Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Gakkede humørstriber, med en rød tråd i det undersøiske. Serien “På Dybt Vand” startede i 2000 som en slags tidsfordriv. Der var en del spildtid på min daværende arbejdsplads, og den spildtid blev udnyttet til sjove striber. Efter serien fik et par år på bagen, prøvede jeg at sælge serien til diverse aviser. “FiskeriTidende” bed på og købte serien og den kørte 1 års tid i avisen. I december 2004 fik serien et gennembrud og kom med i seriemagasinet “Basserne”. Serien kører stadig den dag i dag i Basserne og udkommer i hvert andet nr. Udover Basserne er “På Dybt Vand” også at finde hos PIB Copenhagen som nu står for salg af serien til diverse aviser.
HVORDAN STARTEDE DET"Ø-kuller" serien udsprang faktisk fra "På Dybt Vand". Basserne redaktøren, Michael G. Nielsen, havde startet et nyt blad op som hed: "Striber" som kun skulle indeholde danske tegneserier. Her manglede han så lige en serie mere, som ikke kørte i Basserne. Så han spurgte om jeg ikke lige kunne opfinde en ny serie. Nu er det ikke bare noget man gør, så jeg kiggede på min serien "På Dybt Vand" som jeg allerede tegnede. Her havde jeg tegnet et par striber, med en mand på en øde ø. Så jeg tænkte at ham kunne vi arbejde lidt videre med. Nu er der lavet utrolig mange "Ø-kuller" gags i mange afskygninger i flere hundrede år, men ca. 95% af dem, var med tale eller tekst. Her var dogmen at det skulle være en pantomime serie, som jeg tror er seriens styrke. Den kan forstås af alle, både småbørn og de helt gamle over hele verden.
Alle kender vittighedstegningen om den ensomme mand fanget på en øde ø. Men her er første album fyldt ud alene med øbo-komik. Traditionen tro begrænser teksten sig til flaskeposten eller et skilt fx med "HJÆLP". Fantasien og finurligheden kender absolut ingen grænser, når tegneren, forfatteren og reklamemanden Rasmus Julius, berømmet bl.a. for serien "På dybt vand" fra 2007, udsætter sin stakkels hovedperson, den behørigt langskæggede mand for ø-kuller på alle tænkelige og utænkelige måder.
Uddrag fra Bibliotekets lektørudtalelse.: Rasmus Julius' ordløse gagserie "Ø-kuller" startede som en udløber af tegnerens anden vittighedsserie "På dybt vand". I løbet af blot et par år er serien blevet fast inventar i en række dagblade og udkommer nu for anden gang som selvstændig albumudgivelse. Udgangspunktet for "Ø-kuller" er det enklest tænkelige: en mand på en øde ø - men det er kun den formelle ramme om en gagserie, som kan handle om alt muligt andet, og som ikke helt sjældent udnytter metaseriens muligheder for at lege med selve fortællesituationen. Når en stor sav stikker op af vandet og begynder at save i øen, eller når manden på øen trækker et mørkt rullegardin for billedet for at kunne gå til ro, er det ren metahumor. Andre af de 219 ø-striber er en mellemting mellem gag- og metahumor, som når øen viser sig at ligge i et badeland for børn eller midt i en rundkørsel. Og atter andre striber er først og fremmest vittighedsstriber, fx når manden på øen bliver reddet af Titanic, eller når han spiller skak pr. flaskepost
Rasmus Julius' ordløse gagserie "Ø-kuller" startede som en udløber af tegnerens anden vittighedsserie "På dybt vand". I løbet af blot et par år er serien blevet fast inventar i en række dagblade og udkommer nu for anden gang som selvstændig albumudgivelse. Udgangspunktet for "Ø-kuller" er det enklest tænkelige: en mand på en øde ø - men det er kun den formelle ramme om en gagserie, som kan handle om alt muligt andet, og som ikke helt sjældent udnytter metaseriens muligheder for at lege med selve fortællesituationen. Når en stor sav stikker op af vandet og begynder at save i øen, eller når manden på øen trækker et mørkt rullegardin for billedet for at kunne gå til ro, er det ren metahumor. Andre af de 219 ø-striber er en mellemting mellem gag- og metahumor, som når øen viser sig at ligge i et badeland for børn eller midt i en rundkørsel. Og atter andre striber er først og fremmest vittighedsstriber, fx når manden på øen bliver reddet af Titanic, eller når han spiller skak pr. flaskepost
Scenen kan dårligt være enklere eller mindre indbydende: En meget lille ø med sand og et trist palmetræ stikker op af et uendeligt ocean. Herpå frister en laset, langskægget mand en ensom skæbne, uden meget håb om redning eller blot den mindste afveksling i sin kummerlige tilværelse.Økuller er humor striber i pantomime genren. Manden der aldrig kommer hjem fra øen.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.