Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Denne bog er skrevet til brug for undervisning i offentlige myndigheders erstatningsansvar på den juridiske kandidatuddannelse. Bogen er blevet til i et samarbejde mellem universitetsjurister fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet samt advokater.Bogen omhandler følgende emner:AnsvarsnormenÅrsagsbetingelse og adækvansDet erstatningsretlige værnMenneskerettighedskrænkelser EU-rettens betydningBerettigede forventningers betydningErstatningsansvar for det offentlige servicenivauMyndigheders erstatningsansvar i miljøretlige sagerForvaltningens professionsansvar for vejledning og rådgivning Erstatning for strafferetlig forfølgelse – Erstatning for overtrædelse af EU’s udbudsregler Erstatningsansvar for tinglysningsfejl Offentlige ansattes erstatningsansvar IndholdForordKapitel 1. Offentlige myndigheders erstatningsansvar: – introduktion og indhold - af Peter Pagh, Søren Højgaard Mørup og Niels FengerKapitel 2. Offentlige myndigheders erstatningsansvar som juridisk disciplin - af Peter Pagh og Søren Højgaard MørupKapitel 3. Erstatningsansvar for retsvildfarelser – særligt om ansvarsstandarden - af Sune Fugleholm og Rasmus Grønved NielsenKapitel 4. Berettigede forventninger og offentligretligt erstatningsansvar - af Søren Højgaard MørupKapitel 5. EU-rettens betydning for danske myndigheders erstatningsansvar - af Niels FengerKapitel 6. Erstatningsansvar for overtrædelse af menneskeretten - af Jonas ChristoffersenKapitel 7. Erstatningsansvar vedrørende det offentliges serviceniveau -af Helle Bødker Madsen og Søren Højgaard MørupKapitel 8. Offentlige myndigheders erstatningsansvar i miljøretlige sager - af Peter PaghKapitel 9. Forvaltningens professionsansvar – med særlig henblik på rådgivnings-, vejlednings- og oplysningsansvar - af Vibe UlfbeckKapitel 10. Erstatning i anledning af strafforfølgning - af Henning Bang Fuglsang Madsen SørensenKapitel 11. Erstatning for overtrædelse af EU’s udbudsregler -af Steen Treumer Kapitel 12. Erstatningsansvar for tingslysningsfejl og fejl i tingbogen - Af Claus RohdeKapitel 13. Det personlige erstatningsansvar for offentligt ansatte - af Jens MøllerDomsregisterStikordsregister
Lærebog om reglerne for fast ejendom og den offentlig- og privatretlige regulering af fast ejendom. Bogen giver en indføring i det retsgrundlag, der er styrende for udfaldet af de mange privatretlige tvister og tvister med offentlige myndigheder, som fast ejendom giver anledning til, med fyldig reference til nyere retspraksis. I forhold til den privatretlige regulering af fast ejendom fokuserer fremstillingen på fire emner: købers mulighed for indsigelser, når der er mangel ved den faste ejendom, privatretlige servitutters stiftelse, håndhævelse og ophævelse, den almindelige naboret og hævd. I forhold til den offentligretlige regulering af fast ejendom koncentrerer fremstillingen sig om de i praksis mest almindelige problemstillinger som byggetilladelser, lokalplaner, landzonetilladelser, byggelinjer, beskyttede biotoper, forureningskortlægning, miljøbeskyttelseskrav og forureneransvar. Bogen belyser tillige, hvordan de traditionelle reguleringslove ofte må anvendes i lyset af EU-regler og gennemgår EU-Domstolens praksis i forhold til VVM-reglerne og beskyttelse af de såkaldte Natura 2000 områder. Ekspropriation og offentlig overtagelsespligt af den faste ejendom er udskilt til særskilt belysning i bogens sidste kapitel, hvor den Europæiske Menneskerettighedsdomstols nyere praksis om beskyttelsen af privat ejendom tillige omtales. Målgruppe Bogen er skrevet som lærebog, men vil også kunne anvendes af praktikere, der beskæftiger sig med juridisk rådgivning om køb og/eller regulering af fast ejendom. Om forfatteren Dr.jur. Peter Pagh har været professor i miljøret ved Københavns Universitets Juridiske Fakultet siden 1999 og er bl.a. redaktør af tidsskriftet Miljøretlige Afgørelser og Domme.
Ansvarssuccession ved forurenede ejendomme- med kommentarer til Jordforureningslovens kapitel 4 B & Miljøbeskyttelseslovens § 35 c om basistilstandsrapportI hvilken udstrækning kan en ny ejer af en ejendom eller en virksomhed blive gjort ansvarlig for en forurening, der er forvoldt af tidligere ejere?Problemstillingen betegnes ansvarssuccession og retsstillingen er kompliceret, bl.a. fordi planlovgivningen og forureningslovgivningen følger to forskellige systemer, hvortil kommer, at miljøbeskyttelsesloven og jordforureningsloven indeholder forskellige successionsordninger.Senest er der på baggrund af EU’s direktiv om industrielle emissioner (IE-direktivet) indført en helt særlig successionsordning, der har vidtgående konsekvenser ved overtagelse af større industrielle anlæg.Bogen giver et overblik over de forskellige successionsordninger med analyse af nyere retspraksis. I bogen belyses bl.a.:Hvem er forurenerenEr en ny ejer efter planloven forpligtet til at fjerne ulovligheder begået af tidligere ejerJordforurening og grundejeransvarAnsvarssuccession for affaldHvem er påbudsadressat for forurening ved dødsboerHvem er påbudsadressat, når der er flere forurenereHvem har ansvaret for ældre forureningHvornår overtager ny ejer ansvaret for tidligere ejers forurening efter IE-direktivetHvornår kan man forpligtes til at undersøge en forurening.MålgruppeBogen er relevant for alle, der beskæftiger sig med køb og salg af fast ejendom, ligesom aktører på boligmarkedet som ejendomsselskaber og rådgivende ingeniørfirmaer kan have gavn af bogen.Om forfatterenPeter Pagh har siden 1999 været professor i miljøret ved Københavns Universitets Juridiske Fakultet.
Denne bog er skrevet til brug for undervisning i offentlige myndigheders erstatningsansvar på den juridiske kandidatuddannelse. Bogen er blevet til i et samarbejde mellem universitetsjurister fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet samt advokater.Bogen omhandler følgende emner:– Ansvarsnormen– Årsagsbetingelse og adækvans– Det erstatningsretlige værn– Menneskerettighedskrænkelser– EU-rettens betydning– Berettigede forventningers betydning– Erstatningsansvar for det offentlige servicenivau– Myndigheders erstatningsansvar i miljøretlige sager– Forvaltningens professionsansvar for vejledning og rådgivning– Erstatning for strafferetlig forfølgelse– Erstatning for overtrædelse af EU’s udbudsregler– Erstatningsansvar for tinglysningsfejl– Offentlige ansattes erstatningsansvar
En fyldig belysning af den komplicerede retsstilling ved forurenet jordPå grundlag af forarbejder og retspraksis belyses retsvirkningen af de enkelte bestemmelser i jordforureningsloven og af de fortolkningsproblemer, der rejser sig i forbindelse med bestemmelserne.For at gøre stoffet lettere tilgængeligt indledes alle paragraffer med en opsummering, der belyser emne og baggrund for paragraffen.Bogen gennemgår blandt andet:Forureningskortlægning – betingelser og retsvirkningmiljøskadelovens overensstemmelse med miljøansvarsdirektivetSamspillet mellem jordforureningsloven og miljøbeskyttelseslovenHvem, der har undersøgelsespligten af, om jorden er forurenetforurenerens ansvar efter jordforureningslovenForurenerens ansvar for miljøskaderAnsvarsordningen ved forurening fra villaolietankeJordforureningslovens betydning ved handel med forurenede ejendommeHvilke afgørelser, der kan påklages til Natur- og MiljøklagenævnetNyt i 2. udgaveDen nye udgave er væsentligt omskrevet på baggrund af de mange lovændringer og den omfattende udvikling i praksis og i juridisk teori, der er kommet på området siden 1. udgaven fra 2000. Blandt nyskabelserne må fremhæves implementeringen af miljøansvarsdirektivet med miljøskadeloven i 2008, som medførte specielle regler i bl.a. jordforureningslovens kapitel 4a. Der gives derfor en selvstændig juridisk gennemgang af miljøansvarsdirektivet og miljøskadelovens regler.MålgruppeBogen henvender sig til kommunale miljøforvaltninger og til regionsrådenes miljøforvaltninger. Advokater, byggesagsrådgivere samt rådgivere og formidlere af handel med ejendom kan også bruge denne bog.Om forfatterenDr. jur. Peter Pagh har siden 1999 været ansat som professor i miljøret ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.