Bag om Angst mod Martin Luther
Af Jakob Knudsen er et af det tyvende århundredes absolutte hovedværker (fra 1912) og sandsynligvis baggrunden for, at Knudsen blev nomineret til Nobels litteraturpris samme år, som han afgik ved døden.
Dobbeltromanen Angst Mod – Martin Luther, skildrer drengen Martin og kirkefaderen Luther. Det er på én gang en traditionel, realistisk roman, men samtidig er det en moderne personlighedsskildring, der stiller det eksistentielle spørgsmål: Hvordan kan man indrette sig uden autoritet? Og --- Hvordan komme overens med den absolutte (?) autoritet?
I den nye udgave har dr. Phil, professor emeritus Viggo Mortensen skrevet forordet: At genkende sig selv i Luther. Han skriver bl.a. at Luther i Knudsens fremstilling ”bliver et billede på det moderne selvoptagne menneske, hvis forhold til virkeligheden er brudt.”
Knudsens samtid – først og fremmest det moderne gennembruds mænd – så ham som en gammeldags forfatter. Han var for tydelig i sit forsvar for de gamle dyder, mente man,
Knudsens afvisning af den urbant dominerede selfie-kultur gør ham således, fremhæver Viggo Mortensen, til en udkantforfatter.
”Derfor, bl.a., er Angst mod – Martin Luther en bog til tiden, selvom den er godt hundrede år gammel.”
Vis mere