Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Tænkepauser er bogserien, hvor topforskere fra Aarhus Universitet formidler deres viden om centrale emner som frihed, netværk og tillid. Idéen er at kanalisere forskningen ud til nye målgrupper og ind i hverdagens pauser - fra sofahjørnet til løbeturen. Hver bog er lækkert designet og udstråler den kæmpemæssige begejstring, som forskerne har for deres emne. Kombineret med lettilgængeligt sprog, en overskuelig længde og en ofte humoristisk tone gør det serien til en intet mindre end fremragende formidling af vigtig viden, som ellers ofte kun skrives af fagfolk for fagfolk.
Japan er en væsentlig medspiller i den globale verden, og har kulturel indflydelse langt ud overegne grænser. Som en hybrid mellem Øst og Vest, mellem tradition og modernitet er det japanskeunivers vigtigt at kende til. Desuden er kendskab til japansk religion afgørende for en forståelse afjapansk kultur, og for indsigt i religioner og kulturer i et globalt og komparativt perspektiv. Japansk religion er særdeles velegnet til at stille historiske, filosofiske, fænomenologiske og sociologiske spørgsmål i både religionsundervisningen og i samarbejde med andre fag.Japansk religion omhandler shinto, buddhisme, nye religioner og japansk buddhisme i udlandet.Den indeholder klassiske myter og magiske ritualer, politisk religion og moderne udfordringer,sekularisering og spiritualitet, subtil filosofi og levende folkereligiøsitet. Teksterne afspejler religiøstradition og diversitet indenfor en fascinerende religionshistorie.Bogen henvender sig primært til religionsundervisningen i gymnasiale uddannelser og ved højere uddannelser, men kan også læses af alment interesserede, der vil i dybden med emnet. Bogen er skrevet af to eksperter indenfor området i et formidlingsvenligt sprog.Hjemmesiden www.japanskreligion.dk har ekstramateriale til bogen. Her finder du flere tekster og billeder, videoer og links til hele feltet japansk religion.
Anmelderrost bog, der som den første beskriver og analyserer buddhismen i Danmark fra de første "lænestolsbuddhister" til de nuværende praktiserende buddhister.Buddhismeeksperten Jørn Borup giver en systematisk og velskrevet præsentation af forskellige typer af buddhisme og buddhister, som han sætter i et nutidigt dansk perspektiv.Her finder læseren en gennemgang af de forskellige buddhistiske gruppers historie, organisation og praksis, hvoraf den sidste er inddelt efter de buddhistiske "hjul", theravada, mahayana og vajrayana.
Vietnamkrigens afslutning og kommunisternes magtovertagelse i Vietnam medførte, at en del af den vietnamesiske befolkning valgte at flygte på grund af politisk og religiøs undertrykkelse. Flere af de vietnamesiske flygtninge endte i Danmark. I Religion, kultur og integration. Vietnameserne i Danmark undersøger Jørn Borup denne befolkningsgruppe og dens position i Danmark med særligt fokus på relationen mellem religion, kultur, etnicitet og socialisering. Bogen giver et nyt perspektiv på diskussionen om indvandrere, integration og kultursammenstød, som mestendels er centreret omkring forholdet mellem kristne og muslimer. De vietnamesiske indvandrere har både buddhistiske og kristen-katolske tilhørsforhold og har derfor, foruden deres etnicitet, en anden kulturel baggrund. Netop religionen og dens betydning for vietnameserne som etnisk minoritet bliver grundigt analyseret i bogen. Borup konkluderer blandt andet, at danskere med vietnamesisk baggrund i højere grad føler en kulturel overensstemmelse med Danmark og danskerne end en reel samhørende identitet og etnicitet.Forfatteren baserer sin undersøgelse på samtaler og interviews med personer af vietnamesisk oprindelse, samt omdelte spørgeskemaer til forskellige vietnamesiske grupper i Danmark. Derudover inddrager han parallelle undersøgelser af andre grupperinger foretaget i Danmark og i udlandet. Bogen indeholder desuden et fyldigt teori- og begrebsafklaringsafsnit og et grundigt metodeafsnit, hvilket gør bogen velegnet til studerende inden for religions- og samfundsvidenskab.Jørn Borup, lektor, Afd. for Religionsvidenskab Teologisk Fakultet, Aarhus Universitet. Centerleder ved Center for SamtidsReligion, Aarhus Universitet.
Identitetspolitik, cancel culture, aktivisme, kulturel appropriation, hvide privilegier, social bevidsthed.Woke er et begreb, der skiller vandene og fremkalder stærke følelser. For nogle udtrykker det bevidsthed om social ulighed og undertrykkelse, især forårsaget af den hvide mands overherredømme. For andre er det et samlebegreb for politisk korrekthed og krænkelseskultur hos en nærtagende generation. Woke er politiseret og kommercialiseret og en kærkommen darling for medier og meningsdannere. Som begreb er det fyldt til bristepunktet med flydende betydning. Woke er primært amerikansk, men giver globale dønninger, også i Danmark.Denne bog analyserer fænomenet og diskuterer det i forhold til identitetskultur, afkolonisering, diversitet og videnskab. Den stiller spørgsmål til vækkelsens relevans og udfordrer både ’wokes’ og ’anti-wokes’ til kritiske refleksioner.JØRN BORUP (f. 1966) er lektor på Aarhus Universitet, Afdeling for Religionsvidenskab.
Religionshistorien undersøger udtryk for religion i forskellige facetter fra oldtid til nutid i hele verden. Som en humanistisk disciplin gransker den religionernes historie komparativt og kulturvidenskabeligt. Men religionshistorien analyserer også deres samspil med andre kulturelle udtryk, samfundsformationer og naturlige miljøer, som mennesker har brugt til at tænke, opleve, føle og udøve religion. Religionshistoriske kilder omfatter myter, bønner og etiske forskrifter. Men kilder kan også være billeder, sange, film, ritualbeskrivelser, noter fra feltarbejdet eller hvad som helst, som rummer religiøse udtryk. Det kræver velreflekterede metodiske greb at åbne empirisk materiale fra religionernes verden analytisk. Metoder i religionshistoriske analyser – eksempler for studerende er et bud herpå, forfattet af religionshistoriske forskere og undervisere. Bogen introducerer perspektiver på anvendelsen af metoder i religionshistoriske analyser med eksempler på forskellige typer af materiale, som er relevante i religionshistoriske studier.
Buddha er blevet et globalt varemærke. Den over to tusind år gamle indiske prins med visdomsknold og den ranke ryg i perfekt lotusstilling symboliserer det, vi drømmer om i Vesten: sundhed, skønhed og stilhed. Men ifølge Jørn Borup, reinkarneret religionsforsker ved Aarhus Universitet, ville Buddha nok rotere i kosmiske cirkler i nirvana over den fæle kommercialisering, vi har udsat hans indsigter i livet for. De er nemlig ikke helt så salgbare: Livet er lidelsesfuldt, og vi skal fødes igen og igen i et hamsterhjul, der holder os fanget i en uendelig trædemølle.
Den gamle nyreligiøsitet. Vestens glemte kulturarv viser, at den såkaldte nyreligiøse bølge langt fra er noget, der hører vore dage til. Tværtimod belyser antologien, hvordan det fremmede, det okkulte, det mystiske, det vulgære og populære altid har været en del af Danmark og Vesterlandets religiøse traditioner.Den europæiske okkulte tradition er en gammel størrelse, der i vid udstrækning har været med til at skabe det, der i dag forstås ved gedigen kristendom. Samtidig har den europæiske okkultisme spillet en rolle netop som den kristne traditions modsætning. En af konsekvenserne af kolonialiseringen af Afrika og Asien blev indoptagelsen og dermed omskabelsen af religiøse traditioner fra fx den arabiske verden og det indiske subkontinent. De mange vestlige fortolkninger af hinduismen og buddhismen er en akademisk kolonialisering, der har betydet nyskabelser af den teologiske og filosofiske tradition i dét, man normalt definerer som kristeligt, dansk og vestlige. ”Det danske” og ”det vestlige” er knapt så dansk og vestligt endda.Den gamle nyreligiøsitet. Vestens glemte kulturarv rummer bidrag af seksten forfattere fra fagdiscipliner som litteraturvidenskab, arkæologi, historie, religionsvidenskab, pædagogisk filosofi og teologi.Antologien er velegnet til undervisning på seminariets linjefag kristendomskundskab/religion samt på universitetets studier i teologi og religionsvidenskab. Men enhver, der interesserer sig for kultur og religion, vil have glæde af at læse den.Bogen er redigeret af seminarielektorerne Pia Rose Böwadt og Mette Buchardt.
Samtidsreligion er en betegnelse for den levende religion, vi ser omkring os lige netop i samtiden. Majoritetsreligionen kristendom i dens forskellige formationer fylder naturligt mest i Danmark, men også religioner som islam, jødedom, hinduisme, buddhisme, nye religioner og de mange forskelligartede udtryk for spiritualitet har de sidste årtier fundet plads i det danske landskab. Denne bog omhandler nogle af disse former for religion og spiritualitet, men går også bag dem med analyser af centrale temaer forbundet med studiet af samtidsreligion. Bogen er opdelt tematisk efter emnerne sekularisering, globalisering, individualisering, markedsorientering og kompleksitet...Samtidsreligion – levende religion i en foranderlig verden er skrevet af religionsvidenskabelige og teologiske forskere med tilknytning til Center for SamtidsReligion ved Aarhus Universitet. Den er skrevet i et formidlingsvenligt sprog til alle med interesse for samtidsreligion.
Gale mestre og rebelske munke. Striks klosterdisciplin med meditation og stokkeslag. Forfædredyrkelse og folkereligion, kunst, kultur og vestlig bohemebuddhisme. Zen-buddhismen er unik og mangfoldig, og en af de mest interessante former for religion i hele religionshistorien. Zen levende japansk buddhisme introducerer til hele universet, med teksteksempler fra klassikerne og moderne tid, ritualbeskrivelser, interviews og illustrationer. Bogen er velegnet til religionsundervisning på gymnasier og hf.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.