Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Fortællingen om Adam og Evas ”syndefald” er blevet brugt til at tegne et modsætningsforhold mellem Gud og menneske og skabe et fastlåst menneskebillede, med tendens til at tale dårligt om mennesket. I denne bog argumenteres for en ny balance i gudsforholdet og i synet på mennesket.Johannes Værge læser de bibelske tekster med friske øjne, inspireres af oldkirkelige og jødiske fortolkere, af 1600 tals-poeten John Milton, af Dostojevskij og flere andre, og bogen fremkalder et billede af gudsforholdet og af menneskets væsen, hvor der bliver plads til den tidlige kristendoms positive og dynamiske menneskebillede og til en vision om menneskets fuldendelse: Mennesket er beskadiget ved faldet, men det, som lyser i Kristus, er sat ind i verden for at helbrede mennesket, bevirke modning og vækst, så mennesket i sidst ende, i opstandelsen, kan blive sandt menneske, blive ført til dets dybe bestemmelse som skabt i Guds billede.
Begravelsen er en gudstjeneste. Og begravelsen er en påske. Det er forfatterens udgangspunkt, når hun gennemtænker hvordan præster kan optimere deres arbejde folkekirkens største succes: begravelsen.Kirken er god til at favne det sårbare menneske, når det kommer med sit tab. Kirken er god til at etablere det rum, der er brug for, når de døde skal smukt og opbyggeligt herfra.Med mere end 50 begravelser om året har forfatteren samlet en god erfaring med begravelseshandlingen, som hun her deler af. Hvordan kan den trøst og forkyndelse, Kirken bringer, udbygges yderligere.Bogen indeholder fortællinger om afsked, begravelses- og ritualhistorie, begravelsesliturgier, overvejelser over salmernes og musikkens rolle, samt taler til inspiration.
Niels Hyldahl viser hvordan Paulus i Galaterbrevet tager endegyldigt afsked med den jødedom, som han selv var opdraget i.Paulus’ brev til de menigheder, han havde grundlagt i landskabet Galatien inde midt i det nuværende Tyrkiet, står centralt i apostlens forfatterskab.Brevets anledning er, at der er dukket nogle folk op, der forsøger at få de Kristustroende galatere til at lade sig omskære, dvs. gå over til jødedommen. Hvem disse indtrængende folk er, og hvor de kommer fra, har været stærkt omdiskuteret i forskningen.Denne lille bog kommer med et nyt og dristigt svar på dette spørgsmål. Samtidig viser Niels Hyldahl, hvordan Paulus i dette brev tager endegyldigt afsked med den jødedom, som han selv var opdraget i. For i forlængelse af den religionskritik over for sider af jødedommen, som synes at have båret Jesu virke, når Paulus frem til et radikalt nyt syn på, hvem der er Guds Israel, nemlig de Kristustroende, hvad enten de er af jødisk eller ikke-jødisk herkomst.
»Pligtlæsning for enhver, der er optaget af samfundets udfordringer og sociale problemer; bidragene er velskrevne og perspektivrige« Lars Sandbeck, PolitikenVelfærdsstaten er til debat, ikke kun angående mindre justeringer i den tekniske administration, men også med henblik på selve det politiske idégrundlag. Folkekirken er ligeledes udfordret. I en række artikler søges der i bogen efter, om der skulle være sammenhæng mellem de to sæt udfordringer. Er der forbindelse mellem behovet for at justere kursen og puste nyt liv i velfærdsstatens idégrundlag på den ene side og nødvendigheden af nybesindelse i folkekirken på den anden? På hvilken måde har spørgsmålene om statens omfang, civilsamfundet, det folkelige Danmark og lignende dybtliggende forhold forbindelse til de udfordringer, der knytter sig til kirken?
Kravet om aktuel politisk handling, orienteret ud fra Jesu etik, det er, hvad Svend Bjerg og Palle H. Steffensen skriver om i deres 16 eksemplariske politiske prædikener, afbrudt nu og da af skæve citater.Her åbnes døren for at tale om os som sociale mordere, om vor strukturelle næste, om værdiløse værdier og om politisk moral som det, vi har held med at slippe godt fra, uopdaget og skrupelløst. Prædikerne lancerer en bidende kritik af liberalismen, bekymringsideologien og alle vore iøjnefaldende politiske bjælker.Bogen giver den politiske prædiken en tiltrængt renæssance i en folkekirke, som har glemt, at samfundskritik er forudsætning for et socialt evangelium. Her plantes en vækstfremmer, en reformert inspireret etik i et luthersk miljø.Politiske prædikener bestyrker os i tilliden til vor fælles elementære tro, for ikke at sige troen i al enfoldighed, den som vi alle deler.Om forfatterneSvend Bjerg, født 1942, dr.theol. Tidligere lektor i systematisk teologi ved universiteterne i Aarhus og København, hjælpepræst, sidst ved Frederiksborg Slotskirke, Hillerød.Palle H. Steffensen, født 1941, cand. pæd. Tidligere adjunkt på Aalborg Seminarium, studielektor på Tønder Statsseminarium, sognepræst i Godthaab sogn ved Aalborg, skoledirektør i Aabybro kommune, sognepræst i Strøby sogn, Stevns.Svend Bjerg og Palle H. Steffensen har tidligere udgivet: Den ualvorlige præstekirke, 1995; Den magtfulde kirke, 1997; Præsten på arbejde, 2000 og Nedlæg folkekirken, 2003.Prædikensamlingen hermed anbefalet til inspiration. Afslutningsvis bør nævnes, at ikke mindst springene fra evangelieteksterne til det politiske emne, som bliver tematiseret, ofte overrasker. Præsteforeningens Blad
To af de udfordringer, kristendommen stod overfor i de første århundreder, var konfrontationen med de forskellige filosofiske skoler og forholdet til jødedommen.En vigtig kilde til belysning af disse problemstillinger er Justins Dialog med jøden Tryfon Oversat og med indledning af Jørgen Ledet Christiansen, Niels Hyldahl og Mogens Müller.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.