Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Litteraturens tilgange er en grundbog til undervisning i litterær metode på videregående uddannelser, skrevet af en række erfarne forskere og undervisere. Bogen giver et panorerende blik over metodelandskabet og rummer en række eksemplariske læsninger. Metodekapitlerne er suppleret med vejledende litteraturlister og et leksikon over centrale begreber og personer samt en antologi med de anvendte teksteksempler. Siden bogen udkom første gang i 2001 er der sket meget. Nye tilgange er dukket op, ældre har fået en renæssance, og nogle er blevet mindre interessante. Derfor rummer den nyreviderede udgave en række nye kapitler, mens de tilbageblevne er blevet opdateret og tilføjet en didaktisk dimension, hvor metodens undervisningsmæssige konsekvenser diskuteres. I bogens afsluttende kapitel tegner Hans Hauge nye tendenser på det litterære landkort og sætter de eksisterende metoder ind i et internationalt perspektiv.
Lyriske linjer fokuserer på fem poetiske tendenser og værker af 40 danske og udenlandske digtere. ”Dansk identitet” diskuterer nationalfølelse og fremmedhad fra Klaus Rifbjergs kulturradikale satirer til Eva Tinds autofiktion om racisme og stigmatisering. ”Det økokritiske” behandler forholdet mellem menneske og natur fra Pia Tafdrups holistiske visioner til Tor Ulvens nihilistiske verdenssyn. ”Det apokalyptiske” tematiserer civilisationens undergang fra Georg Trakls ekspressionistiske febersyner til Ursula Andkjær Olsens polyfonier om angst og isolation. ”De lange former” undersøger langdigte fra Paal Brekkes poetiske sekvenser til UKONs serielle lyrik. ”Det konceptuelle” reflekterer over readymades, montager, det metafiktive og det socialt-politiske i konceptuelle værker fra Vanessa Place til Pejk Malinovski. Lyriske linjer afdækker nye og øjenåbnende forbindelser mellem poetiske værker, forfatterskaber, generationer, nationaliteter, temaer og traditioner.
Ledestjerner indeholder ti kapitler om en række af de vigtigste danske digtere fra de sidste hundrede år. Det drejer sig dels om digtere, der har været forbilleder for generationer af digtere, som Thorkild Bjørnvig, Klaus Rifbjerg og Henrik Nordbrandt, dels om poeter der i en kort periode som stjerneskud har oplyst den litterære offentlighed, som Emil Bønnelycke, Bo Green Jensen og Yahya Hassan.Inden for hver af de ti forfatterskaber nærlæses et antal tekster, som leder til og bringes i forbindelse med diskussioner af større litteraturhistoriske strømninger som romantik, symbolisme, modernisme, langdigtstraditionen, konkretisme og interaktionslyrik eller æstetiske, filosofiske, psykologiske eller sociologiske teorier om migration, økologi, køn, kunstnerisk kvalitet, det groteske og det hæslige.Endelig belyser de ti forfatterskaber de store eksistentielle spørgsmål om kærlighed, angst, længsel, seksualitet, natur, religion og videnskab på en måde, som kun lyrikken med sit unikke, ambivalente og nuancerede sprog er i stand til.INDHOLD1. Emil BønnelyckePoetisk kvalitet som historisk eller almengyldigt fænomen2. Thorkild BjørnvigSakralt provisorium, storbykritik og økologi 3. Klaus RifbjergPsykologisk kulegravning og social kritik 4. Vagn SteenDet konkretistiske eksperimentarium 5. Jørgen LethMellem romantisk inspiration og postmodernistisk konstruktion 6. Pia TafdrupKrop, køn og poetisk metafysik 7. Bo Green JensenEnhedsoplevelse og idiosynkrasi 8. Henrik NordbrandtMellem symbolisme og grotesk satire 9. Klaus HøeckTeknikbegejstring, holistisk kristendom, økokritik og eklektisk poetik10. Yahya Hassan:Interaktions- og migrationslyrik, det mundtlige langdigt og de sociale og mediale kontekster
Poesiens ekspansion redegør for, hvordan samtidslyrikken har bredt sig til alle dele af samfundet, således at vi nu ikke blot oplever poesi i små smalle bøger, men i hyppige performances i samklang med musik og billedkunst samt på internettet og i de sociale medier.Poesiens ekspansion er den første samlede fremstilling af den nordiske lyrik efter 2000. I otte kapitler diskuteres en lang række aspekter ved samtidslyrikken, der ikke før har været behandlet i bogform. Det gælder samtidslyrikkens forhold til den poetiske genre, internettet, kanoniseringsprocessen, kønnet, den visuelle kunst og den litterære kritik. Der foretages læsninger af over 75 poetiske forfatterskaber, og der er i mange tilfælde tale om digtere, der ikke tidligere har haft den litterære kritiks opmærksomhed, men som utvivlsomt har fremtiden for sig.
‘Metafiktion’ er betegnelsen for den type af skønlitteratur, film og drama, som selv gør opmærksom på, at det, der fortælles, ikke er virkeligt, men netop noget digtet, noget man forestiller sig. Det fiktive i kunstværket bliver ikke skjult, men påvises og diskuteres i kunstværket selv. Metafiktion er en undersøgelse af forholdet mellem digt og virkelighed. Metafiktion giver som den første danske bog om emnet en bred historisk og teoretisk belysning af dette interessante fænomen. Bogen indeholder endvidere en række konkrete analyser af prosa og lyrik, film og teater, hvori metafiktionstræk spiller en stor rolle.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.