Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I denne sæson af Krydsord dykker vi ned i bøger, digte og mennesker, der af den ene eller anden årsag pynter sig med lånte fjer.I hver af sæsonens episoder har vi fokus på forskellige vinkler på og tilgange til det at skjule sit jeg for læsere, myndigheder eller måske sig selv.I andet afsnit taler vi om en af Ruslands betydeligste digtere, Anna Akhmatova (1889-1966), der blev udsat for intens censur af Sovjet-regimet. Hendes digte blev derfor overleveret til eftertiden på alternativ vis.
I denne sæson af Krydsord dykker vi ned i bøger, digte og mennesker, der af den ene eller anden årsag pynter sig med lånte fjer.I hver af sæsonens episoder har vi fokus på forskellige vinkler på og tilgange til det at skjule sit jeg for læsere, myndigheder eller måske sig selv.Vi starter med at kigge på pseudonymer, altså det, at skrive under et andet navn end sit eget. Få pseudonymer har de senere år været omgærdet af mere mystik og interesse end Elena Ferrante, hvilket starter en god diskussion blandt bibliotekarerne om, hvad pseudonymer i det hele taget gør godt for og hvordan brugen har ændret sig med tiden. Vi snakker også om den vilde historie om J.T. LeRoy, der tog den litterære verden med storm i 00'erne.
I sæsonens tredje afsnit kaster Krydsords podcast-bibliotekarer sig uforfærdet ud i en læsning af Luka Holmegaards digtsamling ’Havet i munden’, der følger en jeg-fortæller gennem en kropsrejse på flere planer. Lyt med når Ulla Hoberg Lyhne taler om forvirring og litteraturen som lærende spejl, mens Jan M. Johansen fortaber sig i lyrikkens eviggyldighed, og Gustav Flyvbjerg Maindal søger at holde podcasten på ret kurs gennem sæsonens nok mest udfordrende læseoplevelse og litterære samtale.Luka Holmegaard kan sammen med komponist Mija Milovic opleves til en gribende fusion af oplæsning, talkshow, musik og fællesøvelser på Roskilde Litteraturfestival 2024.Læs mere om festivalen og festivalprogrammet her: https://www.roskildebib.dk/litteraturfestival
Ærø manifestet: om længslen efter et andet familieliv af Maj My Humaidan er en af de seneste års mest omtalte bøger. En bog om udlængsel fra byen til landet, og en længsel efter noget andet. Om at være mor, at være menneske og tage modige valg. Så hvorfor er den så omtalt herhjemme?Roskilde Bibliotekernes Ulla Hoberg Lyhne, Jan M. Johansen og Gustav Flyvbjerg Maindal kommer i dette afsnit af Krydsord med deres vurdering og mening om bogen.Du kan opleve Maj My Humaidan live på Roskilde Litteraturfestival 2024 Læs mere om festivalen og festivalprogrammet her: https://www.roskildebib.dk/litteraturfestival
Lyt med når Roskilde Bibliotekernes tre podcast-bibliotekarer Ulla Hoberg Lyhne, Jan M. Johansen og Gustav Flyvbjerg Maindal læser sig igennem Roskilde Litteraturfestival 2024. I første afsnit er det Ditte Holm Bros bog "Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler", der kommer under kærlig behandling. Bogen er handler om to kvinders liv beskrevet henover en enkelt dag, og er et dragende tidsbillede på 1950'erne.Du kan opleve Ditte Holm Bro live på Roskilde Litteraturfestival 2024.
2010’erne – en verden i forandring og opbrud. Årtiet, hvor Rusland igen viste sig som den store modstander og evighedskrigene rasede, og hvor klima, køn og krop for alvor kom på dagsordenen. Det var også tiden med en pligtopfyldende ungdom og en gryende strid om kulturen, og hvem den tilhører.Lyt med når bibliotekarerne Jan M. Johansen og Ulla Hoberg Lyhne snakker om 10'erne.
Fjerde sæson af Krydsord bringer lyttere og værter ud i naturen. Naturligvis gennem litteraturen.I sæsonens fire afsnit taler Jan M. Johansen og Ann Luther Torp om romaner med naturen i centrum.I første afsnit har Ann medbragt fire romaner, hvor naturen på den ene eller anden måde spiller en stor rolle. Vi starter på Svalbard i 1950’erne, danser derpå med ulve og skotter i højlandet, tager med Rakel Haslund-Gjerrild til fremtiden og slutter af med en mere nutidig søgende efter et godt og grønt liv i balance med naturen.
Kunstige intelligenser er blevet kreative og flydende i skrift. Hvordan kommer vi til at skrive i fremtiden og hvad sker der med litteraturen i mødet med kunstig intelligenser?I samtaler med professor Thomas Bolander og forfatter Tobias V. Larsen bliver vi klogere på den nye virkelighed, hvor forfatterobotterne rumsterer omkring os.Podcasten er produceret af Roskilde Bibliotekerne, som en del af projektet "Pandemipoesi". Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Kunstige intelligenser er blevet kreative og flydende i skrift. Hvordan kommer vi til at skrive i fremtiden og hvad sker der med litteraturen i mødet med kunstig intelligenser?I samtaler med professor Thomas Bolander og forfatter Tobias V. Larsen bliver vi klogere på den nye virkelighed, hvor forfatterobotterne rumsterer omkring os.Podcasten er produceret af Roskilde Bibliotekerne, som en del af projektet "Pandemipoesi". Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Dualismen i årtiernes strømninger bliver næsten ikke mere udtalt end i 00’erne – eller the noughties, som de gode briter ville sige. Det var et ti år med uhæmmet forbrug og samtidig et tiår krig, terror og økonomisk deroute.
Bibliotekarerne Jan M. Johansen og Ulla Hoberg Lyhne har i dette afsnit medbragt 6 bøger, der fortæller noget om 1990'erne. Der bliver snakket om både lyrik, musik, politik, litterære strømninger og meget andet.
Bibliotekarerne Jan M. Johansen og Ulla Hoberg Lyhne har i dette afsnit medbragt 6 bøger, der fortæller noget om 1980'erne. Der bliver snakket om både lyrik, underholdning, politik, litterære strømninger og meget andet.I den 3. sæson af bibliotekets podcast Krydsord, dykker vi ned i 4 årtier set gennem fag- og skønlitterære briller.
Forfatter Daniel Dencik fortæller om kærligheden til cykling og sin bog Sportshjerte.
Forfatter og journalist Ole Sønnichsen fortæller om sin glæde ved sport.
Bibliotekarerne Jan og Gustav taler om skønlitteratur med et sportsligt islæt. Kan to anti-sportshelte lære at elske sportens verden gennem litteraturen?
Bevægelse. Sammenhold. Hård træning. Tabere og vindere. Vi er i sportens verden. Men er du typen, der slukker for nyhederne, når sportssektionen går i gang, og vil du hellere læse avisens bogtillæg at end tjekke fodboldresultaterne? Bare rolig, der er hjælp at hente i denne sæson af Krydsord.
Historiker og podcaster Gry Jexen i samtale om bøgerne "Margrete I" og "Den inderste kerne".
Litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen i samtale om exofiktion
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.