Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Sølva Falgren og Jens Juhl har mere end 20 års erfaring med økologisk havebrug. Her øser de af deres store viden, bl.a. om de arter og sorter, der egner sig særlig godt til økologisk dyrkning – også nye, spændende planter. Deres lille have på 480 m², heraf 50 m² køkkenhave, forsyner dem med grønsager, æg og honning til næsten hele året.”Vi lever af de grønsager, som årstiden byder på, og spiser direkte fra haven fra tidligt forår og til frosten sætter ind. Derefter fortsætter vi med at tage fra vores depoter af selleri, hvid- og rødkål, porrer, jordskokker, hokkaidogræskar, løg mv., til de er spist op midt på vinteren. Herefter er vi nødt til at købe nogle få grønsager, suppleret med dem vi har i fryseren. Allerede i april kan vi igen høste friske salatblade og spinat.”At dyrke økologisk i ens private have er sund fornuft – så enkelt kan det siges – men ikke gøres. I denne bog forklares grundigt, hvordan man kommer i gang, og hvordan man fortsætter, så det bliver en sport at få de flotteste og bedste afgrøder ved at bruge naturens egne principper. Der er ingen hokuspokus ved økologi, det er lige ud ad landevejen, men man har brug for en god forklaring til at komme i gang.Her er bl.a. afsnit om: Principperne bag økologisk dyrkning, Planlægning af køkkenhaven. Højbede og sædskifte, Naboplantning, Blomster skadedyrene ikke kan lide, Biplanter, Gødning og grøngødning, Kompostering, Drivhus og drivbænk, Krukker og potter, Høns og bier, Staudehavens betydning for den økologiske have samt ikke mindst en grundig gennemgang af alle grønsager, bær, frugt, drivhusplanter mv.I denne 2. udgave af Økologisk have er tilføjet et afsnit om permakulturhaven og nogle af de flerårige planter, der egne sig til permakultur. Samt et afsnit om, hvordan man selv kan producere egen surbundsjord. Her er også sjove nye påfund som at dyrke kartofler i græsafklip samt ikke mindst en udvidelse af, hvordan man biologisk kan bekæmpe evt. skadedyr og sygdomme. Illustreret med henholdsvis smukke akvareller af alle arterne og instruktive fotos.Fotos af Sølva Falgren og tegninger af Kirsten Tind, indbundet i dutchbind.
KEND TRÆERNE I SKOVEN OG LANDSKABETDANMARKS TRÆER OG BUSKE af skovrider Henrik Staun og forstkandidat Peter Friis Møller er en omfattende bog om skovens og det åbne lands træer og buske. Her er spændende historier om træer og skovhistorie krydret med botaniske fakta, oprindelse, brug og forekomst. De mange vellignende fotos – flere af hver art - gør bogen utrolig brugbar og uundværlig for enhver, der er natur- og haveinteresseret samt for den professionelle bruger.Udførlige beskrivelser af danske træer og buske med gennemgang af kendetegn, økologi og anvendelse, navnets oprindelse, forvekslingsmuligheder og forekomst Illustreret med 40 kort og 600 fotos Træernes og buskenes bygning, deres udviklingshistorie og forekomst i Danmark, deres udnyttelse og voksesteder, navngivning og systematik. Illustreret nøgle over træer og buskes kendetegn gør det muligt at finde frem til den rigtige art eller slægt.Oversigt over de omtalte vedplanters navne på dansk, latin, svensk, norsk, engelsk og tysk.En bog for den seriøst interesserede. 2. opdateret udgave. 1. udgave udkom som Politikens Håndbøger.336 sider med 40 kort og 600 fotos, indbundet.
Havealmanak - Økologisk have måned for måned giver et overblik over, hvad der skal gøres i haven måned for måned samt en række ideer og praktiske anvisninger til arbejdet. Havealmanakken er også en notesbog med god plads at skrive på. Efter hver måned er der mulighed for at skitsere og føre notater. Året efter kan man stadig se, hvad der gik godt eller skidt året før. Hermed bliver kalenderen en uundværlig følgesvend og et praktisk arbejdsredskab i mange år frem.Læs også om kompostering, såtider, sådybder samt række- og planteafstande, vanding, gødning, formering, høst, opbevaring og meget mere. Her er også en lang række tips om f.eks. forkultivering i vindueskarm eller om drivhus med minimale omkostninger til lys og varme.Havealmanak er skrevet af de erfarne selvforsynere Jens Juhl og Sølva Falgren, forfattere til Økologisk Have – Selvforsyning til husbehov, der allerede få år efter udgivelsen har opnået klassikerstatus.Tegnerne Peter Nielsen og Kirsten Tind står for almanakkens illustrationer, hvilket er med til at gøre almanakken til et både æstetisk og uundværligt arbejdsredskab.Formatet bliver 25 x 20,5 cm. Firfarve-illustrationer.
Nem køkkenhave i ét højbed med stort udbytteHuw Richards er trods sin unge alder en erfaren havedyrker. I bogen viser han, hvordan der let kan dyrkes en mængde økologiske grøntsager i bare ét højbed, så der er noget at spise hver måned. Læs om hvordan det kan gøres – måned for måned. Bogen viser enkle dyrkningsteknikker trin for trin. Tegninger af højbedet med grøntsagerne viser hvordan bedet forandrer sig måned for måned, og hvordan man hele tiden kan skifte mellem at plante, så og høste.Start med at forspire i vindueskarmen, så er der større chance for en god høst. Ingen erfaring? Og kun lidt plads? Ikke noget problem! – med Køkkenhave i ét højbed kan du hele året spise lækker mad, du selv har dyrket.Følg HuwsNursery på YouTube, Instagram, Facebook.
Dorthe Kvist er havedesigner, blogger, TV-vært i TV2 ”Årets dejligste have”, ”En have i gave”, ”Vores haver vores vej” m.fl. Haveekspert i Go’morgen Danmark, skribent og stylist i diverse magasiner og aviser bl.a. ”Kvistens Haveskole” i BT, foredragsholder, forfatter m.m.Denne bog handler om, hvordan din have bliver lige så hyggelig, eventyrlig og brugbar som du drømmer om. Dorthe Kvist giver råd, så du kan skabe din egen fantastiske have med dens egne lokkende oplevelser og mysterier. Bogen gør det nemmere at vælge havestil og indretning. Haveglæden har blomstret i mange år, og haven er nu ligeså vigtig for os som vores bolig, og den skal selvfølgelig være præcis lige så lækker og afspejle vores personlige stil. Haven vil vi bruge til det hele. Vi vil spise og tage bad derude, slappe af, lave yoga, arbejde, være sammen og dyrke vores egen mad. Haven er også et sted, hvor der er mulighed for at tage en digital detox. Det er her, vi lader op og gearer ned, og hvor vi kommer i kontakt med naturen igen. Måske fordi mange af os lever foran en skærm, og fordi vores verden bliver mere og mere digitaliseret, bliver vi langsomt mere fremmedgjorte over for naturen. Vi har brug for haven, naturen og jordkontakt, og derfor ønsker vi os meget mere af vores uderum.”Når jeg tegner haver for folk, er et af de ønsker som med garanti er på listen hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport, rum til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an”.
At bruge urter til te er en tradition, vi har overtaget efter munkene. De lavede udtræk af planter med kogende vand, fordi de opdagede, at forskellige slags planteudtræk (te) kunne lindre, helbrede eller forebygge diverse skavanker. Urtete drikker vi, fordi det gavner kroppen og for nydelsens skyld. Munkene kaldte deres urteteer for lægedrikke, og mange husker sikkert, at de som børn fik bugt med forkølelse ved at drikke kamille- eller hyldeblomst te, som deres mor eller bedstemor serverede.Det er let selv at samle og tørre urter, men vigtigt at vide, hvilke der kan bruges, og hvad de gør godt for. Ved en skånsom tørring opnås, at de medicinske indholdsstoffer bevares. Den daglige kop urtete kan nemt blive et af dagens dejlige og afstressende små øjeblikke.Den kendte urteskribent Anemette Olesen giver her opskrifter på en lang række urteteer, som man selv kan samle eller dyrke planterne til. Og hun fortæller om de virksomme indholdsstoffer, og hvad de gør godt for.Nina Ferlov har tegnet omslaget og enkelte illustrationer inde i bogen.
Ny udgave under forberedelse, udkommer 2025Drivhuset skal fungere økologisk og bæredygtigt. Det er der mindst to grunde til. Den ene er, at der kan dyrkes en del sunde afgrøder, som trives bedre og giver et mere stabilt resultat i drivhuset end på friland. Den anden er, at sæsonen forlænges væsentligt bl.a. ved at forkultivere planter til køkkenhaven.Jens Juhl og Sølva Falgren forklarer lige ud ad landevejen hvordan det lader sig gøre vha. økologisk så- og priklejord, udskiftning af jorden i drivhuset, forebyggelse og biologisk bekæmpelse af skadedyr og sygdomme, økologisk gødning - og omhyggelig dyrkning og drivhusplanterne i al almindelighed. De to garvede økologiske avlere øser i denne bog af deres righoldige og praktiske erfaringer. De har også skrevet bøgerne: Økologisk have, Økohøns samt Havealmanak – økologisk have måned for måned.
En populær titel i vor serie af små hvide bøger med stort indhold.En lægeurt er en plante, der kan lindre, forebygge eller måske endda kurere småskavanker i hverdagen, fx, hovedpine, forkølelse, gigt, småsår, el. lign. Mange planter indeholder vitaminer og stoffer, der kan gavne i det daglige.Den erfarne urteskribent Anemette Olesen øser her af sin viden om, hvad man kan bruge lægerurter til i dag. De urter, der er medtaget, kan med held dyrkes indendørs, i haven eller indsamles i naturen. Nogle af dem er også krydderurter, der samtidig kan give ekstra smag til maden. Kirsten Tind er mester for de smukke akvareller.
Her er en spændende sproglig, gastronomisk nyskabelse. Blomstersalater har fået deres helt egen betegnelse. De kaldes Fantasilater og er et indregistret varemærke. Fantasilater er smukke, overvældende, utrolige og velsmagende. Dyrk, pluk og design dit eget smagsunivers blandt over 100 spiselige blomster, bladgrønt og urter Forestil dig en tallerken fyldt med blomster – lige til at spise! Forfatteren Aiah Noack er indehaver af Naturplanteskolen, har arbejdet med havedesign, planter, produktudviklng og spiselige blomster i over 30 år. Hun er projektleder på Grennessminde – Det økologiske gartneri, som leverer spiselige blomster til bl.a. Noma. Fantasilater omtaler 108 blomster, der kan spises og smager godt. Blomsterne kan være søde, syrlige, bitre, med lakridssmag eller have mange andre smage. Alle blomsterne er almindelige haveplanter eller vilde planter. Og her gives opskrifter på en række små og store blomstersalater. Fantasilater består af en basissalat med dressing, ovenpå lægges de forskellige blomster, så det endelige resultat bliver så smukt, at man næsten ikke kan få sig selv til at spise den, men når først man har smagt salaten, kan man ikke holde op. Aiah Noack beskriver oplevelsen således: ”En Fantasilat er som et festligt, spraglet og livsbekræftende stykke af Guds natur samlet i én salatskål. Smagen er som at gå til koncert med et kæmpemæssigt symfoniorkester, hvor tonerne udspiller sig i mundhulen som en eksplosion af smag, friskhed, nuancer og dejlige overraskelser. Hver mundfuld er forskellig. Hver mundfuld er fantastisk! "
Med det nye nordiske køkken er der sket en opblomstring af interessen for alle de spiselige vilde urter. Det har bl.a. betydet, at mange dygtige kokke nu har kastet sig over brugen af vilde planter til pynt og i maden, og det smitter selvfølgelig af på alle os andre. Spiselige vilde planter bliver pludselig vigtige, og mange vil gerne vide, hvilke vilde planter de kan bruge og til hvad. Der er virkelig mange muligheder, men det er vigtigt at kende de planter man kan spise, og hvilke der er giftige. Derfor bringer denne bog vellignende tegninger af alle de planter, der anbefales til spisning. Der er selvfølgelig endnu flere vilde planter, der kan spises, men vi har valgt dem, der er specielt gode og lette at kende.I 2. udgave er tilføjet Fødevarestyrelsens bemærkninger til nogle af planterne samt et lille leksikon over de indholdsstoffer, man skal være opmærksom på.Anemette Olesen, erfaren have- og madskribent, har udvalgt planterne og lavet opskrifterne. Hun har også skrevet bøgerne: Spiselige blomster, Mit grønne apotek og Duftende planter i denne serie.Kirsten Tind har malet de mange planter.
Tomateksperten, ejeren af Gartneri Toftegaard, Køge, omtaler, anbefaler og giver anvisninger på dyrkning, sygdomsbekæmpelse, opbevaring m.m. af ca. 100 nye og gamle tomat-sorter. Mange af de nye sorter er så velsmagende, at de gastronomisk kan tilføre helt fantastiske smagsnuancer, hvilket bl.a. nogle af landets bedste kokke benytter sig af. Blødt bind (dutschbind). Lene Tvedegaard har tidligere udgivet den for længst udsolgte DEN LILLE RØDE OM TOMATER.
Bierne er vigtige bestøvere af både vilde og dyrkede planter, men de vilde bier er gået voldsomt tilbage i antal. For at hjælpe bierne må vi beskytte vores vilde natur og tilbyde bierne gode levesteder. Det gør vi bl.a. ved at indrette haven bi-venligt og undlade at sprøjte med giftstoffer.Susanne Harding, der er entomolog, beskriver en række vilde biers levevis og de planter, der året igennem kan hjælpe bierne med at overleve.Illustreret med fotos og tegninger af adskillige kunstnere.
Mere end 100 nordiske plantearter er giftige. De indeholder stoffer, der kan skade ved hudkontakt eller hvis de spises af mennesker og husdyr.Giftige planter og plantestoffer findes overalt omkring os – og undertiden i den mad, vi spiser. Det er ”in” at spise naturens vilde planter og dermed vigtigt at sikre sig, at det man indsamler, ikke er giftigt. Heldigvis er dødelige forgiftninger sjældne, men giftige planter er til stor bekymring for mange. Derfor er det nødvendigt at kende planterne, så forveksling kan undgås. Mange planteforgiftninger er heldigvis ”falsk alarm” – men ét fejltrin er ét for meget.I denne grundbog er der i tegning og tekst lagt vægt på identifikation af de giftige planter. Bogen omtaler også, hvilke giftstoffer planterne indeholder, hvordan stofferne virker og forgiftningens symptomer. Desuden vejledes i, hvornår man skal søge hjælp hos læge eller på skadestue - samt giver anvisning på eventuel selvbehandling.Teksten krydres af interessante forgiftningshistorier ”fra det virkelige liv”: Hvad er giftig honning? Hvorfor dør heste af at græsse på strandengen? Kan man begå selvmord med stormhat? Hvad er krysantemum-allergi? Kan man overdosere med naturlægemidler? Findes ”det perfekte giftmord”?Forfatteren Per Mølgaard, botaniker, lektor, ph.d. ved det tidligere Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet, har i mange år forsket og undervist i læge- og giftplanters indholdsstoffer.Botanisk tegner Kirsten Tind er mester for alle de vellignende og smukke plantetegninger.Bogen er udarbejdet i samarbejde med GIFTLINJEN. GIFTIGE PLANTER henvender sig til alle, der indsamler planter eller har småbørn. Den er også en uundværlig hjælp til dem, der professionelt har brug for viden om de giftige planter: læger, sygeplejersker, landmænd, kokke, dyrlæger, konsulenter, hesteejere, medarbejdere i daginstitutioner, skoler, grønne afdelinger, naturforvaltninger m.fl.Ca. 350 sider i stort format, indbundet, rigt illustreret Udkommer 29. august 2014
Jim Lyngvild, Kongernes Samling og Koustrup & Co. lancerer hermed en ny bog i storformat om kronjuvelerne og de fornemmeste skatte i Kongernes Samling.Aldrig før i historien er det sket, at en kunstner har fået lov til at gå på opdagelse i Danmarks fornemmeste skatkammer - og med frie tøjler har valgt de genstande ud, som hjertet begærer. Selv kronjuvelerne, som ved festlige lejligheder bæres af rigets dronning, har Jim Lyngvild som den eneste fået tilladelse til at få ud af montrerne ved tilblivelsen af denne bog.Jim Lyngvild har med sin sans for skønhed og dramatik iscenesat de mest betagende fotografier med blomster, frugter, strandskaller og naturligvis kunstskattene, inspireret af datidens svulmende, detaljerige malerier. Hertil garneret med Jim Lyngvilds personlige anekdoter og ægte kærlighedserklæringer til genstandene og uddybende tekster fra museets hånd. Vildt, blodigt, erotisk og eksotisk - sådan ønsker Jim Lyngvild at vise og hylde de nærmest mytiske genstande på en helt ny måde, men med respekt for objekternes ophøjede karakter og den poesi, der omgiver mange af dem. Her er tale om genstande skabt til magt, pragt og beundring, og det er i sandhed lykkedes at skabe et historisk billedpragtværk ud over det sædvanlige.Kongernes Samling på Rosenborg Slot rummer en helt enestående samling af genstande med tilknytning til danske konger og dronninger, og bogen giver appetit på at se og fordybe sig meget mere i samlingen, selv om bogen Kongelige Skatte og Kronjuveler efterlader læseren både mæt, beriget og nysgerrig. Fotografier, styling, idé samt citater – Jim Lyngvild Historisk tekst af Kongernes Samling – Jesper Munk AndersenForlag og grafisk tilrettelæggelse – Koustrup & Co."Resultatet er enestående. De enkelte fotografier formår med deres iscenesættelse at pirre vores nysgerrighed og slippe vores fantasi løs," skriver museumsdirektør for Kongernes Samling, Thomas C. Thulstrup.Et værk, der henvender sig til alle, der interesserer sig for fornemt design, smykker, håndværk, er historieinteresserede - eller bare elsker smukke genstande.Format: 24,5 x 34,0 cm
Grundbog i fremstilling af cider og most.Søren Lyshøj er tegner, biavler og brygger. Han har brygget mjød i de sidste 20 år; først hjemme på køkkenbordet, siden i større mængder på eget bryggeri. Sammen med sin kone Camilla ejer han Østervang Gaard på Sjælland, hvor han driver biavl, æblemosteri, bryggeri og kursuscenter. Her holdes bl.a. kurser i mjød og cider-brygning.Har tidligere skrevet MJØD
Lægen Bo Egelund og hans familie, der bor i det sydfynske nær Svendborg, "gør det selv" - Altså dyrker egne grøntsager og det kød, de spiser, producerer strøm, varme og vand - og er på de fleste områder stort set selvforsynende. Qua erfaring og faste rutiner er det lykkedes dem at kombinere et nogenlunde almindeligt arbejdsliv med en høj grad af egenproduktion. Og skabe et liv, der tilfredsstiller deres ambitionsniveau, giver masser af gode oplevelser og et lykkeligt samvær.Bogen er en inspirations- og oplysningsbog, illustreret med fotos - og videoklip (via qr-koder i margen), samt en række smukke og instruktive akvareller malet af Susanne Weitemeyer.Format ca. 21 x 25,7 cm
NY UDGAVE UNDER FORBEREDELSE, FORVENTES KLAR FORÅR 2025Sunde frugter og bær fra egen haveDenne bog giver dig inspiration og viden til at dyrke dine egne frugter og bær på økologisk, naturlig vis. Bogen beskriver over 60 arter af frugt og bær, som kan dyrkes i haven. Nogle kræver megen plads, mens andre kan gro i en krukke på altanen. Succesen bliver størst med gode, robuste sorter, og her omtales over 250 sorter, så der er noget at vælge imellem. De sygdomme og skadedyr, der kan ramme frugterne eller træerne, bliver beskrevet, og her er vejledning til, hvordan du kan undgå dem eller bekæmpe dem med økologiske metoder.Bogen er skrevet af hortonom Maren Korsgaard, der selv er økologisk frugtavler med over 30 års erfaring som rådgiver for økologiske frugtavlere. Hun har desuden 12 års erfaring med frugtforskning på Københavns Universitet, hvor hun især har arbejdet med frugt- og bærsorterne på Pometet, vores nationale genbank.Frugtsorterne er illustrereret med de smukkeste akvareller, malet af Kirsten Tind samt en række fine fotos.
Har du lyst til at holde bier, men mangler nogle gode, grundlæggende praktiske råd om anskaffelse, pasning, sygdomme, regler m.m.?I denne bog fortælles om det daglige arbejde med bier i villahaven eller byhaven, om gode og mindre gode oplevelser, om forberedelse til vintersæsonen, gode biplanter og meget andet. Forfatteren er professionel honningavler og har tidligere skrevet SMAGEN AF HONNING.Fra 2. oplag 2019 uddybende omtale af varroa-midden og bekæmpelse af denne.Illustreret med fotos af Torben Overgaard m.fl. og gamle og nye tegninger, indbundet i dutchbind.
Kirsten Engholm er slotsgartner på Fredensborg Slot.Med udgangspunkt i Orangeriets historie genemgås dyrknng og pasning af de fleste traditionelle orangeriplanter. Inspiration til alle, der drømmer om at skabe sit eget lille eller store orangeri.Størstedelen af bogens fotos er optaget i Orangeriet på Fredensborg Slot.
Dyrkning i byhaver eller "urban farming" vinder frem i mange store som mindre byer. Det er dejligt også at kunne få jord under neglene, selvom man bor i en etageejendom, men mange byboere har måske aldrig før prøvet at dyrke have og har brug for en håndsrækning for at få succes med dyrkningen.I denne bog er der praktiske anvisninger på hvilke beholdere, der egner sig til dyrkning på begrænsede arealer, hvilken slags jord, man skal anskaffe, hvornår man kan begynde såning og plantning samt hvilke afgrøder, der egner sig til bydyrkning.Gødning og kompost er væsentlige for gode og sunde afgrøder, så de beskrives også samt hvordan man opbygger en lodret pallevæg.Også byhøns og bybier har fået deres afsnit.Forfatterne Jens Juhl og Sølva Falgren har tidligere skrevet bøgerne Økologisk Have, Økologisk Drivhus, Økohøns og Havealmanak.
Med det "Nordiske køkken" er der i Skandinavien sket en ”opblomstring” af interessen for alle de vilde og dyrkede urter. Det har bl.a. betydet, at mange dygtige kokke nu har kastet sig over brugen af blomster til pynt og i maden, og det smitter af på alle os andre. Spiselige blomster er pludselig blevet vigtige, og mange vil gerne vide, hvilke blomster de kan bruge og til hvad, så de er sikre på ikke at tage nogle blomster, der ikke kan spises. I denne bog om spiselige blomster giver den erfarne have- og madskribent Anemette Olesen, der om nogen er dansk foregangskvinde med hensyn til at eksperimentere med havens og naturens frembringelser, sit bud på blomster, som kan plukkes og spises. Hun giver samtidig opskrifter og tips med på vejen.Nyt i 2. udgave er oplysninger fra Fødevareministeriet om de enkelte planters indholdsstoffer og deres spiselighed. Enkelte planter fra 1. udgaven er skiftet ud med nye.Kirsten Tind er mester for de meget smukke tegninger af blomsterne, der gør det let at genkende dem.
Denne bog præsenterer de almindeligste arter af sommerfugle i den danske natur og ikke mindst i vore haver. Her fortælles om deres interessante liv, som man selv kan iagttage, bare man ved, hvad man skal kigge efter, og om de planter, man med fordel kan anskaffe til haven for at få endnu flere sommerfugle.Dagsommerfugle er smukke, og de vækker uvilkårligt beundring med deres farvepragt og elegante flugt. Vi glædes ved synet af den første gule citronsommerfugl en solskinsdag i februar eller af den farvestrålende dagpåfugleøje, der flakser omkring i staudebedet.Men sommerfugle er også natsværmere, som man ikke ser så meget til, da de først er aktive om aftenen, og møl, der ofte er små, gråbrune kræ. Men også de har har deres egen skønhed og poesi, når man først får øjnene op for dem. De fleste af de sommerfugle, der omtales i denne bog, kan man træffe i en almindelig villahave, og med en blomsterrig have kan man lokke flere til.Illustreret med fotos og tegninger af Peter Nielsen.Forfatter er Susanne Harding, insektøkolog, der også har skrevet bogen "Vilde bier og biplanter" i samme serie bøger.
SMAGEN AF TOMAT er ikke en gentagelse af Lene Tvedgaards DEN NYE RØDE OM TOMATER, der især er en dyrkningsvejledning, men et selvstændigt værk, der lægger hovedvægten på den mange forskellige tomaters anvendelse i madlavningen.En af vejene til himlen er smagen af en solmoden tomat, nyplukket og fortættet i sødme og aroma. De mange tomatsorter giver vidt forskellige oplevelser af syrlighed, sødme, frugtaromaer, kødfuldhed, saftighed samt farvespil, og de tilfører gastronomien fantastiske muligheder. Tomater er rene umami-bomber. De er kalorie- og fedtfattige, indeholder antioxidanter og vitaminer, alt sammen helt i trend med nutidens ønsker om sunde fødevarer.Vi har udvalgt nogle af de bedste og mest spektakulære tomatsorter og anbefaler dem til forskellig brug. Derfor er her masser af opskrifter, herunder ideer til konservering, frysning, tørring, syltning mv. Mange dedikerede kokke har bidraget til bogen med deres passion for tomater: Matt Orlando, Jan Friis Mikkelsen, Mikkel Hevring Sørensen, Toni Leichtle, Martin Haugaard Zielke og Carsten Lunding.Gunvor Marie Juul har skrevet et medrivende historisk afsnit og kapitler om smag, kemi og meget andet.Lene Tvedegaard der er ejer af Gartneri Toftegaard, har speciale i chili, tomater, krydderurter og andre spiselige planter.Lækre madbilleder af Bjarni Jacobsen, Detaljerede tegninger af alle sorter ved Anne Hviid Nicolaisen. Vi har også udgivet en Tomat-plakat med et stort udvalg af sorter. Stort format (21x 26 cm).
Danmarks ældste kogebog foreligger her for første gang i en nutidig og læsevenlig udgave med spændende forklaringer på de enkelte opskrifter og råvarer, illustreret med samtidige malerier. Bogen rummer 100 afsnit med enkeltopskrifter og praktiske vejledninger om bagning, brygning, brændevin, eddike og køkkenhygiejne.Et lille mysterium om bogens oprindelse har givet forfatteren søvnløse nætter. I 1600-tallet var det danske køkken ikke noget man kunne prale af i det store udland. Finere madlavning var tysk, italiensk eller fransk, og opskrifterne i denne første dansksprogede kogebog viser sig da også at være 2lånt" fra en endnu ældre tysk middelelalder-kogebog.Nogle af opskrifterne er velkendte, f.eks. de syltede rødbeder, og æbleskiver. Andre er overraskende: eksotisk krydrede sovser, hvid gløgg m.m.Danmarks ældste kogebog kan læses for sjov eller danne baggrund for en tema-aften med 1600-tals menuer. Afsnit om tidens borddækning, køkkenindretning, råvarer, madlavning, mode, musik, blomsterdekorationer og valg af porcelæn gør tiden mere levende.Gunvor Maria Juul (f. 1966), cand. scient i matematik, har læst videnskabshistorie og botanik på Århus Universitet, arbejdet på Videnskabshistorisk Museum, Medicinhistorisk Museum og Steno Museet, bl.a. med anlægning af Steno Museets have og medvirket til udstillingen ”Mad til mennesker”. Er foredragsholder og kursusholder. Er medskribent på Lene Tvedegaards bøger ”Krydderurter - bogen for urteelskere”, ”Smagen af chili”, ”Den nye røde om tomater” samt “Smagen af tomat”.Stort format (21x 26 cm). Mange samtidige malerier i firfarve.
Hvad er perfection? Og på hvilket stadie er en blomst allersmukkest? Ligesom i den smukke natur, er alt ikke på sit højeste hele tiden, forfald er en del af den naturlige cyklus, og skønhed findes i alle stadier. Arbejdet med tørrede blomster er en måde at hylde naturens skønhed og forfald.Med denne bog om tørrede blomster vil vi vise, at blomster også har et liv efter døden. Som en forlængelse af den bæredygtige tankegang kan man også recycle blomster. Tørrede blomster er en måde at spare på resurserne, at genbruge, og at gøre op med ”brug og smid væk kulturen”.Bogen gennemgår tips til, hvilke blomster der kan tørres, hvor de kommer fra i naturen, haven, eller fra fremmede lande, hvor meget man må samle i naturen samt metoder til at tørre og gemme dem. Her er også masser af inspiration til, hvad man stiller op med blomsterne i dekorationer, kranse, terrarier, buketter og kunstneriske installationer, alle med DIY-vejledninger.Tørrede blomster kan være både dramatiske, elegante, mystiske og ikke mindst smukke og i særdeleshed poetiske.Dorthe Kvist er selvstændig havedesigner, stylist, blogger, forfatter og ejer af Meltdesignstudio. Hun er kendt fra flere TVprogrammer på tv2 fri og Go´morgen Danmark, er forfatter til bøgerne ”Bliv ven med din have” og ”Byhaven, kål, kartofler og kærlighed” samt ”Sådan skaber du RUM i din have”. Udover at designe og indrette uderum for private, boligforeninger og firmaer, holder hun foredrag, workshops, udvikler haveprodukter og skriver i diverse medier, alt sammen om have og uderum.
Krydderurter er skønne og uundværlige smagsgivere i vores mad, og de kan løfte selv simple retter op til nye højder. Krydderurter er som navnet siger, et krydderi som kan bruges i maden. Aroma og smag (aromaen) stammer især fra de flygtige og smagsgivende olier i planterne, de æteriske olier. Disse smagsstoffer kan med fordel ”indfanges” i olie eller i forbindelse med tilberedning af forskellige retter. De æteriske olier er også helsebringende, og en hel del af krydderurterne har været anvendt og bruges stadig som lægeplanter. Spist i rette dosis er mange af urterne gode for vores immunforsvar mv.I denne bog omtales mere end 40 almindelige krydderurter, deres egenskaber, dyrkning og der er opskrifter på deres anvendelse.Forfattere er Lene Tvedegaard, ejer af Gartneri Toftegaard, der er kendt for sine krydderurter, chili, tomater mv., og som også har skrevet bøgerne: Krydderurter - bogen for urteelskere, Den lille stærke om chili, Den nye røde om tomater, Smagen af tomat, Smagen af Chili samt Gunvor Maria Juul, der er madhistoriker og forfatter til: Danmarks første kogebog 1616 samt medforfatter til flere af Lene Tvedegaards bøger.
Der er mange æblesorter at vælge imellem, når du skal købe æbletræ. Nogle sorter passer netop til din have og din smag, men hvilke? Forfatteren Maren Korsgaard, der er frugtforsker ved KU-Life, har i sit arbejde på Pometet smagt på og vurderet robustheden af mere end 300 æblesorter. De 24 mest velsmagende og robuste æblesorter er beskrevet i denne bog.Her er gode tip om æbletræer og deres egenskaber i haven og i køkkenet. Hvilke æbler holder formen, når de bages? Hvilke der er nemmest at koge til mos? Hvilke sorter egner sig specielt godt til salater? Hvilke er gode at gemme? Hvor meget fylder æbletræer i haven? Hvordan får man et smagfuldt udvalg af æbler fra august til maj? Osv.Desuden er der opskrifter på æbletærter, æblechutney, æble-græskarsuppe, æblelakrids og mange andre.Bogen er illustreret med nye, i høj grad spiselige akvareller af Kirsten Tind.
Syltet tilbehør til alle måltiderModerne syltning er meget mere end syltetøj og marmelade, og det ses tydeligt i Syltedronningens anden syltebog. Her finder du opskrifter på: Remoulade pickles, Signatur sennep, Syltet kinaradise, Teriyaki sauce, Fyldte chili, Karamelliserede figner, Fermenteret knoldselleri og mange andre – 50 opskrifter i alt.Bogen er skrevet til alle sylteglade havefolk, gourmeter, vegetarer, miljøbevidste m.fl.Syltet tilbehør kan give variation til alle måltider. Det er en uundværlig del af den danske madkultur, og der findes mange flere muligheder end de traditionelle syltede agurker og rødbeder.Helena Grayston giver også gode ideer til, hvordan vi kan bruge syltede rester - helt i tråd med ønsket om at reducere madspild – og hånd i hånd med det smukke i at opbruge de syltede råvarer, som ellers ville gå til spilde. Der er også tænkt på opskrifter uden sukker, men med alternativer, der alligevel kan bringe sødme til det syltede.Syltning handler om bevaring og forædling af råvarer, og der er et væld af muligheder for at opbygge et lille forråd af lækre sager, der kan pifte ethvert måltid op.Dette er Helena Graystons anden syltebog. Fra hun udkom med sin første syltebog ”Syltedronningen”, har hun opbygget en forretning med syltede specialiteter, som sælges i en række små og store butikker.
Huw Richards er bare 22 år, men allerede en erfaren havedyrker. Hans første bog KØKKENHAVE I ET BED er en international succes.Dette er Huws anden bog og han gav sig selv den udfordring, at han ville dyrke frugt og grøntsager uden omkostninger. Han gennemførte, og nu vil han gerne hjælpe dig til at gøre det samme.Har du ikke råd til et højbed? Lav et af gamle paller.Vil du ikke bruge penge på at købe planter? Se i dit køkken og find det, der kan dyrkes.Har du brug for en bestemt rive? Byt værktøj med naboerne.Ingen have? Find skjulte steder i dit lokalområde og dyrk masser af mad.Huws bog "Dyrk gratis mad" er inspirerende og indeholder de praktiske råd, du behøver for at komme i gang, dyrke, passe og høste dine egne produkter af frugt og grøntsager. Økologisk og uden omkostninger – også selv om du er nybegynder.Tag et stort skridt mod selvforsyning og virkelig bæredygtighed.Følg HuwsNursery på YouTube, Instagram, Facebook.Dansk bearbejdelse Bo Egelund.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.