Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Sidsel er begyndt at opføre sig mærkeligt og gøre sære ting, efter at hun har været involveret i en bilulykke. Sidsel stiller altid op for datteren Emily og sit barnebarn, men lever ellers et stille og roligt liv, falder ofte i søvn i sin stol med sit hækletøj foran TV-et. Vi oplever hende, som hun kan fremstå for datteren, veninden, lægen, og vi får dele af hendes livshistorie, som tilsammen danner et billede af en forvirret og ensom kvinde. "Jeg fløjter i den mørke vind" er et dybt gribende og bevægende portræt af en kvinde, som var en bifigur i Skarangers forrige roman "Emily forever". Om forfatteren: Maria Navarro Skaranger (f. 1994) er fra Oslo. Hun debuterede med "Alle udlændinge har lukkede gardiner" (2015), som blev fulgt af "Emily forever". Hun har modtaget EU’s Litteraturpris i 2020, Bjørnsonprisen i 2019 og er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2024 for "Jeg fløjter i den mørke vind".
In this novel about poverty, social inequality, and class contempt in Norway, nineteen-year-old supermarket worker Emily is single, pregnant, and struggling to make ends meet.
Emily er nitten år gammel og gravid. Hun er tung og træt. Hendes småkriminelle kæreste, Pablo, tog afsted en aften og kommer nok ikke tilbage. I sundhedsplejerskens skema står der: ”Alene med barn”. Engang forlod Emilys far også hendes mor, som opfostrede Emily alene. Nu flytter moren ind hos Emily for at passe på hende. I supermarkedet, hvor hun arbejder, forsøger hendes chef at passe på hende. Det samme gør naboen, som Emily kalder præsten. Romanens fortæller undersøger med et kritisk og ømt blik, hvordan Emily bliver betragtet gennem andres blikke – dem, der tror, de ved, hvem hun er, og hvordan hendes liv vil forme sig.Om forfatteren:Maria Navarro Skaranger (f. 1994) er fra Oslo. For sin debutroman ”Alle udlændinge har lukkede gardiner” (2015) blev hun nomineret til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Skaranger har desuden modtaget EU’s Litteraturpris i 2020, Bjørnsonprisen i 2019 og Osloprisen i 2018. Hun blev nomineret til Kritikerprisen og modtog Stemme Savnet-prisen for ”Emily forever”.
En roman om at vokse op som indvandrerpige i en multikulturel forstad, hvor alle har det tilfælles at de kommer et andet sted fra – fortalt på et blandingssprog, hvor der lånes ord og udtryk fra andre sprog. Chilenske Mariana går i ottende klasse og bor i Romsås, et indvandrertungt boligkvarter nord for Oslo centrum. Hun har norsk mor, chilensk far, en lillebror som er bange for det meste og gemmer sig bag gardinerne, og en storebror der sidder i fængsel. I klassen, hvor de altid har vikar, er der kun et par stykker som er ”kartofler”, det vil sige etnisk norske, resten er en smeltedigel af forskellige nationaliteter. Tonen er hård og Mariana forsøger sammen med veninden Isa at finde deres plads i forskellighederne. Mariana er forelsket i Mu2, som er tyrkisk, og det giver glæder og sorger, som ungdomsforelskelser nu engang gør. (Mu2 hedder Muhammed, men der så mange af dem, at de er nødt til at finde på tilnavne). De fraværende forældre skildres med nøgtern kærlighed, og Mariana står tilbage med et stort ansvar for lillebroren. Faren er i politisk asyl i Norge, og når ”familien” er på besøg, er det de gamle venner fra asylcenteret. ALLE UDLÆNDINGE HAR LUKKEDE GARDINER er en stærk og medrivende lille roman – der med et klart og direkte sprog skaber et vindue til en verden der oftest betragtes udefra og med fordomme.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.