Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Interessant beretning om Christian d. 4's besøg hos Tyge Brahe på Hveen. Som bekendt blev de jo senere uvenner med alt hvad deraf fulgte.Som sædvanligt, i Troels-Lunds beretninger, er der tale om et glimrende tidsbillede
Troels-Lund indleder med denne sætning: "Der er næppe nogen Dansk, der ikke har hørt Tale om Christian den Fjerdes Skib på Skanderborg Sø."Jo - jeg har ihvertfald aldrig hørt det. Det skyldes, at jeg har gået i skole 60-70 efter at denne bog blev til. Før lærte børnene nemlig, at Chr. 4 var blevet udlært som sømand på Skanderborg sø. Her havde man bygget et miniatureskib med takkelager og kanoner og det hele og her instruerede man den lille barnekonge i hvordan et skib skulle føres.Og det troede man på og eleverne lærte det i skolen.På mesterlig vis tilbageviser Troels-Lund dette vås, og bruger det som anledning til en virkelig gennemgang af hvad der skete i Chr. 4's barneår.Har lige opdaget, at der gudhjælpemig er nogle der tror på det stadigvæk. Især i Skanderborg.
Efter læsning af denne beretning må man nok indrømme, at Mogens Hejnesøn ikke har været et af Guds bedste børn - men om han fortjente, at blive henrettet er et åbent spørgsmål. Hejnesøn drev handel på Færøerne og Island og beskæftigede sig tillige i stor stil med sørøveri. Han var en af kongens (Fr. II) yndlinge og det var i denne egenskab at han stødte sammen med en anden af kongens håndgangne mænd, nemlig Valkendorf, og det var ikke småting dette sammenstød medførte.Begge mænd er stort set glemt idag, ligesom så meget andet spændende i Danmarks historie.
I dette bnind fortsætter Troels-Lund sin gennemgang af de store ting der udsprang af tiden og ikke mindst Bakkehusets betydning i denne henseende. Her gåes de store ånder på klingen samtidig med, at deres lys bestemt ikke bliver sat under en skæppe. Grundtvig, Heiberg, Ingemann, og Carsten Hauch ( en digter og videnskabsmand, der næsten er glemt idag - hvorfor?) - men sidst og ikke mindst Frederik Paludan-Møller hvis store dramatiske digt "Adam Homo" skabte vild opstandelse.
I denne lille forelæsning fabulerer Troels-Lund over hvorledes det er muligt, at fastsætte tankemåden for en tidsalder, gennem tidens breve - selv ganske almindelige og tilsyneladende ligegyldige breve afslører, for det øvede øje, både karaktertræk og holdninger.
Frederik d. 2 sendte i året 1578 den lærde Jacob Ulfeld som sendebud til Rusland for om muligt at indgå en fredsaftale. Det blev en dramatisk rejse hvorunder skibene nær var forlist ved Bornholm. Frem nåede man dog og pudsigt er det, at opdage at datidens diplomati næsten er identisk med nutidens - ak ja.Jacob Ulfeld var iøvrigt bedstefar til den senere så berygtede Korfitz Ulfeld.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.