Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Prosabogen ”Stjernejæger”, som oprindelig udkom i 2017 på Det Poetiske Bureaus Forlag, skildrer en gymnasielærers liv og nætter i en dansk provinsby med lige dele fascination af stjernerne på himlen og filmlærredet.I første del af bogen følger vi lektor Palle C. Lærke igennem et halvt døgn og stifter bl.a. bekendtskab med hans essay om Alfred Hitchcocks film ”Vertigo” – ”En kvinde skygges”. Efterfølgende debatteres essayet af den røde mund, Kira – virtuelt skabt af AI.I anden del af bogen blander Michael Gregaard sine tekster med 33 egne collager og billeddigte. I ”Stjernejæger” er der kort vej fra denne jord ud i rummet med dets stjerner, planeter og kometer.
Bogens hovedperson, gymnasielæreren Palle C. Lærke, er en af dagliglivets antihelte, som har sit hjerte ved det upåagtede, nemlig naturens vingede småkryb. Sanseligt fletter Myggens stikord og hundrede violinspillere natur og kultur sammen i dette poetiske værk om denne hengivent lyttende og seende naturelsker. Foruden prosatekster rummer bogen lyddigte og billeddigte med fokus på de små seksbenede skabninger, som mennesket deler henved 70% gener med.I Michael Gregaards skønlitterære forfatterskab forenes prosa og digte med billedkunst og naturvidenskab. Gregaard skaber eksperimenterende og poetiske bøger. Han debuterede i 1984 med fortællingen Morgenens univers. Værket blev blev læst op i Danmarks Radio. I 1988 fulgte billedromanen Drøm med åbne øjne. Det tredje værk Hvilken natur; eller: Nogle sider af skabelsen (1996) er en leporellobog, hvis sider kan foldes ud og læses som et to og en halv meter langt billeddigt. Billeddigtkredsen Nattens salt – Spiral Nights udkom i 2000.
I billeddigtbogen Nattens salt – Spiral Nights følger vi mennesket på en indre og ydre rejse. Den dynamiske spiral, som bogens rejsende møder inden i og uden for sig selv, forbinder det nære og fjerne. Spiralerne skaber korrespondance mellem mikroformer og makroformer, mellem verdensrummets spiralgalakser og cellernes DNA-spiraler, mellem en fejende hvirvelvind og et vandløbs sugende strømhvirvel, mellem snoet arkitektur og navlestrengens spirallegeme. Mikrokosmos slynger sig som en kendingsmelodi igennem den makrokosmiske musik: det lokale er i samklang med det universelle. Herom kredser denne drømmebog, hvor alt er både tæt på og langt væk. (Michael Gregaard)Litteraturkritikeren Ejgil Søholm skrev ved bogens udgivelse i 2000: "Med store collagemestre som forbillede – Max Ernst f.eks. - udfolder Michael Gregaard i denne bog sin synlige sammenhængstænkning bredere og dybere end nogensinde. … Det er en helt igennem usædvanlig kreation i lille Danmarks bogverden" (Morgenavisen Jyllands-Posten 23. maj 2000).Cand.psych. Margit Hartyani skriver i bogen Mellemøjeblikke (Syddansk Universitetsforlag, 2009): "Jeg mener at Gregaard med sin særprægede kunst er med til at virkeliggøre Ørsteds drøm om en poetisk fremstilling af naturlovene".
Drøm med åbne øjne er Michael Gregaards anden litterære udgivelse – den svære toer…Bogen udkom oprindeligt på Husets Forlag i Aarhus i 1988 i et relativt beskedent oplag på 400 eksemplarer.Hvor forfatterens debutværk Morgenens univers fra 1984 er skrevet i almindelig prosa, er Drøm med åbne øjne noget helt andet:En surrealistisk billedroman,der i originale collager af forfatteren med minimale danske og engelske undertekster (billedtitler) beskriver forfatteren Jacob Huus’ liv fra fødsel til død, begyndende med Jacobs tiptiptiptiptipoldefar…Herfra fortsætter Jacobs livsbane, der er komponeret over de fire elementer: Vand, jord, ild og luft, idet hvert element repræsenterer en årstid, en del af døgnet og et stadium i Jacob Huus’ liv.Drøm med åbne øjne blev anmeldt af Ejgil Søholm over fem spalter i dagbladet Information den 18. april 1988. Her er to citater fra anmeldelsen:»… I det hele taget er der Berliner-dada, så det dasker i bogen. Men også konkretisme og freudianisme og naivisme og symbolisme. Det er just blandingen af hvad som helst, der gør Jacobs Bild-Biographie til etwas ganz anderes. Og andersensk.«»… Gregaards bog er både morsom og begavet Gesamtkleinkunst. Sprudlende som kunstspøg og litteratur-komedie, men også med varme stænk af den poesi, som kan hjertet røre.«
"Hvordan kan en dag blive vellykket, når den begynder med, at man skal stå op? Dette spørgsmål, som Storm P. er ophavsmand til, stiller Palle Cirkus (22 år gammel) ofte sig selv. Det kan tage en hel morgen samt meget af formiddagen at komme over den måde, dagen er begyndt på, og helt kommer han vel aldrig over det."De tre kapitler i "Morgenens univers" fortæller om Palles morgenritual, der bærer præg af hans morgensurhed og lysten til at blive i sengen. Mange B-mennesker vil kunne genkende noget af sig selv i Palle.Michael Gregaard (f. 1948) er en dansk forfatter og bibliotekar. Han har blandt andet arbejdet på Københavns Universitetsbibliotek og ved Det Kongelige Bibliotek. Han debuterede som forfatter med bogen "Morgenens univers" i 1984. Bogen blev efterfølgende læst højt på Danmarks Radio.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.