Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Hvordan kan vi være sikre på, at den viden, som samfundsvidenskaben producerer, faktisk er en viden, vi kan stole på, og hvad er det overhovedet for en slags viden, vi har med at gøre? Det er sådanne spørgsmål, videnskabsteorien beskæftiger sig med. Spørgsmål, som er uomgængelige for forskeren såvel som den studerende, der arbejder med samfundsvidenskab i praksis.Samfundsvidenskabernes videnskabsteori. En indføring præsenterer de centrale videnskabsteoretiske positioner og traditioner: positivisme og kritisk rationalisme, fænomenologi, hermeneutik, marxisme, socialkonstruktivisme, diskursteori, kritisk realisme, kritisk teori og aktionsforskning.Igennem bogen gives der konkrete eksempler på, hvordan forskellige videnskabsteoretiske positioner har betydning for, hvilke forskningsspørgsmål der stilles, og hvilke metoder der vælges. Bogen afsluttes med et kapitel om, hvordan man konkret indarbejder videnskabsteoretiske overvejelser i projektarbejdet.
Samfundsvidenskabelig analyse tager afsæt i teori og forskningsmetode og har som formål at drage konklusioner ud af et indsamlet datamateriale. Den analytiske proces afhænger af, hvilket perspektiv og hvilke grundantagelser man gør brug af. Denne bog viser helt konkret, hvordan man analyserer et kvalitativt materiale med afsæt i syv af de mest udbredte analytiske perspektiver:- Symbolsk interaktionisme- Fænomenologi- Hermeneutik- Grounded Theory- Narrativ analyse- Diskursanalyse- ANT-baseret analyseBogens kapitler er skrevet af førende kvalitative forskere, som præsenterer de syv perspektiver og viser, hvilke konkrete empiriske strategier de hver især lægger op til.Redigeret af Margaretha Järvinen, professor på Sociologisk Institut, KU, og Nanna Mik-Meyer, professor ved SFI.
Samfundsvidenskabernes forudsætninger er tænkt som en introduktion til videnskabsteori ved universiteter og uddannelser inden for det sociale, sundhedsfaglige og pædagogiske område. Bogen adskiller sig fra de fleste andre fremstillinger af emnet ved at være mere problemorienteret end traditionsorienteret. Den behandler på en enkel måde en række videnskabsfilosofiske problemstillinger, som diskuteres meget i moderne samfundsvidenskab, og som studerende vil møde igen i fagstudierne. Bogens pædagogiske sigte gør, at den også er velegnet som overskuelig introduktion til centrale videnskabsteoretiske problemstillinger for et mere alment samfunds- og forskningsinteresseret publikum. Nils Gilje er professor ved Senter for vitenskapsteori på Universitetet i Bergen, hvor han er forskningskoordinator for kultur- og samfundsfag ved det filosofiske fakultet. Harald Grimen er professor ved filosofisektionen, Institutt for samfunnsvitenskap, Universitetet i Tromsø. Oversat fra norsk efter Samfunnsvitenskapenes forutsetninger af Tom Steffensen.
A comprehensive introduction to the history of Western Philosophy from the Pre-Socratics to Twentieth Century thought. The book covers the key figures and also those whose contribution has been overlooked, such as Vico, Durkheim and Weber.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.