Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Lærebog i Ansættelsesret og Personalejura rummer en indgang til ansættelsesretten samt i hovedtræk de dele af den kollektive arbejdsret, arbejdsmiljøretten og arbejdsprocesretten,det er nødvendigt at have indblik i for at kunne håndtere daglige, arbejdsretlige problemer på arbejdspladsniveau. Bogen behandler bl.a. ansættelsesrettens grundlag, retskilderne, reglernes internationale gyldighedsområde, lønmodtagergrupperne m.v.
Siden den 1. udgave af Udstationeringsloven med kommentarer fra2015 er der sket flere væsentlige ændringer i loven, herunder implementeringeraf det såkaldte håndhævelsesdirektiv henholdsvis detreviderede udstationeringsdirektiv. Med denne 2. udgave er lovkommentarenopdateret til og med udgangen af 2023. Bogen indeholderogså omtale af Lov om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede.Lovkommentaren henvender sig især til praktikere hos advokatfirmaer,konsulentvirksomheder, arbejdsmarkedets parter mv., derbeskæftiger sig med udstationerede arbejdstageres arbejds- og ansættelsesretligeforhold.
Siden den 1. udgave af Udstationeringsloven med kommentarer fra 2015 er der sket flere væsentlige ændringer i loven, herunder implementeringer af det såkaldte håndhævelsesdirektiv henholdsvis det reviderede udstationeringsdirektiv. Med denne 2. udgave er lovkommentaren opdateret til og med udgangen af 2023. Bogen indeholder også omtale af Lov om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede.Lovkommentaren henvender sig især til praktikere hos advokatfirmaer, konsulentvirksomheder, arbejdsmarkedets parter mv., der beskæftiger sig med udstationerede arbejdstageres arbejds- og ansættelsesretlige forhold.
Arbejdsmarkedets regler 2024 indeholder de vigtigste nationale arbejds- og ansættelsesretlige love, og overenskomster, samt de vigtigste EU-retlige regelsæt.Alle lovændringer, som har været offentliggjort til og med 1. januar 2024, er indarbejdet.Arbejdsmarkedets regler 2024 kan bruges af bådestuderende og undervisere samt af praktikere, som ønsker et samlet overblik over de vigtigste regler indenfor området arbejds- og ansættelsesret.Regelsamlingen er baseret på professor emeritus, jur.dr. Ole Hasselbalchs tidligere udgaver. Nuværende redaktør er lektor, ph.d., Natalie Videbæk Munkholm, Aarhus Universitet.
Arbejdsmarkedets regler 2023 indeholder de vigtigste nationale arbejds- og ansættelsesretlige love, regler og overenskomster, samt de vigtigste EU-retlige og internationale arbejds- og ansættelsesretlige regelsæt. Alle lovændringer, som har været offentliggjort til og med 1. januar 2023, er indarbejdet. Arbejdsmarkedets regler 2023 kan bruges af både studerende og undervisere samt af praktikere, som ønsker et samlet overblik over de vigtigste regler inden for området arbejds- og ansættelsesret. Regelsamlingen er baseret på professor emeritus, jur.dr. Ole Hasselbalchs tidligere udgaver. Nuværende redaktør er lektor, ph.d., Natalie Videbæk Munkholm, Aarhus UniversitetArbejdsmarkedets regler 2023 indeholder de vigtigste nationale arbejds- og ansættelsesretlige love, regler og overenskomster, samt de vigtigste EU-retlige og internationale arbejds- og ansættelsesretlige regelsæt.
Arbejdsretten omfatter reglerne om virksomheders, medarbejderes og organisationers forhold til hinanden på arbejdsmarkedet. "Arbejdsret" er skrevet som lærebog og oversigtsværk for arbejdsmarkedets praktikere.I første del behandles de almene problemer, herunder den historiske udvikling, organisationsvæsenet, retskilderne, tvisteløsningssystemerne, internationalt arbejdsretlige forhold m.v.Anden del tager retsforholdet mellem den enkelte arbejdsgiver og lønmodtager op, altså ansættelsesretten.Tredje del behandler den kollektive arbejdsret, dvs. de spørgsmål, der knytter sig til forvaltningen af arbejdsmarkedets overenskomstforhold.I fjerde del gives endelig en kort beskrivelse af arbejdsmiljøretten og kildeskattereglerne, ligesom læseren introduceres til den omkringliggende sociallovgivning.
Arbejdsretten omfatter reglerne om virksomheders, medarbejderes og organisationers forhold til hinanden på arbejdsmarkedet. Faget har betydning for mange menneskers hverdag og er dagligt forbrugsgods ude på arbejdspladserne. Endvidere er der ofte store beløb på spil, idet selv en lille sag om en enkelt lønmodtagers rettigheder kan få betydning for mange andre. Samtidig er faget med sin komplicerede blanding af offentlig ret og privatret, med en stor mængde ofte meget detaljerede og specielle lov- og overenskomstregler og med en retspraksis, der tæller mere end tretten tusinde principielle afgørelser, et af de juridiske områder, der stiller de største krav til såvel praktikere som teoretikere. Arbejdsret er skrevet som oversigtsværk og lærebog med henblik på at sikre læseren et overblik over denne juridiske disciplin.Udgangspunktet for fremstillingen er reglernes anvendelse i praksis, det vil sige hvilke arbejdsretlige problemer man møder i det virkelige liv, og hvordan man møder dem. Det væsentlige i begge forbindelser er, at man har et systematisk udtømmende overblik over retsområdet, så man med afsæt heri kan identificere naturen af de centrale retsproblemer, og derfor har forudsætning for også at fastlægge løsningen på sådanne spørgsmål, som ikke er direkte besvaret i lovgivning, aftaler og kollektive overenskomster. Derfor er bogen indrettet således, at den overordnet set dækker alle væsentlige arbejdsretlige problemstillinger, ligesom dens systematiske opbygning belyser reglernes natur og indre sammenhænge. Opmærksomheden koncentreres endvidere om fænomenerne og de bærende principper frem for om konkrete detaljer. Retspraksis er derfor kun refereret sporadisk nemlig til lettelse af forståelsen på vanskelige punkter.
Loyalitet i arbejdsretlige relationer har betydning for mange konkrete daglige dilemmaer på den enkelte arbejdsplads. Her opstår hele tiden nye situationer, hvor loyalitetspligten kommer i spil. Særligt i arbejdsretlige relationer kan et krav om loyalitet skabe betænkeligheder. En åben og værdiladet norm, som alle kan erklære sig enige i, efterlader spørgsmålet om, hvor grænsen går mellem det loyale og det illoyale?Pligt til loyal adfærd mellem parterne på arbejdsmarkedet påvirkes desuden af overordnede samfundsmæssige overvejelser. Der skal findes en passende balance mellem erhvervslivets konkurrenceevne, individets friheder og rettigheder og fagorganisationernes rolle i den offentlige meningsdannende debat.Loyalitet i arbejdsretlige relationer er den første samlende fremstilling af loyalitetspligt i arbejdsretlige relationer. Bogen koncentrerer sig om de typer af illoyale handlinger, der ikke knytter sig til konkurrerende handlinger, men i højere grad har at gøre med de ’bløde’ forventninger, parterne kan have til hinanden. Bogen anvender en ny gennemgående systematik og gennemfører omfattende analyser af retspraksis om loyalitetspligt i både den kollektive og den individuelle relation.
Loyalitet i arbejdsretlige relationer har ikke kun betydning for de konkrete daglige dilemmaer på den enkelte arbejdsplads. Her opstår konkret nye situationer med udfordringer omkring ansattes aktiviteter på sociale medier, whistleblowerproblematikker samt grænserne for de faglige organisationers samspil. Loyalitet påvirkes af samfundsmæssige afvejninger over balancen mellem hensynet til erhvervslivets konkurrenceevne, individets friheder og rettigheder og fagorganisationernes rolle i den offentlige meningsdannende debat. Særligt i arbejdsretlige relationer kan et krav om loyalitet skabe betænkeligheder. En åben og værdiladet norm, som alle kan erklære sig enige i, efterlader spørgsmålet om, hvor grænsen går mellem det loyale og det illoyale?Loyalitet i arbejdsretlige relationer er den første samlende fremstilling af loyalitetspligt i arbejdsretlige relationer.Bogen koncentrerer sig om de typer af illoyale handlinger, der ikke knytter sig til konkurrerende handlinger, men i højere grad har at gøre med de ’bløde’ forventninger, parterne kan have til hinanden.Bogen er forfatterens prisbelønnede ph.d.-afhandling. IndholdsoversigtKapitel 1. Introduktion Del 1 Kapitel 2. Metode og afgrænsning Kapitel 3. Retlige principper Kapitel 4. Afhandlingens retlige ramme Kapitel 5. Loyalitet i obligationsretligt Del 2 Kapitel 6. Loyalitet i den kollektive relation – Bidrag fra retsteorien Kapitel 7. Loyalitet i den kollektive relation – Bidrag fra retspraksis Kapitel 8. Loyalitet i den kollektive relation – Principper Kapitel 9. Loyalitet i den individuelle relation – Bidrag fra retsteorien Kapitel 10. Loyalitet i den individuelle relation – Beskyttelsesinteresser og dispositionstyper Kapitel 11. Loyalitet i den individuelle relation – Lønmodtagerens loyalitetspligt – Bidrag fra retspraksis Kapitel 12. Loyalitet i den individuelle relation – Arbejdsgiverens loyalitetspligt – Bidrag fra retspraksis mv. Kapitel 13. Loyalitet i den individuelle relation – Principper Del 3 Kapitel 14. Perspektiveringer Kapitel 15. Konklusioner Forkortelser Litteraturliste Afgørelsesregister Lovforslag, betænkninger mv. Resume Abstract Tak Stikordsregister
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.