Bag om Bag om borderline
Borderlineres adfærd er tit uforståelig for omgivelserne. Uforudsigelig, selvdestruktiv, ustabil. "Åh, nej, nu kommer der endnu en af dem, der ikke mener det." Sådan kan kommentaren lyde på psykiatrisk afdeling, når borderlineren kommer ind efter det syvende selvmordsforsøg.
Stumme skrig kan være svære at høre.
Flere end 100.000 danskere lider af borderline-personlighedsforstyrrelse (eller emotionelt ustabil personlighedsstruktur), og de er krævende patienter i det psykiatriske system. Det fordrer tid og tålmodighed at trænge ind til årsagen til deres forstyrrelse.
Karin Dyhr var gennem en årrække svingdørspatient med mere end 70 indlæggelser med diagnosen borderline. I dag er hun kommet ud på den anden side og har overskud, humor og livskraft. Sammen med Marianne Holmen har hun skrevet om sit sygdomsforløb i dokumentarromanen Glaspigen. Karins helbredelse skyldes i høj grad, at en sygeplejerske troede på, at tålmodig og forstående terapi kunne sætte hende fra af de sjælelige pinsler, der skyldtes oplevelser i barndommen.
Siden har hun holdt omkring 350 foredrag og er via sin meget besøgte hjemmeside www.karindyhr.dk kommet i kontakt med talrige andre borderlinere. Det har givet hende exceptionel indsigt i en af de mest udbredte psykiske lidelser, som det ofte er svært for systemet at rumme.
Bag om Borderline er en bog med både kritik og håb. Den har et vægtigt budskab til både fagfolk og brugere i det psykiatriske system.
Chefpsykolog Lars J. Sørensen har skrevet forordet.
Vis mere