Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
"Da begyndte kirkeklokkerne at ringe, ikke blidt kaldende, men det var, som man gennem klangen kunne høre klokkerens fortvivlede sindsstemning. Og for vi andre, ja, jeg ved ikke, hvad de andre følte; der blev stilhed i stuen, da jeg sagde: `Så har vi krigen, nu er det alvor´. For mig var det, som hørte jeg min egen begravelsesringning. (Jeg har siden ikke kunnet forlige mig med kirkeklokkeringning om aftenen, og kan det stadigvæk ikke efter over 50 år.)"Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1965.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"En dag kom 3 granater, een i byen på pladsen ved skrivestuen. Vinduet knustes. Feltvebelen faldt af stolen, vor smed, der var ved at beslå en hest, blev såret, hesten døde, de 2 granater faldt på marken. Man sagde, at de 3 granater var advarselsskud til civilbefolkningen om at se at komme bort. 1–2 uger efter var byen helt ødelagt, vi flyttede ud i en lille barak i skoven."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1967.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Paa Orlovens tredie Dag pakkede Anton i al Hemmelighed nogle civile Klæder i en Kuffert, hvorefter han med Toget tog til Haderslev. Hans gamle Moder vidste ikke andet, end at han agtede at besøge nogle gamle Venner. En af disse hjalp ham over Grænsen. Hans Far havde nemlig en Gaard i Nærheden af Grænsen. Herfra kunde de kontrollere Vagtposterne, og en meget mørk Nat sneg Anton sig igennem Vagtposternes Kæde. Han maatte rigtignok igennem et Mosehul, hvor Vandet gik ham til midt paa Livet. Uniformen havde han ladet ligge paa denne Side Grænsen."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en ad de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1952.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Vinteren gik på hæld. Solen fik mere varme, og vi lå og drev den af uden for barakbygningerne. Da sker det, at en russisk flyver pludselig dukker frem, ganske lavt stryger den hen over øen. Vi griber vore karabiner og sender en regn af kugler efter den; den forsvinder lige så stille igen. Igen er alt roligt og stille på vor ellers så fredelige ø. Dog varer freden ikke længe. Pludselig lader det russsiske artilleri sig høre. Granaterne brøler gennem luften og eksploderer kort efter. Vi kryber ind i vore dækninger, indtil alt igen er roligt."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1962.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Efter en fire-fem dages forløb var jernbanen igen intakt, og vi blev læssede i kreaturvogne med lidt halm - i vores vogn var vi 42 og alle sårede. Inden toget satte sig i gang, fik vi udleveret en smule brød som fortæring på rejsen, og så kørte vi - et par døgn tror jeg nok -, men tredje dag rullede vi ind på en banegård, hvor stationsskiltet fortalte mig, at vi nu var i Bordeaux, og så vidste jeg da, hvor vi var henne, for det navn kendte jeg fra geografitimen i skoletiden derhjemme." Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1970.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Et par kammerater mente ikke, at de havde husdyr eller kropdyr, eller hvad vi skal kalde dem. Men efter et par bestemte opfordringer gik de dog i gang med jagten. De var mindst lige så befængte som vi. – Men én var der, som blev ved med at vægre sig, og så tog vi ham med magt. Vi afklædte ham, men Gud bevares, jeg har aldrig set så galt! De kravlede i stort tal ud, og ud på tøjet. Hans blå sweater var helt hvidgrå af den talrige besætning, og den røg lige i kakkelovnen. Det øvrige undertøj blev puttet i en spand og skoldet med kogende vand."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1968.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Forplejningen på kommandanturen var helt udmærket. Vi blev forplejet i underofficerskasinoet. Der blev dækket bord for os som til mennesker, og vi blev vartet op af belgiske piger. Der blev sat store fade på bordet, og vi kunne spise, så længe, vi havde lyst, og så var vi fri for at rense kogekar bagefter. Brød fik vi, så meget vi ville have, og pålæg fik vi rigeligt. Der var opstillet brevvægte, på hvilke vi kunne veje, om vi fik de gram, der tilkom os. Vi fik mere end det, og så blev der endda af og til købt noget, som man ellers ikke fik, såsom røgede sild, tomater eller lignende."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1960.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Jeg var naturligvis ligesom de fleste unge Mænd fra Rømø under første Verdenskrig indkaldt til Krigstjeneste og opholdt mig i Slutningen af Februar 1918 ved I. Matros-Divisions 4. Kompagni i Kiel. Jeg havde Kvarter i et stort Forsamlingslokale ved Navn `Pryne´. Paa det Tidspunkt boede der en Mand fra Rømø i Kiel. Hans Kone vaskede for mig. Jeg var en Aften gaaet i Land, som man siger, for at hente noget Vasketøj og kom tilbage til mit Kvarter omkring Klokken otte om Aftenen. Jeg var næppe kommet ind i Salen, før Kompagniordonnansen kom hen til mig og spurgte, hvor jeg i Grunden havde været, for han havde ledt længe efter mig. Jeg skulde rejse endnu samme Aften og være paa Banegaarden Klokken ni."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1961.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Som fanger blev vi to nu under ledsagelse af en franskmand ført tilbage til fortet Brimont. Turen foregik under stærk tysk artilleriild. Vi nåede frem til en stor vej. Ved siden af landevejen var store styrker af franske og amerikanske troppedele ved at tage opstilling til videre fremrykning. Her bag fronten kom vi i det første forhør hos en større stab af officerer. Man tømte vore lommer for alt, selv lommekniven måtte vi ikke beholde. Breve og andet tog de også. Brevene læste de, og da de opdagede, at brevene allesammen var skrevet på dansk, spurgte en af officererne mig - om jeg var slesviger, og om jeg kunne tale dansk?"Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1961.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Vi har vist alle - i hvert fald dem af os, der har været ved fronten - i krigsårene været i situationer, hvor tråden mellem liv og død har været så tynd, at man ikke har kunnet forstå, at den holdt - oplevet situationer, hvor man i yderste sjæleangst kun har kunnet bede, og hvor man bagefter har syntes, at en højere magt måtte have grebet ind og derved forskånet én for det værste - hvis man da har anset døden for at være det værste."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1970.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Vort arbejde begyndte den næste morgen. Vi skulle rydde op i nogle gamle kanonstillinger og lave dem om til ammunitionsrum. Vor `arbejdsleder´ var en korporal, som jeg tidligere havde haft noget udestående med. Han skulede fælt til mig, da han så mig; men han sagde aldrig et ord til mig. En dag ved middagstid fik jeg dog ordre til at pakke mit kluns. Jeg skulle sammen med seks andre gå til Robert Camp farmen. Der ville vi blive modtaget af en mand, som ville give os nærmere besked. Jeg var nok klar over, at det var min fjende, korporalen, der var på spil."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1965.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Der blev som nævnt skudt stærkt fra begge sider. - Man kaldte det `Trommeild´. - En sådan skydning er frygtelig. Den lyder som vedholdende torden. Værst gik det ud over stillingerne længere nede omkring resterne af et par småbyer. - Detonationerne dernedefra var uhyggelige. - Alt udslettedes totalt. Det lød, som jorden skulle revne. De, der kunne, forsøgte at slippe bort fra dette inferno. De kom enkeltvis og flere sammen op gennem vort skyttegravsafsnit for senere ved mørkets frembrud at prøve på at slippe bort."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1963.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Allerede det første Aar efter Jul kom man paa Vagt. Denne Bestilling gav langtrukne Timer, især om Natten, hvor man fik Tid og Ro til at lade Tankerne flyve mod Hjemmet i Nord og Vest. Fik man Karlsvognen i Sigte, kunde Tanker og Længsel sendes i den rigtige Retning. De faa Skridt, man maatte fjerne sig til hver Side af Skilderhuset, lettede ikke ret meget paa Vagtens Ensformighed. Især kunde Nattens stille Timer være svære at faa Has paa. - Engang, da en stor Rotte krydsede Gaden, blev man helt oplivet ved at se noget levende."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1961. Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Det var en lille flok tavse og skuffede soldater, der belavede sig på atter at drage ud til fronten. Kompagniet talte vel kun lidt over tresindstyve mand, så få var der tilbage efter tabene i offensiven; men Den spanske syge havde også sat sine spor i vore rækker. I en lille landsby, Villeneuve, en forstad til Soissons, blev vi indkvarteret i skolestuen, og herfra gik det atter ud i frontlinjen."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1968.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"En Dag blev jeg ved Eksercitsen kaldt frem af en ung Løjtnant, som sagde: "Hvad hedder De?" – "A.P. Andersen". – "Hvor er De fra?" – "Fra Nordslesvig." – "Er De i Familie med den danske Eventyrdigter H.C. Andersen?" – "Nej, sagde jeg, "det tror jeg da ikke, det har jeg i hvert Fald aldrig hørt noget om, men", føjede jeg til, "man kan jo aldrig vide det, da det jo er saa længe siden". – Det var dog morsomt at se, hvilken Ideassociation Navnet "Andersen" kunde fremkalde hos en tysk Løjtnant. Siden den Dag smældede jeg altid mit Navn Andersen frem som en Fanfare, thi man kunde jo aldrig vide, hvilken Virkning det kunde have."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en række beretninger, der blev trykt i DSK’s årbog fra 1947 til 1955.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Mellem mine Kammerater fandtes ogsaa min gamle Krigskammerat Jes Lauritzen fra Hammelev, nu bosiddende i Bramdrup ved Haderslev. Indkaldt samtidigt, eneste Sønderjyder i vor Troppeafdeling og derfor uadskillige Venner, havde vi nu efter en længere, smertelig Adskillelse med overstrømmende Glæde fundet hinanden igen i Aurillac."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1947.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Det var med Spænding, vi ventede paa Efterretninger om Verdenssituationen i hine Dage sidst i Juli 1914; men at Krigens Rædsler vilde bryde løs, kunde vi dog svært nok tro. Saa kom den 1. August Meddelelsen om, at der var erklæret Krigstilstand. Den Dag skulde vi besøge Slægtninge i Asserballeskov, hvilket vi havde glædet os til. Nu blev det ikke nogen Fornøjelsestur, men vi rejste alligevel. Da vi naaede Pontonbroen i Sønderborg, saa vi de første Tegn paa Krigstilstanden."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1947.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Men Pryss stod med en armstump, hvor der forinden havde været arm, og blodet - blodet løber, vi skynder os at afbinde med aftrækssnoren. Han havde jo armen inde ved ansættelsen, og så skete katastrofen. Desuden, hvis én af os havde stået bag ved kanonen, havde han været døden nær. Han havde fået sprængladningen og bagpartiet i maven og i hovedet."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1969.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"`Se´, sagde han, `dernede ved de stynede popler blev jeg såret. Vi lå i pløre fra morgen til aften, før jeg fik hjælp. Min venstre arm var blevet ramt så forfærdeligt, at jeg ville forbløde, dersom det ikke var lykkedes mig at forbinde den nogenlunde´.Da vi en tid havde dvælet ved dette minderige sted, cyklede vi til Langemark. Her har canadierne rejst et smukt mindesmærke over deres faldne, og al beplantning er fremskaffet fra hjemlandet, og en tavle viser vej ud til de forskellige slagmarker i området."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1964.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Med fuld musik i spidsen drog første MG en skæbnesvanger majdag, som jeg aldrig skal glemme – det var netop min fødselsdag – ned til banegården. Det var næsten udelukkende mødre, der var ved toget og tog afsked med deres ofte sidste dreng, som de havde at sende. Min far lå i Metz på andet år. – Der flød mange tårer på begge sider af kupévinduet en sådan dag, for vi drog jo ud i det uvisse, og over halvdelen skulle ikke vende tilbage."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1968-69.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"En Haandværksmester har saa meget at slæbe rundt med. Der var jo allerførst Vaaben og den øvrige Udrustning, men desuden har han jo ogsaa alle de Ting, der hører med til at kunne udøve sit Fag paa betryggende Maade. Dette gælder baade for Skomagere og Skræddere. Nu havde Rasmus, vor Kusk ved Bagagevognen, fundet ud af, at jeg med alle mine Ting optog alt for meget af Pladsen paa hans Vogn, og nu stod alt i Opbruddets Tegn."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1956.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"En af de tragiske begivenheder i denne stilling skete den 20. august 1917. Den tredie kanon eksploderede, og hele besætningen på 6 mand blev dræbt, blandt dem var vor bedste ven, Alex Sondermann. Han var 44 år gammel og havde kone og 7 børn hjemme i Hamborg. Når jeg skriver, at han var vor bedste ven, er det, fordi han altid holdt hånden over det yngre mandskab. Når der skulle skanses eller skulle lægges ledninger ud til forposterne, kort sagt, når der skulle laves noget, der var farligt, var der gamle nok, der mente, at det kunne de yngre gøre, de havde hverken kone eller børn og sådan set ikke stort at leve for. Men Alex tog os i forsvar og mente, at vi havde livet foran os og havde lige så stor ret til livet som alle andre, og han foreslog, at vi kunne dele arbejdet og lade det gå på omgang, og sådan blev det."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1954.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Det var i Slutningen af Juli Maaned 1915. Efter at jeg i Foraaret samme Aar paa Sessionen var erklæret k. v., fik jeg Tilsigelse om at give Møde paa en Kaserne i Flensborg. Jeg var i en trykket Sindsstemning, for jeg skulde overlade Ejendommens Drift til en svagelig Kone, en konfirmeret Dreng og en konfirmeret Pige. Desuden havde jeg intet tilovers for den prøjsiske Militarisme. Jeg fik Følgeskab af flere Bekendte fra Tønder; de var under samme Fordømmelse."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1952.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Den 10. oktober marcherede vi fra Brügge ud gennem Kruisporten. Der var rekvireret mange hestekøretøjer med kuske til ægtkørsel. På gaderne stod de små piger og græd over deres `skat´, nogle med et barn på armen, andre ventede ét. Mest ondt gjorde det mig, da vi kom forbi Hotel Londen. Det tilhørte en tysker. Han var også sø-soldat, som jeg, og måtte nu marchere med. To voksne børn, en søn og en datter, stod i døren og græd og vinkede til deres far."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1962.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Den 8. september måtte tyskerne igen tilbage, men dagen igennem hørtes geværild og kanontorden, og granaterne slog ned omkring lazarettet. Vi blev derfor flyttet hen til et sted, hvor der var mere ro, men også her blev det snart umuligt at være. To granater slog ned i vort lazaret, dog uden at nogen kom til skade, men der opstod vild panik. Selv om lazarettet var overfyldt, kom der stadig flere sårede, deraf mange fra civilbefolkningen, som var blevet såret under kampene i byen."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1965.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Den 6. december kom våbenstilstanden med Rusland. Lille juleaftensdag kom tre russere sejlende over Düna-floden til os. De medbragte franskbrød og sæbe, og af os fik de til gengæld tobak, cigarer og snaps. Der blev aftalt, at de atter skulle komme juledag. - Juleaftensdag oprandt, og skønt langt fra hjemmet, og der ingen julestemning kunne være tilstede, var det os dog muligt at være tilfredse med, at der ingen skydning fandt sted, thi våbenhvilen overholdtes på begge sider."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1969.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Næppe var jeg kommet tilbage til Kompagniet, før jeg blev udtaget til et Kursus i Brugen af Haandgranater. Kursuset skulde afholdes i Bromberg. Jeg havde dog længe haft ondt i Halsen og meldte mig derfor syg. Sanitetsunderofficeren maalte dog min Temperatur paa en ret sjusket Maade, og den var ikke til Fordel for mig. Men heldigvis tog Lægen ogsaa min Temperatur, og saa gik den. "Lazaret!" sagde han. Jeg kunde have faldet ham om Halsen, for jeg havde selv kun regnet med at blive skaanet et Par Dage."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1948.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Gennem alle de år, der er gået siden min hjemkomst fra krigen, er der een bestemt forestilling, som jeg aldrig har kunnet frigøre mig for, og det til trods for, at jeg egentlig godt vidste, at det var et vrangbillede. Så såre talen var om Frankrig, forestillede jeg mig straks dette land sådan, som vi i sin tid forlod det, d. v. s. fyldt med skyttegrave, sønderskudte huse, granathuller, forhutlede kvinder, børn og mænd, vel at mærke gamle mænd, for unge mænd fandtes ikke i det Frankrig, vi så, medmindre det da var soldater."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1954.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
"Vi laa i forreste Skyttegrav i Champagnen, havde faaet Ordre til i Løbet af Dagen at gøre os kampklare for om Natten at foretage et overraskende Angreb paa de franske Stillinger, da en Ordonnans fra Stabskvarteret ved Mørkets Frembrud raabte ned til mig i Jordhulen: `Henrik, gør dig straks klar, du er afkommanderet til Etapen!´ Det kan nok være, jeg fik travlt. I første Øjeblik var jeg næsten lamslaaet, Hjertet steg op i Halsen paa mig, jeg kunne ikke sige et eneste Ord. - Mine Kammerater i Hullet raabte i Munden paa hinanden: `Til Lykke med den fine Tjans!´ og de rakte mig deres Hænder. Bevægelsen overvældede mig, og Taarerne fik frit Løb (Glædens og Sorgens Taarer)."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1958.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.
"Og så kom vi den 5. januar 1915 i skyttegraven foran Moulin sous Touvent overfor Quennevières-farmen, en fremskudt stilling, som idelig lå under ild fra artilleri, minekastere og geværer. Min gode ven, Carl Nissen, fra Latinskolen i Flensborg, degnesøn fra Arrild, faldt her den 9. januar i hulvejen op til stillingen. Vi sænkede hans lig med det blodige hoved i en teltdug i graven på den provisoriske soldaterkirkegård over for den store kalkstenshule, som vi benyttede til reservekvarter."Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1964.Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.