Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
"Om litteratur - metoder og perspektiver" henvender sig til første års universitetsstuderende, der skal lære, hvordan man analyserer litteratur. Bogens hovedtemaer: Indledning: Hvordan læser vi litteratur? (Leif Søndergaard) Hvad er litteratur ? (Karen Hvidtfeldt Madsen) Det litterære værk (Henning Goldbæk) Indgange til tekstanalyse (Jørgen Dines Johansen) Strukturer i teksten (Orla Lund Nielsen) Fiktion (Leif Søndergaard) Metafiktion (Anker Gemzøe) Paratekst (Leif Søndergaard) Intertekstualitet (Malan Marnersdóttir) Kontekst (Leif Søndergaard) Tekst og læser (Helle M. Davidsen) Forfatterskab (Jørgen Dines Johansen) Periode (Annelise Ballegaard Petersen) Genre (Lisa Korsbek) Motiv, tema og stof (Rasmus Thorning Hansen) Litterær vurdering (Morten Nøjgaard)
Jens er nu blevet fredløs og gemmer sig i skoven, inden han flytter ind i Daugbjerg kalkgrube, hvor han gemmer sig i en hule inderst inde. Han lever af jagt og fiskeri, og på en af sine ture møder han den kæmpestore Lille Hans ved Karup Å. Efter en kamp, hvor de begge falder i åen, bliver de venner, og Lille Hans flytter ind i hulen. Den nye herremand på Rosborg udpiner bønderne, og Bonde-Ole slår sig sammen med Jens og Lille-Hans, da hans kone og børn dør af svindsot. Kongens skatteopkræver kræver penge til kongens krigsførelse, men Jens og hans venner lægger en fælde, så de kan få fat i pengekisten og give pengene tilbage. Da Jens’ mor dør og skal begraves, bliver Jens fanget og smidt i fangehullet. Han bliver dømt til døden, men det lykkes hans venner at befri ham. Ved en fest i landsbyen møder Jens præstens unge kone, Claudine, som han bliver forelsket i. Da krigen kommer til Jylland, bliver Claudine bortført, og hun dør, idet Jens og hans venner forsøger at befri hende. Efter mange dramatiske begivenheder slutter Jens’ liv, da han kaster kniven for sidste gang.Uddrag af bogenJens er blevet fanget og dømt til døden. Han bliver ført uden for Viborg for at blive hængt i galgen: Øverst på galgebakken var der rejst en galge, som Jens skulle hænges i. Den bestod af to kraftige bjælker, der stod ret op i vejret, og oven på dem var der lagt en tværbjælke, som rebet hang i. (…) Da vognen nåede hen til galgebakken, blev Jens skubbet ned fra vognen og puffet hen mod galgen. (…) Foruden bødlen var præsten også kommet. Han bad Jens om at knæle ned på sine knæ, men det ville Jens ikke. (…) ”Nå, så kan jeg ikke gøre mere,” sagde præsten og skulle til at gå ned fra forhøjningen, da der blev uro blandt de mange, der stod nedenfor. Der skete et eller andet (…)Om forfatterenLeif Søndergaard er tidligere lektor i litteratur ved Syddansk Universitet og formand for Center for Middelalderstudier. Har skrevet en række bøger og artikler om jævne menneskers dagligliv, fester og fornøjelser i middelalderen og tiden efter, bl.a. om børns vilkår op til Jens Langknivs tid.
Jens Langkniv er en dansk Robin Hood, der levede i begyndelsen af 1600-tallet i landsbyen Daugbjerg lidt vest for Viborg. Vi ved en del om ham, men meget er historier og sagn. Vi møder ham i romanen, da han er fyldt 10 år. Faren dør tidligt, så Jens bor alene hos sin mor i Mosehuset. Han finder en lang kniv i en mose, og den bliver han dygtig til at kaste. Det giver ham tilnavnet Langkniv. Han bliver gode venner med Morten, der er søn af herremanden på Rosborg, og de oplever mange eventyr sammen. Efter konfirmationen får Jens arbejde, og sammen med en kammerat driver han kvæg til markedet i Hamborg. De kommer ud for mange spændende oplevelser undervejs. På hjemturen bliver de udsat for røveri, hvor Jens bliver skudt, men overlever på mirakuløs vis. Hjemme igen møder Jens på kroen Laura, og de bliver kærester. Lauras far er mod deres forhold, og han overfalder Jens med fogeden og to stærke karle. Det lykkes Jens at forsvare sig ved at trække sin kniv og stikke den i fogeden, der dør. Derfor må Jens flygte. Her slutter 1. bog.Uddrag af bogen Jens og hans kammerater er på vej hjem fra studemarkedet i Hamborg, da de bliver overfaldet af tre røvere: ”Den tredje røver sigtede med sit gevær på Jens, og lige da Jens skulle til at springe på ham, skød han Jens i brystet, så han faldt forover fra vognen ned på jorden. (…) Jens lå helt stille på jorden med lukkede øjne. Hans kammerater så på hinanden: Var han død? Der var hul i jakken, hvor kuglen var gået ind. Det så ikke godt ud. Rasmus bøjede sig ned for at mærke, om han trak vejret. Jens var besvimet, og han trak vejret langsomt og besværligt, men han var i live. Rasmus åbnede Jens’ jakke for at se, hvor kuglen havde ramt. Mærkeligt nok kunne han ikke få øje på noget blod (…)” Om forfatteren Leif Søndergaard er tidligere lektor i litteratur ved Syddansk Universitet og formand for Center for Middelalderstudier. Har skrevet en række bøger og artikler om jævne menneskers dagligliv, fester og fornøjelser i middelalderen og tiden efter, bl.a. om børns vilkår op til Jens Langknivs tid.
Bue og Pil på rejse er en fortsættelse af Bue og Pil i Gudme, som slutter med, at en kæmpemæssig askesky dækker himlen i to år. Sulten gnaver i Gudme, så faren, Regnar, beslutter, at han vil rejse af sted med Bue og Pil.De kommer til en landsby ved Tyrs Sø, hvor faren som tømrer hjælper med at bygge nye huse. På den videre rejse stormer det en dag så voldsomt, at deres båd kæntrer. Pil bliver syg, og de ved ikke, om hun kan overleve.Senere kommer de til Lejre, hvor de bliver modtaget med åbne arme. Til midvinterfesten beretter historiefortælleren om, hvordan den lille kong Skjold kommer sejlende helt alene og om tvillingerne Roar og Helge.Derefter besøger de Uppåkra på den anden side af Sundet. Her deltager de i en kongekroning og oplever mange andre ting. Fra Uppåkra sejler de til Sorte Muld på Bornholm, inden de vender hjem til Lundeborg og Gudme, hvor Bue og Pil bliver modtaget af deres venner.
Bue og Pil i Gudme foregår i den sene jernalder i 530’erne. Bue og Pil er tvillinger. Deres mor dør, som det ofte skete, i barselssengen, så deres far, Bjarke, bliver alene. I stedet får de Sigyn som plejemor og Arv som plejebror. Til deres navnefest bliver der fremsagt digte til Thor og Freja, så de kan beskytte de to børn. De tre børn vokser op sammen. De hjælper med arbejdet, men de har også tid til at lege. En dag sejler de ud på søen, og efter at de har fisket, lægger de sig til at sove i bunden af båden, mens Sigyn tror, de er druknet. Der er som hvert år gang i sommermarkedet ved Lundeborg, men denne gang har en af de handlende en sort dreng med. Bue og Pil bliver gode venner med Svart, som han hedder. Da handelsmanden skal rejse, får Svart lov til at blive som træl hos Bjarke. Svart fortæller levende om det land, han kom fra, før han blev indfanget og ført hele vejen til Gudme. Da efteråret nærmer sig, bliver himlen en dag helt sort, og det bliver den ved med at være i næsten to år. I starten klarer de sig i Gudme, men der bliver misvækst, så efterhånden mangler de mad. Dyrene begynder at dø, og så dør flere og flere mennesker i landsbyen af sult og sygdom. De tror, at det er verdens undergang, der er på vej. Sigyn og Arv dør den anden vinter, og Bjarke beslutter, at de må rejse væk, uden at de ved, om de nogensinde kommer tilbage til Gudme. Uddrag af bogen Det blæste voldsomt, og skyerne for hen over himlen i rasende fart. Natten var skiftevis lys og mørk, alt efter om månen var fremme, eller skyerne skyggede for den. Gunhild havde ligget på sit leje af hø mellem skindene i mange timer og ventet på, at hun skulle få lov til at føde. Veerne blev ved og ved. De ville ingen ende tage. (…) De gik sammen ned til søen, og det var Sigyn, der først fik øje på båden, der drev rundt midt ude i søen. Børnene var ikke at se nogen steder. Sigyn begyndte at græde: ”De er druknet. De er druknet alle sammen!” Regnar var også blevet usikker, men han prøvede at trøste Sigyn: ”Det kan jo være, de er gået i land et eller andet sted.” Sigyn hulkede: ”Nej, det er de ikke, for så vil båden ikke være midt ude på søen. Hvad skal vi gøre?” Om forfatterenLeif Søndergaard er forhenværende lektor i litteratur ved Syddansk Universitet og formand for Center for Middelalderstudier. Han har skrevet en række bøger og artikler om middelalderens dagligliv, fester og fornøjelser. Tidligere er udgivet to børnebøger om Jens Langkniv og hans meritter i begyndelsen af 1600-tallet. Tidligere er udkommet Gro og Rune i Gudme, der foregår hundrede år før de to sammenhængende fortællinger Bue og Pil i Gudme og Bue og Pil på rejse.
Gudme på den sydøstlige del af Fyn er den største bebyggelse i jernalderen i 400-tallet. Her bor Gro, der er datter af høvdingen, og Rune, som er søn af landsbyens smed. De tager mod de både, der kommer for at handle på sommermarkedet ved Lundeborg tæt på Gudme. Vi følger deres oplevelser gennem sommeren. Gro og hendes veninde Gertrud, der hjælper landsbyens kloge kone, Elle, finder en guldskat, men glemmer at passe Gertruds lillesøster, som er ved at brænde inde. Hun bliver reddet af trællen Bo, der bliver frigivet. Rune og Bo danner sammen med Ravn og Wolf, der kommer fra goternes land, et firkløver, der sejler ud og lander på en øde ø. Da Lundeborg bliver angrebet af sørøvere, skjuler de sig og ser, hvordan høvdingen Bjarke falder i kamp. En gruppe unge mænd, der har været i Romerriget, dukker op i sidste øjeblik og redder Gudme.
Jens er nu blevet fredløs og gemmer sig i skoven, inden han flytter ind i Daugbjerg kalkgrube, hvor han gemmer sig i en hule inderst inde. Han lever af jagt og fiskeri, og på en af sine ture møder han den kæmpestore Lille Hans ved Karup Å. Efter en kamp, hvor de begge falder i åen, bliver de venner, og Lille Hans flytter ind i hulen. Den nye herremand på Rosborg udpiner bønderne, og Bonde-Ole slår sig sammen med Jens og Lille-Hans, da hans kone og børn dør af svindsot. Kongens skatteopkræver kræver penge til kongens krigsførelse, men Jens og hans venner lægger en fælde, så de kan få fat i pengekisten og give pengene tilbage.Da Jens’ mor dør og skal begraves, bliver Jens fanget og smidt i fangehullet. Han bliver dømt til døden, men det lykkes hans venner at befri ham. Ved en fest i landsbyen møder Jens præstens unge kone, Claudine, som han bliver forelsket i. Da krigen kommer til Jylland, bliver Claudine bortført, og hun dør, idet Jens og hans venner forsøger at befri hende. Efter mange dramatiske begivenheder slutter Jens’ liv, da han kaster kniven for sidste gang.
Jens Langkniv er en dansk Robin Hood, der levede i begyndelsen af 1600-tallet i landsbyen Daugbjerg lidt vest for Viborg. Vi ved en del om ham, men meget er historier og sagn. Vi møder ham i romanen, da han er fyldt 10 år. Faren dør tidligt, så Jens bor alene hos sin mor i Mosehuset. Han finder en lang kniv i en mose, og den bliver han dygtig til at kaste. Det giver ham tilnavnet Langkniv.Han bliver gode venner med Morten, der er søn af herremanden på Rosborg, og de oplever mange eventyr sammen. Efter konfirmationen får Jens arbejde, og sammen med en kammerat driver han kvæg til markedet i Hamborg. De kommer ud for mange spændende oplevelser undervejs. På hjemturen bliver de udsat for røveri, hvor Jens bliver skudt, men overlever på mirakuløs vis.Hjemme igen møder Jens på kroen Laura, og de bliver kærester. Lauras far er mod deres forhold, og han overfalder Jens med fogeden og to stærke karle. Det lykkes Jens at forsvare sig ved at trække sin kniv og stikke den i fogeden, der dør. Derfor må Jens flygte.Her slutter 1. bog.Uddrag af bogenJens og hans kammerater er på vej hjem fra studemarkedet i Hamborg, da de bliver overfaldet af tre røvere:”Den tredje røver sigtede med sit gevær på Jens, og lige da Jens skulle til at springe på ham, skød han Jens i brystet, så han faldt forover fra vognen ned på jorden. (…) Jens lå helt stille på jorden med lukkede øjne. Hans kammerater så på hinanden: var han død? Der var hul i jakken, hvor kuglen var gået ind. Det så ikke godt ud. Rasmus bøjede sig ned for at mærke, om han trak vejret. Jens var besvimet, og han trak vejret langsomt og besværligt, men han var i live. Rasmus åbnede Jens’ jakke for at se, hvor kuglen havde ramt. Mærkeligt nok kunne han ikke få øje på noget blod (…)”Om forfatterenLeif Søndergaard er tidligere lektor i litteratur ved Syddansk Universitet og formand for Center for Middelalderstudier. Har skrevet en række bøger og artikler om jævne menneskers dagligliv, fester og fornøjelser i middelalderen og tiden efter, bl.a. om børns vilkår op til Jens Langknivs tid.
"Om litteratur - metoder og perspektiver" henvender sig til første års universitetsstuderende, der skal lære, hvordan man analyserer litteratur. Bogens hovedtemaer: Indledning: Hvordan læser vi litteratur? (Leif Søndergaard) Hvad er litteratur ? (Karen Hvidtfeldt Madsen) Det litterære værk (Henning Goldbæk) Indgange til tekstanalyse (Jørgen Dines Johansen) Strukturer i teksten (Orla Lund Nielsen) Fiktion (Leif Søndergaard) Metafiktion (Anker Gemzøe) Paratekst (Leif Søndergaard) Intertekstualitet (Malan Marnersdóttir) Kontekst (Leif Søndergaard) Tekst og læser (Helle M. Davidsen) Forfatterskab (Jørgen Dines Johansen) Periode (Annelise Ballegaard Petersen) Genre (Lisa Korsbek) Motiv, tema og stof (Rasmus Thorning Hansen) Litterær vurdering (Morten Nøjgaard)
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.