Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
"Oversættelsen af Shakespeares 37 skuespil har været mit skriverlivs største, sværeste og mest berigende opgave. Det tog mig over tredive år. Berigelsen og udfordringen ligger i, at Shakespeare er enestående. Et litterært og dramatisk geni. Og selvfølgelig er det ikke uden hjertebanken, at man nærmer sig den hemmelighed, som indeholdes i det geniale." – Niels BrunseNiels Brunse er prisbelønnet forfatter og oversætter. Bogen indgår i serien 'Babette'.
Wittenberg, omkring år 1600. Danskeren Hans er sendt herned af sin onkel for at studere den rette protestantiske lære. Han lever et beskedent studenterliv, da Prinsen af Danmark pludselig kommer til byen for at læse ved samme universitet.Det bliver et skæbnemøde for dem begge. De to unge mænd bliver sjælevenner, og da Prinsen bliver kaldt hjem til Danmark for at blive opdraget til regent af sin far, er det med sorg, han forlader sin Horatius. Snart modtager Hans nyheden om, at kongen er død, og at hans bror, Claudius, er blevet kronet til konge. I hast rejser han til Helsingør og indlogerer sig på slottet for at være tæt på sin prins, men her er et iskoldt magtspil i gang, der kommer til at udfordre hans tro på både mennesket og Gud.HORATIUS er en intens og dramatisk roman om venskab og magt, kærlighed og begær, hemmeligheder og blodig hævn – fortalt af den eneste overlevende fra en af Shakespeares mest berømte tragedier, Hamlet.
I Eksistensens serie Kristendommen ifølge … får vi her Niels Brunses bud på hvordan den dimension af tilværelsen udfolder sig. I det almindelige liv vil Niels Brunse gerne kunne gå i kirke uden at skulle aflevere hovedet i våbenhuset. Han er døbt og konfirmeret som det sig hør og bør for en årgang ’49, men da flower powerbevægelsen bølgede ind over landet i tresserne meldte den unge gymnasieelev sig ud af folkekirken. Vi får indblik i hvordan det kulturkristne, frie liv uden tyngden af al det religiøse ragelse stille og roligt bragte ham tilbage på kirkekontoret 28 år senere for at melde sig ind igen. Niels Brunse kalder sig i dag en art kristen kulturradikal, og gennem bogens 10 nedslag udfolder han hvordan og hvorfor.Om serien:Kristendommen ifølge ... er en serie af bøger, der åbner troens univers. En række kunstnere, kendinge og kulturpersonligheder giver deres bud på, hvordan troen og det kristne budskab har formet deres tilværelse. De sætter ord på den erfarede og levede tro, kampene og forsoningen.Pressen skriver: "Niels Brunse viser, at både tro og viden oplyser verden uden at være hinandens modsætninger, og giver generøst sin uforklarlige vished om Gud videre."- Weekendavisen"En bog, der med både positiv ydmyghed og kritisk fornuft taler om troen og om, hvad tro er."★★★★ - Kristeligt Dagblad
I det almindelige liv vil Niels Brunse gerne kunne gå i kirke uden at skulle aflevere hovedet i våbenhuset. Han er døbt og konfirmeret som det sig hør og bør for en årgang ’49, men da flower powerbevægelsen bølgede ind over landet i tresserne meldte den unge gymnasieelev sig ud af folkekirken. Vi får indblik i hvordan det kulturkristne, frie liv uden tyngden af al det religiøse ragelse stille og roligt bragte ham tilbage på kirkekontoret 28 år senere for at melde sig ind igen. Niels Brunse kalder sig i dag en art kristen kulturradikal, og gennem bogens 10 nedslag udfolder han hvordan og hvorfor.
Livet er ved at rinde ud for doktor Dampe. Det er Grundlovsdag 1867, og doktor Dampe pakker til at blive indlagt på Kommunehospitalet, mens han overvejer, om demokratiet vil overleve. I selskab med sin værtinde, Madam Eriksen, gennemgår doktor Dampe replikker og handlingen i et skuespil, han har skrevet om sig selv og kampen for demokratiet.Jacob Jacobsen Dampe blev født i 1790 under beskedne kår i København. Som toogtyveårig fik han sin doktorgrad i filosofi. Han forsøgte at leve som fri forfatter, og i artikler og skuespiltekster tog han fat på tidens problemer. I 1820 blev han arresteret for sin aktivitet i en meget lille kreds af mennesker, der var kritiske over for enevælden og ønskede en fri forfatning indført. Set med vore dages øjne var myndighedernes reaktion uforståeligt hård: Dampe måtte i fængsel i tyve år, dels i Kastellet i København, dels i et specielt ombygget statsfængsel på Christiansø, og efter de tyve år fulgte syv års forvisning, hvor han havde forbud mod at bevæge sig uden for Bornholm. Da han i 1848 omsider fik amnesti og kunne vende tilbage til København som en fri mand, var han både glemt og overhalet af historien — som bekendt fik Danmark sin første demokratiske grundlov i 1848. Han døde på Kommunehospitalet i 1867.Skuespillet ”Doktor Dampe – en demokrat i lænker” blev skrevet til Preben Harris, der spillede rollen som Dampe i Rialto Teatrets opsætningi foråret 2003. Skuespillet peger på, at de demokratiske rettigheder, vi tager for givet i vore dages vestlige samfund, i mange tilfælde har kostet dyrt for levende mennesker, mennesker som os selv. Demokrati er ingen naturtilstand, men noget der skal kæmpes for. Dampe tog kampen op, og de historiske omstændigheder kom til at afkræve ham et meget stort offer.
Indespærret i invaliderende agorafobi sidder universitetslæreren Robert Zahme hjemme og arbejder med et tysk 1700-tals-manuskript om en hemmelig by, som hans yndlingsstudent har givet ham med en særlig hensigt.
Niels Brunse, f. 1949, er lyriker og prosaist og en af vore kendteste oversættere fra russisk, engelsk og tysk. Hvad har mennesker lov – eller ikke lov – til at gøre ved hinanden? Hvem har ret, når to opfattelser tørner sammen? Kan man overhovedet være sikker på hvad virkelighed er? De otte noveller i Svaneprinsessen kredser om den slags spørgsmål. Personerne får ikke nødvendigvis svar. Men måske kan et bedrag, en drøm, en erindring, et chok være svar nok …
Den 53-årige komponist Peter Vejland er kørt hjemmefra en fredag morgen for at tilbringe en uge i en bekendts sommerhus i Jylland. Han tager med katamaranfærgen fra Kalundborg, men da skibet lægger til i Århus, står hans bil tilbage på vogndækket, og han selv er ikke til at finde.Af en eller anden grund bliver den forladte bil det stærkeste billede for kriminalreporter Jesper Lunds indre blik. Der er noget mere uheldsvangert ved det end ved synet af et smadret ulykkesvrag på en motorvej. Det er som om det ikke bare taler om en tragisk tilfældighed, men om et gådefuldt skæbneforløb.Sammen med fotografen Madeleine Arnvad beslutter Jesper Lund sig for at forsøge at opklare mysteriet om den forsvundne mand. Er han faldet overbord, er han blevet myrdet, har han begået selvmord eller…Hjulpet af siameserkatten Sursas fornemmelse for nærvær og menneskelige relationer - og af en “grå mand”, der måske optræder i hans drømme, måske i virkeligheden - kommer Jesper Lund på en ydre og indre rejse, der skildres i et atmosfærefyldt, medrivende sprog. Den fører ham ind i en historie, der handler om hvorfor mænd får børn, om identiteter og identitetsskred i god og ond tro.Efter succes’en med den gotiske roman Ramoth-Bezer har Niels Brunse skrevet en psykologisk thriller, der tager pulsen på det moderne menneskes ofte klaustrofobiske tilværelse i en tilstand mellem skyld og pligt - og lysten til at leve et frit og ubundet liv.
“En god, gammelkendt, veltjent idé bærer Niels Brunses nye roman. Tidsrejsens idé. Drømmen om gennem et hul i tiden at dratte ned i et fremmed århundrede med mulighed for at opleve historien som hverdag på sin krop… Niels Brunses konstruktion, er sindrig og intelligent uden al være fortænkt… Hvad HAVMAANDEN kan lære os, er på en måde at elske historien. Herunder historien, som vi får den fortalt af en digter”.Erik Skyum-Nielsen i Information
Elo Skippergaard er en gammel mand, der husker besættelsen af Danmark under Anden Verdenskrig. Han har opdraget sin eneste datter, en kendt journalist, til at respektere alle de rigtige værdier. Men hvad sker der med ham – og med hende – da en hemmelighed kommer for dagens lys? En ubehagelig hemmelighed, som tvinger dem begge til at se en tid i øjnene, hvor de rigtige værdier ikke var så indlysende, som de forekommer os nu?Niels Brunses skuespil om skyggen fra dengang stiller i videre forstand en række spørgsmål, der er mere end relevante i dag. Hvor skråsikker kan man være i sin fordømmelse af andre? Er en forsoning mulig, eller er hadet og foragten den eneste vej ud af en konflikt?
William Shakespeare (1564-1616) kaldes verdens største dramatiker, og forfatterskabets indflydelse på verdenslitteraturen er kolossal. Men hvem var Shakespeare, hvilket samfund levede han i, og ikke mindst: Hvori ligger hans geni, hvad skrev han, og hvorfor er han evigt aktuel? I sin engagerede, almene introduktion beskriver Niels Brunse Shakespeares liv og værk.
27 bidrag indvier os i kunsten at oversætte, især skønlitteratur, primært til dansk ‒ og belyser det danske sprogs rolle i udlandet, historisk og kulturelt. Nogle af vores bedste oversættere præsenterer mange praktiske og teoretiske overvejelser. Hvordan kan man bedst være tro mod originalteksten uden at oversætte ordret? Hvad skal en litterær oversætter kunne? Er maskinoversættelse blevet en allieret med et tveægget sværd? Foruden retstolkning, tegnsprog og kunstsprog kommer antologien omkring en halv snes nære og fjerne sprog fra oldtiden til det 21. århundrede og deres indflydelse på dansk.Klaus Rifbjerg: O, den vejLars Bonnevie: Oversætterens dilemmaerPeter Poulsen: Oversætterens anmærkningerSusanne Bernstein: Den finurlige proces med at oversætte til danskNiels Brunse: Buddenbrooks i dansk perspektivHans Christian Fink: En rejse i sprogetViggo Hjørnager Pedersen: Knap så sødt og velsignet – H.C. Andersen i engelsk oversættelseKai Møller Nielsen: Humor kontra satire – Om at oversætte Aristofanes' komedierSøren Schønberg Sørensen: At oversætte Petrarca – Motto: Det at oversætte digte kræver en digter.Anne Marie Bjerg: Det nære sprog, det svære sprog: SvenskThomas Harder: Italienske krimi-noterMette Tønnesen: Dansk skønlitteratur i italiensk oversættelseJudyta Preis & Jørgen Herman Monrad: Om at oversætte Bruno SchulzJean Renaud: Er det muligt at oversætte fra dansk til fransk?Jean Renaud: Dansk i Frankrig eller …? – Når franskmænd lærer danskJørgen Chemnitz: Sproget er et mellemrumAnders Bay: Brobygning mellem Holland og DanmarkMads Büchert Eskildsen: Lingvistiske aspekter af oversættelse fra russiskShëkufe Tadayoni Heiberg: At sætte sproget overEllen Wulff: Giv kejseren, hvad kejserens erBjørn Z. Simonsen: Kunstsproget ithkuilPeter Bjerre Rosa: Kampen mod uretClaus Thornby Larsen: Når maskinerne oversætterGitte Schmidt: Dansk i EUPhilip Thinggaard: Spøgelse på æggeskaller – Om at tolke fremmedsprog i retssalenSofie Jørgensen: Med tegnsprogstolken på arbejdeErik Skyum-Nielsen: Oversætterens dobbelte hensyn
I det almindelige liv vil Niels Brunse gerne kunne gå i kirke uden at skulle aflevere hovedet i våbenhuset. Han er døbt og konfirmeret som det sig hør og bør for en årgang ’49, men da flower power-bevægelsen bølgede ind over landet i tresserne meldte den unge gymnasieelev sig ud af folkekirken. Vi får indblik i hvordan det kulturkristne, frie liv uden tyngden af al det religiøse ragelse stille og roligt bragte ham tilbage på kirkekontoret 28 år senere for at melde sig ind igen. Niels Brunse kalder sig i dag en art kristen kulturradikal, og gennem bogens 10 nedslag udfolder han hvordan og hvorfor."Kristendommen ifølge ..." er en serie af bøger, der åbner troens univers. En række kunstnere, kendinge og kulturpersonligheder giver deres bud på, hvordan troen og det kristne budskab har formet deres tilværelse. De sætter ord på den erfarede og levede tro, kampene og forsoningen.Niels Brunse (f. 1949) har arbejdet som oversætter og forfatter i et halvt århundrede. Har i de sidste årtier især beskæftiget sig med en komplet nyoversættelse af Shakespeares skuespil til dansk, som blev fuldført i 2018. Har skrevet tre romaner, to novellesamlinger, et par skuespil, et par fagbøger og lyrik engang for længe siden. Har desuden skrevet tekster til adskillige sange, hvoraf nogle er optaget i Højskolesangbogen. Har været anmelder og haft diverse poster i udvalg og faglige sammenslutninger samt holdt mange foredrag og konferenceoplæg rundt omkring i ind- og udland.
Fællessteder er både byer og almindeligheder. Steder at rejse rundt til og komme rundt om. Fællessteder er en samling digte om at komme rundt, komme videre, komme til sig selv.
Penge er det gennemgående tema i Niels Brunses prosadebut, novellesamlingen Den rigeste i verden. Men på en underfundig og ganske overrumplende made kommer de forskellige historier til at handle om det stik modsatte af Onkel Joakim-syndromet, nemlig om menneskelig rigdom. De 6 noveller er spændende, fyldt med satiriske og mystiske indfald og krydret med præcise tidsbilleder fra 50erne til de sene 80ere.
Shakespeares ansigter er en underholdende bog om personen William Shakespeare, baseret på hvad man rent faktisk ved om digteren. På grundlag af den nyeste faglitteratur betragter Niels Brunse hans personlighed ud fra de sociale roller, han tog på sig: sønnen, ægte- manden, elskeren, skuespilleren, forfatteren osv. Shakespeares værker omtales naturligvis også, men Brunse undgår helt bevidst at læse dem som Shakespeares selvbiografi. Resultatet er ikke en biografi i almindelig forstand, men en koncentreret skildring af Shakespeares sind, som det kommer til syne i de bevarede dokumenter og til en vis grad i de overleverede historier.
Auf einmal passiert es. Beim segeln. Mitten in der Nordsee. John Vivilt, 35 Jahre alt und Radioredakteur, wollte eigentlich nur ein wenig segeln und befindet sich plötzlich mitten im England des 17. Jahrhunderts wieder. Genauer gesagt im England des Jahres 1647. Genau die Zeit als Cromwell gerade seine Schreckensherrschaft errichtet. Vivilt macht das beste aus seiner Situation als gestrandeter Zeitreisender, verschafft sich eine zeitgenmäße Identität und versucht in den Lauf der Weltgeschichte einzugreifen. Ob das eine so gute Idee ist?.- Spannender Historienroman über das England des 17. Jahrhunderts.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.