Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
En vinternat overraskes Svend Juel af et snevejr, som tvinger ham til at overnatte i en meget særpræget landsbykirke. Indskriften nederst på et gravmæle griber Svend. Beretningen om de to personer, der knæler i bøn, hvem de var og deres krav om at blive husket gør et voldsomt indtryk på den natlige gæst. Med tilbageblik i Svends eget liv fremstår nu en fortælling om konflikten mellem pligt og tilbøjelighed, mellem ansvar og lyst. Som det sker langs kærlighedens veje og vildveje. En historie om stræben og drømme. Om stærke viljer, men også besindelse, når handlingen breder sig ud i tid og rum, og livet kræver, at man samler det op på nye betingelser. Vokset op i en præstegård som såkaldt efternøler tyr den følsomme dreng Svend til historien. En interesse, der er blevet styrket af hans far og siden under lang tid på kostskole af en af lærerne, der ender med at blive Svends ven og fortrolige. I Svends mange forsøg på at forstå modgangen i sit liv råder samme lærer ham til sidst til at se, om han kan finde svar i historien. Ud fra den betragtning, at de grundiæggende problemer, konflikter i menneskelivet til alle tider har været de samme og her specielt med adresse til sidste halvdel af det 16. århundrede, samme tid som epitafiet i den meget specielle landsbykirke.
På den anden side af havet er en fortælling, hvis centrale handling udløses af et skæbnevalg. Tiden er det 20. århundredes første halvdel. Geografisk er der også et spænd. I dette tilfælde er det på begge sider af Atlanterhavet, det foregår – ja længere, idet romanen også kommer øst for Danmark. Denshovedpersons mirakuløse redning fra et berømt skibsforlis bliver starten på en række dramatiske begivenheder, også historiske, som han, Gorm, som konsekvens af førnævnte valgtrækkes med ind i.Romanens virkelighedsbillede præges af den opfattelse, at livet ikke er døvt og uflytteligt, men rigt på muligheder. Det er en historie fortalt på en bund af optimisme, og i sit menneskesynrummer den en tro på en mening, på det ikke umulige, men nok vanskelige spil mellem skæbnen, man har – og den, man ta’r.Uddrag af bogen:Imidlertid, de første 800 sømil gik alt godt. Men da vi så går stik sydøst, begynder vinden for alvor at drille. Lad mig se, det må have været … det her må have været omkring den 20. december. Der kommer dage med meget sø, vinden er meget på tværs!” På ny en kort pause. Gorm bad om lidt mere i kaffekoppen, hvad hans tilhørere ikke var sene at give ham. ”På et tidspunkt,” fortsatte han, ” tager den til fra nordvest og barometret falder, bare falder. Når det så er i bund, altså er holdt op med at falde, helt – så skal man være hurtig! Men vi ventede for længe – fandens også – for længe med at få bjerget de sejl.De flænses, hvis de ikke er surret til ræerne, nå ja, det ved I jo, og at der så også meget let sker anden skade. Vinden slog om og kom brølende med fuld styrke fra sydvest!”Om forfatteren:STIG WANDEL er cand.mag. i fransk og dansk fra Aarhus Universitet 1976. Han har undervist som lektor i gymnasiet og været Foreningen Nordens rejselektor i Finland 1979-2000. Han markerede sig i 80’erne som miljøaktivist og fik heldigt afsluttet flere sager omkring retten til nærmiljøet. Han debuterede i 2010 med romanen Fisk kan ikke drukne.
Igennem et venskab fortælles en historie om livsmod og optimisme. Om hovedpersonens omskiftelige liv, fyldt med intense oplevelser. Om eventyr af den slags det ikke går at standse, fordi de vil selv, – men så nok kræver, at man også har de berømte 9 liv! I sin omtumlede ungdom bliver Einar belært om, at tilfældet ikke eksisterer. Det er kun noget, vi kalder det, når vi vil forklare det uforklarlige. Men vigtigere: at det bestemt ikke ophæver den frie vilje, blot betinger den. Einar indser, hvad det må betyde: ’Vorherre giver kortene, men det er os, der spiller dem’. Under et gensyn med sin gamle religionslærer forstår han, at det just var det, han i sin tid ville indskærpe sine elever: ´Vi har alle et ansvar med det liv, vi har fået. Det går ikke at undskylde sig med, hvad det gør med os, når det nu først og fremmest drejer sig om, hvad vi gør ved det´. Livet igennem forsøger Einar at gøre den livsholdning til sin. Ikke blot fører det til adskillige dristige tiltag, flere livsfarlige, men giver også genlyd i utraditionelle meninger. Som en naturlig konsekvens, ikke mindst hvis man som han har haft lejlighed til at opleve det hele lidt udefra! Et omfattende og farverigt persongalleri giver i tid og sted fortællingen den udvidelse i perspektivet, som ingen litteratur, der berører store eksistentielle spørgsmål, kan undvære. Om forfatteren: Stig Wandel er født og opvokset i København. I 1955 blev han student fra Herlufsholm og fortsatte med studier i sprog og litteratur flere steder: Bordeaux, Paris, København, Aarhus. Handelsfag-lærereksamen i 1969, cand.mag. i fransk og dansk i 1976.Pressen skrev om Fisk kan ikke drukne:Stig Wandel har sagtens lettet sit hjerte, befriet sin ånd og, så vidt det nu er muligt, fået sin tilværelse på plads ved at skrive denne selvransagende roman. – Nordjyske Stiftstidende”Med avväpnande uppriktighet tar Bille-Holsts hävdatecknare läsaren på en spännade resa, med många tvära kast mellan rus och ruelse.” – Huvfvudstadsbladet”Portrættet af Einar og hans mod til at være sig selv giver stof til eftertanke, og hans udstråling, ikke mindst som underviser, kan fornemmes.” – Kristeligt Dagblad
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.