Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Professor Hammer og hans sekretær gennem fyrre år, Dagmar Grüner, som er passioneret stensamler, tager afsted på en rejse til Skjolden i det vestlige Norge hvor filosoffen Ludwig Wittgenstein havde en hytte. Hammer har skrevet en række artikler om Wittgenstein, som skrev de berømte ord: Det man ikke kan tale om, må man tie om. I løbet af bogen afdækkes det særegne forhold imellem Hammer og frøken Grüner, hvor meget er usagt og gådefuldt.»Intens symbiose.« – Bergens Tidende»... en af efterårets bedste romaner.« – Adresseavisen»Langsomt og lavmælt, men efterhånden med et nærmest hypnotisk sug levendegør den alvoren i et menneskeliv og i relationerne mellem os.« – AftenpostenMerethe Lindstrøm, født 1963 i Bergen, er en af Norges mest anerkendte forfattere. I 2012 fik hun Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Dage i stilhedens historie. Romanen Stensamlere var hendes litterære gennembrud.
Hvad får man hvis man spørger 28 nordiske kunstnere om det offentlige rum? Det er denne bog et svar på: Gennem billeder, fortællinger, noveller, essays, digte og korte erklæringer beskrives tanker og oplevelser i det offentlige rum. Alle teksterne er originale bidrag, og bogen spænder vidt over kunstnertraditioner såvel som -generationer. Fra spirende til verdenskendte billedkunstnere, arkitekter, fotografer og forfattere, præsenterer det frivilligt drevne Forlaget Møllegades Boghandel legende og fantasifulde bud på hvad samfundets delte rum kan betyde. Bogen er redigeret af Tora Frogner, Vincent F. Hendricks, Frederik Stjernfelt og Joachim S. Wiewiura.
En ung mand vandrer mod nord med et kompas i lommen. På flugt fra krig og ødelæggelse, gennem en kaotisk verden og resterne af en civilisation. En dag kommer han forbi en dreng, der sidder oppe i et træ. Drengen følger efter ham, og sammen vandrer de to i den mørke nat langs marker og gennem skove – i landskaber præget af både stor skønhed og ødelæggelse. En dag finder de et barn, som de tager med, men senere bliver nødt til at aflevere hos en familie, da barnet er i fare for at dø af sult. Vi er i Europa, men præcis hvor og hvornår er uvist. Der er landsbyer, kærreveje og brønde, men af og til kommer der soldater i lastbiler. Den unge mand husker ikke selv sin fortid, ved kun at han vil nordpå – hjem. Nord er rå og poetisk, en mørk roman, som også rummer lys. En fortælling med spor af fabler, som ligger dybt i vores kollektive bevidsthed – og som ikke er for børn.
Det er foruroligende og uforudsigeligt at træde ind i Merethe Lindstrøms novelleunivers. Novellerne i Arkitekt indkredser det inderste, mest sårbare i det enkelte menneskes tilværelse. De personer vi møder er i udgangspunktet udsatte, ensomme individer, men i mødet med andre bliver ensomheden akut. De kæmper for at finde fodfæste, de har ingen at læne sig op ad. I disse noveller skaber bygninger og rum rammer om tilværelsen, de kan afgrænse, åbne eller spærre inde. Vi ved ingenting med sikkerhed, i det gådefulde ligger mulighederne, svarene må vi udlede selv, og som læsere aner vi noget genkendeligt eller noget der potentielt kan få betydning for vores eget liv.
Den kvindelige fortæller i romanen har trukket sig tilbage til sit arbejdsværelse i Yew Tree Cottage, en lille engelsk landsby. En ung fyr kommer for at bygge en voliere, om aftenen kører hun ham hen til en grund hvor han siger at han bor, men der er ikke noget hus. Imens fyren bygger volieren, skaber fortælleren en forbindelse via den tekst hun skriver. Hun trækker en tråd der ligner vejene gennem det engelske landskab, en sammenføjning af fortid og nutid. Når hun ser sig i spejlet, ser hun ofte sin mor, andre gange er det sine døtre hun ser. En hændelse i hendes egen barndom i Norge i tresserne bliver et udgangspunkt for at forstå.Fuglenes anatomi er skrevet i et lysende og vibrerende sprog, som hakker, flygter og svæver over et mørkegrønt landskab.Merethe Lindstrøm blev født i Bergen i 1963 og er i dagbosat i England. Hun er en af Norges mest anerkendte forfattere og har fået en række priser, bl.a. Dobloug-prisenog Amalie Skram-prisen. I 2012 fik hun Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Dage i stilhedens historie.“I Fuglenes anatomi er Merethe Lindstrøm mere forførende end nogensinde … genkendelig i sin insisterende, metodiske afdækning af vores indre, skrøbelige landskaber … en bevægende roman om tre kvindeskæbner, pakket ind i Merethe Lindstrøms sobre, poetiske sprog, af og til med så overraskende og rammende billedbrug at det gibber i læseren” — Dagsavisen“Efter endt læsning sidder jeg tilbage med en af årets mest interessante læseoplevelser. Fuglenes anatomi er en roman som kræver læserens tålmodighed, men som også giver tilbage i rigt mål til den som er villig til at komme den i møde”— Vårt Land“Merethe Lindstrøm – en af vores mest elegante stilister – flyver højt og lander sikkert … Det er mørkt, efterår og vinter, men det åbner sig i et lys. Jeg-fortælleren skriver sig ud af smerten. Samme lysende effekt har Merethe Lindstrøms nuancerige, finslebne sprog”— Dagbladet
Et ældre ægtepar har indgået en stiltiende pagt om ikke at fortælle nogen om deres fortid. Heller ikke deres tre voksne døtre. Mens han lukker sig mere og mere inde i sig selv, prøver hun at bryde ud af isolationen og tavsheden. Hvem var hushjælpen, som de begge blev så stærkt knyttet til i en periode, men som de pludselig sagde op?Dage i stilhedens historie er et stramt fortættet familiedrama om fortielse og tavshed. Om kærligheden mellem to mennesker som har foretaget vigtige valg, som de definerer hele deres tilværelse ud fra, for så at opdage at noget ikke lader sig overse. Fortiden dukker ikke bare op igen, den har hele tiden været der.Merethe Lindstrøm har siden sin debut i 1983 udgivet flere romaner og novellesamlinger. Hun blev i 2007 første gang nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen Gjestene. Men med Dage i stilhedens historie fik hun denne prestigefyldte pris for årets bedste skandinaviske skønlitterære udgivelse i 2012. Romanen er hendes første udgivelse på dansk.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.