalads og føler sig som vidne til et magisk øjeblik, frem til jordskælvet, der i 2010 lægger nationen øde. En utrolig historie om overlevelse på trods af alle odds, om kup og modkup, diktatur, politiske intriger og blodige magtspil, fortalt med lige dele kynisme og hjertevarme. Et portræt af en virkelighed, der både i skønhed og grusomhed langt overgår fantasien.politisk udvikling, historie, 1990-1999, Haiti
Denne bog samler de både meget berømmede og meget forkætrede forfatterprædikener, der blev holdt i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København forår-efterår 2012.
Enkle digte om igen at finde sprog og mening efter en stor katastrofe - og igen lære at gå. Digtene er indlæst af forfatteren.
I ”Sidste tour” har Jørn Mader og Jørgen Leth sat hinanden stævne for at mindes deres tid som landets mest legendariske kommentatorpar. I denne personlige samtalebog deler de to legender sjove minder lige fra franske landeveje til højder i Colombia, og de genoplever de største øjeblikke med en usædvanlig generation af danske ryttere som Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Brian Holm og Jesper Skibby. Mader og Leth fortæller om helte og skurke og tegner et levende billede af deres hæsblæsende liv sammen på farten, men vender også blikket indad og snakker om udfordringer i deres samarbejde og venskab. Udgivelsen er en storskrift-udgave til svagsynede i serien MAGNUMBØGER Lindhardt og Ringhof.
Med denne digtsamling er Leth tilbage på sporet fra Billedet forestiller fra 2000. Digtene kredser om velkendte emner som sport, film, sex og nok så meget om en mand, der har affundet sig med tingenes tilstand, men dog stadig kan undre sig. Ikke mindst over fædrelandets snæversyn og puritanisme.
Her kommer årets samtalebog. I et sprudlende møde mellem to temperamenter tager vennerne Jørgen Leth og Jens Christian Grøndahl livtag med kunsten og verden!Det er ligesom et digt henvender sig til alle dem, der har fulgt den folkekære avantgardist Jørgen Leth som kulturformidlende cykelsportskommentator, evigt nyskabende filminstruktør eller hudløst ærlig digter. Og bogen er et must for alle dem, der holder af Jens Christian Grøndahls psykologisk indfølende forfatterskab, hvad enten det er romaner som Lucca og Fire dage i marts eller hans indsigtsfulde essays om Europas fælles værdier og udfordringer. Jørgen Leth var allerede i gang med sit kunstneriske projekt, da Jens Christian Grøndahl blev født. De mødte hinanden et par og tyve år senere, da Grøndahl blev optaget på Den Danske Filmskole. Siden har deres venskab formet sig som en fortsat udveksling af syn og erfaringer båret af gensidig sympati. For et par år siden gav de to venner sig til at optage deres samtaler. Resultatet er blevet et sprudlende møde mellem to temperamenter, men også en bog, hvor de to venner og kolleger hver især viser sig fra nye og for nogle måske overraskende sider. Begavet og fordomsfrit forholder de sig til både aktuelle og evige spørgsmål. Fra kultursammenstød, velfærdsstat og ytringsfrihed til verden uden for Danmark. Hele vejen rundt om livet som skabende kunstnere med lidenskab, tvivl og evnen til at længes. Det er ligesom et digt er redigeret af Anne Vibeke Vad, der holder de to venner på sporet og supplerer samtalen undervejs Der bliver ikke lagt fingre imellem. Den spontane form giver vid, liv og ilterhed. Der er strøm på og masser af kloge betragtninger, stof til eftertanke, provokation og inspiration til videre samtale.
Hvad betyder dans for dig? Det er vidunderligt. Jeg føler mig draget af den følelse, der kommer over mig, når jeg ikke kan holde mig tilbage fra at danse. Det sker stadig for mig her på mit hjemsted, resortet Cormier Plage i Haiti, når de spiller såkaldte kompasange, haitiansk dansemusik. Så tager jeg lige et par trin i baren. Det er bartenderne vilde med.Danskerne har spurgt Jørgen Leth om alt. Igen. De har spurgt om alt fra kokainhandel i Haiti til katte cafeer i Danmark, fra de største succeser til de ord, der visner, før de kommer ud. Og Jørgen Leth har svaret. Nogle gange kortfattet, andre gange overraskende, men altid ærligt. Det er blevet til et sjovt og rørende portræt af en mand, som selv plejer at stille spørgsmålene.
Hvad synes du om at hedde Jørgen?Det er et godt navn. Jeg kan godt lide det. Og navnlig den måde, det udtales på i Haiti. Monsieur Jorgen. Med Jorgen udtalt i to tydelige stavelser.Præmissen i Spørge Jørgen er simpel. Danskerne kan stille et hvilket som helst spørgsmål til Jørgen Leth, der lover ”at svare på alt”.Hvornår har du sidst grædt? Hvordan forholder du dig til at blive ældre? Hvordan bliver man en zombie? Har du nogensinde været i Ishøj?Spørgsmålene er mange – alt fra de eksistentielle, de alvorlige, de personlige til de grinagtige – og Jørgen Leth holder, hvad han lover, og svarer på alle spørgsmål med vanlig ærlighed, sprogligt overskud og humor. Jørgen Leth giver ikke blot gode råd og gør os klogere på, hvad han mener om alverdens emner. Han svarer også meget rørende og åbent på spørgsmål om dybt personlige emner, så man kommer helt tæt ind på livet af ham som person. For danskerne vil i høj grad gerne have mere at vide om Jørgen – og om Haiti. Og det får de. Spørge Jørgen bliver derfor både en stærk reportage fra et modsætningsfyldt haitiansk samfund og et levende portræt af mennesket og kunstneren Jørgen Leth.
Haiti er et lille stykke Afrika, der er faldet ned i det caribiske hav. forfatteren og Journaalisten Jørgen Leth har boet der i ti år. Der er som et fascinerende teater, en mærkelig Tintin-agtig virkelighed, en Graham greene-komedie, en surrealistisk scene, hvor et nyt, vaklende demokrati forsøger at finde sig til rette.
Jørgen Leth skriver fra et Haiti, der står ved År Nul. Historierne, der er samlet i denne bog, følger Haiti gennem to dramatiske årtier, fra Jørgen Leth i 1991 står på den grønne plæne foran Aristides hvide præsidentpalads og føler sig som vidne til et magisk øjeblik, frem til jordskælvet, der i 2010 lægger nationen øde. En utrolig historie om overlevelse på trods af alle odds, om kup og modkup, diktatur, politiske intriger og blodige magtspil, fortalt med lige dele kynisme og hjertevarme. Et portræt af en virkelighed, der både i skønhed og grusomhed langt overgår fantasien.
I Kunsten at gå på gaden samler forfatter og kulturjournalist Lars Movin op på Jørgen Leths tekster fra 60’erne om film, musik, ballet, litteratur, rejser … alle de lethske fascinationer, der finder deres første udtryk her. Læs mere om forfatteren, Jørgen Leth.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.