Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Alevisme

- Aleviernes tro, ritualer og historie

Bag om Alevisme

Alevierne er Tyrkiets største religiøse minoritet. Alevierne var blandt de første gæstearbejdere i Danmark, der ankom for over 50 år siden, og de har siden været aktive i det politiske liv som medlemmer af byråd og Folketing. Alligevel er alevierne og alevisme som tro relativt ukendt i Danmark. Hvad tror de på? Hvordan har deres situation historisk set været i Tyrkiet? Hvordan er deres politiske situation i Tyrkiet i dag? Det vil denne bog – der er den første om alevisme i Danmark – prøve at besvare. Uddrag af bogen Mange alevier, inklusive mig selv, er vokset op med billeder af Ali, Hussein og de 12 imamer. De er profeten Muhammeds familie og kaldes for Ahl al-Bayt (Husets folk). Men de færreste af de alevier, jeg kender, har dog nogensinde efterlevet de 12 imamers teologi, som prædiker islamisk bøn, ramadan-faste osv. Ved profeten Muhammeds død i 632 skulle lederskabet af det muslimske samfund (al-umma) overgå til kaliffen, altså som efterfølger for profeten. Muhammed efterlod sin tilhængerskare uden nogen formel efterfølger ifølge sunniislam. Shiaislam derimod mener, at Muhammed i Ghadir Khumm mellem Mekka og Medina i det nuværende Saudi-Arabien holdt en prædiken inden sin død, hvor han favoriserede Ali og indirekte udpegede ham som sin efterfølger. Men en endnu større gruppe mente, at Muhammeds svigerfar, Abu Bakr, burde blive efterfølger. Denne gruppe blev til sunnimuslimerne, da profetens tradition, Sunnah, har stor betydning. Den anden gruppe mente derimod, at fætteren og svigersønnen Ali skulle være den nye leder og blev til shiamuslimerne, ”shi’at Ali”, Alis støtter. Om forfatteren Deniz B. Serinci (født i 1985) er dansk-kurdisk journalist, forfatter og foredragsholder. Han har selv alevi-baggrund fra byen Çorum i Tyrkiet, men er født og opvokset i Esbjerg. Serinci er redaktør på den dansk-kurdiske netavis Jiyan.dk og har skrevet en række bøger om kurdiske, tyrkiske og mellemøstlige forhold. Han er jævnligt blevet anvendt som ekspertkilde i de danske medier om Mellemøsten og islamrelaterede emner.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788776084110
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 146
  • Udgivet:
  • 15. september 2023
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 146x210x13 mm.
  • Vægt:
  • 253 g.
  • BLACK NOVEMBER
  På lager
Leveringstid: 1-3 hverdage
Forventet levering: 25. november 2024

Beskrivelse af Alevisme

Alevierne er Tyrkiets største religiøse minoritet. Alevierne var blandt de første gæstearbejdere i Danmark, der ankom for over 50 år siden, og de har siden været aktive i det politiske liv som medlemmer af byråd og Folketing. Alligevel er alevierne og alevisme som tro relativt ukendt i Danmark. Hvad tror de på? Hvordan har deres situation historisk set været i Tyrkiet? Hvordan er deres politiske situation i Tyrkiet i dag? Det vil denne bog – der er den første om alevisme i Danmark – prøve at besvare.

Uddrag af bogen
Mange alevier, inklusive mig selv, er vokset op med billeder af Ali, Hussein og de 12 imamer. De er profeten Muhammeds familie og kaldes for Ahl al-Bayt (Husets folk). Men de færreste af de alevier, jeg kender, har dog nogensinde efterlevet de 12 imamers teologi, som prædiker islamisk bøn, ramadan-faste osv.
Ved profeten Muhammeds død i 632 skulle lederskabet af det muslimske samfund (al-umma) overgå til kaliffen, altså som efterfølger for profeten. Muhammed efterlod sin tilhængerskare uden nogen formel efterfølger ifølge sunniislam. Shiaislam derimod mener, at Muhammed i Ghadir Khumm mellem Mekka og Medina i det nuværende Saudi-Arabien holdt en prædiken inden sin død, hvor han favoriserede Ali og indirekte udpegede ham som sin efterfølger. Men en endnu større gruppe mente, at Muhammeds svigerfar, Abu Bakr, burde blive efterfølger. Denne gruppe blev til sunnimuslimerne, da profetens tradition, Sunnah, har stor betydning. Den anden gruppe mente derimod, at fætteren og svigersønnen Ali skulle være den nye leder og blev til shiamuslimerne, ”shi’at Ali”, Alis støtter.

Om forfatteren
Deniz B. Serinci (født i 1985) er dansk-kurdisk journalist, forfatter og foredragsholder. Han har selv alevi-baggrund fra byen Çorum i Tyrkiet, men er født og opvokset i Esbjerg. Serinci er redaktør på den dansk-kurdiske netavis Jiyan.dk og har skrevet en række bøger om kurdiske, tyrkiske og mellemøstlige forhold. Han er jævnligt blevet anvendt som ekspertkilde i de danske medier om Mellemøsten og islamrelaterede emner.

Brugerbedømmelser af Alevisme



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.