Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Dette tredje bind af Jørn Lunds erindringer består af tematiske essays: sidste arbejdsdag, morgner, djøfisering i den offentlige forvaltning, hadeord, personaletyper, kanondebat etc. Bogen tager udgangspunkt i den dag, hvor Jørn Lund som 65-årig fratræder sin som direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, men ikke for at blive pensionist. Engagementet i forskellige bestyrelser, komiteer, udvalg og nævn fortsætter med uformindsket kraft, hvad bogens elleve essays giver et stærkt indtryk af. Samtidig fornemmer vi temperamentet bag de mange gøremål - det gælder alt fra irritation over klichéprægede managementudtryk til glæden ved den daglige løbetur.
Med stor lydhørhed og sans for at huske de tidstypiske detaljer giver professor Jørn Lund, direktør for Dansk Sprog- og Litteraturselskab, et portræt af sin opvækst i Grenå i 50’erne. Et kærligt portræt af en begavet mor, der var usædvanlig og indimellem ’alt for meget’, af en far, der måske aldrig skulle have haft børn, og et hjem præget af forældrenes disharmoni. Men også et hjem, hvor litteratur betød meget, og hvor der var højt til loftet.
Lært er andet bind af Jørn Lunds erindringer. I det første, Hørt fra 2008, beskrev Jørn Lund årene i Grenå, hvor han boede til han var 13 år. Dette bind begynder med ankomsten til Lyngby, hvor faderen åbner ny lægepraksis, og hvor forældrene fortsætter deres dårlige ægteskab. Atmosfæren i hjemmet er trykket og præget af forældrenes tavshed.Jørn kaster sig begærligt over lærdom, lever teenagerens almindelige liv, men er bidt af bøger og sprog. Efter studentereksamen læser han dansk på Københavns Universitet, han udgiver sin første fagbog som 20-årig, engageres hurtigt som lærer på sit gamle gymnasium, han bliver undervisningsassistent og ret hurtigt lektor på universitetetog allerede som 34-årig professor på Danmarks Lærerhøjskole. Samtidig indvælges han i redaktionsgrupper, komiteer, nævn, udvalg og bestyrelser - han sætter sit præg på det danske undervisningssystem.Sideløbende stifter Jørn Lund familie - og han glorificerer ikke den unge småbørnsfamilie, hvor både hverdag og karrierer skal gå op i en højere enhed. Det er benhårdt! Jørn Lund har altid haft travlt, og han har om nogen sat sit præg på sprogdebatten og været med til at lægge linjerne i sprogpolitik og (dansk-)undervisning. Han slutter dette bind, da han tiltræder som chefredaktør for encyklopædien i 1991 og dermed tager orlov fra sit professorat for at gå over i det private erhvervsliv.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.