Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Fødevareetik er en grundbog, der beskriver fødevarer, mad og måltider i et etisk perspektiv. De etiske spørgsmål diskuteres i dag ikke kun i forbindelse med madindkøb, madlavning, omkring bordet og i medierne. Også forskerne har taget området til sig. I denne bog præsenterer førende danske forskere deres arbejde med etikken i relation til maden, måltidet og fødevarerne.Bogen består af tre dele. I første del er det enkelte menneske i centrum. Her behandles relationerne mellem kost, krop, sundhed, kostvejledning, religion, etisk forbrug og fødevaresikkerhed. Anden del handler om sociale og samfundsmæssige relationer, hvor mad og fødevarer spiller en rolle, fx måltidsfællesskaber, virksomheders sociale ansvar og udviklingen af nye teknologier inden for fødevareproduktion. I del tre er det menneskets forhold til og ansvar for naturen og husdyrene, der undersøges. Del tre afsluttes med et bud på en model i flere trin, der kan anvendes til behandling af etiske spørgsmål.Fødevareetik henvender sig til studerende ved videregående uddannelser, der beskæftiger sig med etikken omkring fødevarer, mad og måltider. Bogen er bredt introducerende og dækker en bred vifte af aktuelle emner, så andre med interesse for området kan også med fordel begynde her.
Mad og måltider har en lang række sociale og kulturelle betydninger i menneskers liv. Denne bog fortæller om måltiders rolle for vore sociale fællesskaber, fx i familien, om de normer og symboler, der knytter sig til mad og som forbinder den med vores identitet og om hvordan kroppens behov og funktioner håndteres i hverdagens rytmer. Den fortæller også om sammenstød mellem madkultur, sundhed og miljøhensyn, om rådgivning om sunde kostvaner og om hvad mad og måltider betyder for mennesker i institutioner som hospitaler, plejehjem, skoler og daginstitutioner til børn.
Den tyske filosof Hans Blumenberg (1920-1996) er ikke nogen lettilgængelig tænker. Hans værker er præget af en (selv efter tyske forhold) næsten ubegribelig lærdhed og spænder vidt i både omfang og tematisk bredde. Man har i de senere år kunnet konstatere en voksende interesse for Blumenberg herhjemme. Ikke desto mindre må forfatterskabet siges endnu at være relativt ukendt i en dansk sammenhæng. Det er ønsket med denne introduktion at give den uindviede læser mulighed for at stifte bekendtskab med et forfatterskab, der hører til blandt et af den tyske efterkrigstids mest fascinerende.»Udmærket introduktion til Hans Blumenberg, som er en af Tysklands mest originale syntesemagere i efterkrigstiden.« Lasse Horne Kjældgaard.«, Politiken»Sproget er beundringsværdigt klart, uden brug af fagjargon, hvilket gør bogen tilgængelig for interesserede ikke-fagfolk ... Bogen er den første på dansk om en væsentlig tysk filosof ... Et spændende nyt bekendtskab med en tankevækkende filosof«. Martin Hjelmborg, DanskBiblioteksCenter
Antologien kaster et fyldigt blik på Peter Sloterdijks forfatterskab og virke som offentligt engageret filosof.Peter Sloterdijk er en af efterkrigstidens mest betydningsfulde tyske filosoffer. Hans omfattende kultur- og samfundsrefleksioner kredser om teknologi, klima, globalisering og Europas status før og nu. Gennem 40 år har Sloterdijk på sin helt egen måde leveret dybt originale tanker i en stil og i et sprog, der er umiskendeligt hans eget.Antologien kaster et fyldigt blik på Sloterdijks forfatterskab og virke som offentligt engageret filosof. De 9 bidragsydere anlægger varierede perspektiver og reflekterer over, med og mod Sloterdijk, så bogen alt i alt giver et signalement af en af de mest interessante nulevende europæiske filosoffer.Antologien er den hidtil mest omfangsrige behandling af Peter Sloterdijks forfatterskab på dansk, og det er håbet, at den vil medvirke til at åbne en af nutidens mest originale tænkeres værk op for et dansk publikum.Redaktion: Erik Sporon Fiedler og Ulrik Houlind RasmussenMed bidrag af Dennis Meyhoff Brink, Erik Sporon Fiedler, Hans Jørgen Lundager Jensen, Lydia Lassen Jørgensen, Steen Nepper Larsen, Frederik Boris Hylstrup Olsen, Ulrik Houlind Rasmussen, Lilian Munk Rösing og Lars Qvortrup.
Fortiden er ikke blot alt det, der har været og som aldrig kommer igen, men også alt det, der kunne have været. Med disse ord kunne man angive den tyske filosof Hans Blumenberg (1920-1996) originale tilgang til idéhistorien. Ifølge Blumenberg er udforskningen af idéhistorien forpligtet på en erindring af de tabte og oversete verdener af betydning – de verdener, der kunne have været – og som i det moderne står i fare for at blive glemt.”Hvilken verden var det, vi troede, vi kunne få?” ”Hvad var det, vi troede, vi måtte håbe på?” Sådan lyder Blumenbergs karakteristiske spørgsmål til historien. Den særlige fortidsform, som giver sig til kende i disse spørgsmål, fungerer imidlertid ikke blot som en nøgle til de tabte verdener af betydning, som vi historisk set har bag os, men tillader også en genåbning af de uudfoldede muligheder, som historien rummer.Hvad Blumenbergs tænkning på denne baggrund synliggør, er, at Guds død ikke uden videre er ensbetydende med, at Gud er glemt. Hermed udgør forfatterskabet samtidig et fascinerende forsøg på at tænke bagom det udbredte, men i grunden misvisende alternativ mellem ’religionens død’ og ’religionens genkomst’. I denne første samlede introduktion til Blumenbergs forfatterskab på dansk skildrer Ulrik Houlind Rasmussen, hvordan det ikke mindst er spørgsmålet om religionens mulige aktuelle betydning, der bringer os til at kaste lys over fortiden, dykke ned i erindringens hviskende mørke og stille spørgsmålet: ”Hvilken Gud var det vi troede, vi kunne få?”
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.