Bag om Brasiliens forvandling
Brasilien er inde i en rivende udvikling. Landet er gået fra at være verdens mest forgældede uland til at overtage Storbritanniens plads som klodens sjettestørste økonomi. Brasiliens nye status som stormagt har gjort landet toneangivende i drøftelserne af globale spørgsmål inden for FN, G20, WTO og det magtfulde BRIKS-samarbejde. Og med værtskaberne for VM i 2014 og OL i 2016 har Brasilien en enestående mulighed for at profilere sig på verdensscenen.
Men indadtil står Brasilien over for store udfordringer, som truer landets udvikling. Brasilien er ramt af de største demonstrationer siden militærdiktaturets tid. Befolkningen protesterer mod enorm social ulighed, kriminalitet og korruption. Får Brasilien ikke løst sine problemer, risikerer konflikter at splitte landet og sætte de mange fremskridt over styr.
I denne bog tegnes der et nærgående portræt af Brasiliens forvandling. Bogen går både bag om landets udvikling inden for økonomi, politik, kultur, religion og stiller skarpt på befolkningens levevilkår, udfordringer og muligheder i det aktuelle Brasilien.
Uddrag af bogen
Det er efterår 2009 i København. To af verdens mest magtfulde mænd er på vej til den danske hovedstad. USA’s præsident Barack Obama og Brasiliens præsident Lula da Silva. De kommer begge med ét uforeneligt mål. At vinde værtskabet for OL 2016.
Sjældent har to præsidenter investeret så mange ressourcer og kæmpet så indædt for værtskabet af De Olympiske Lege. Det skyldes, at der er langt mere på spil end selve æren ved at være vært.
Brasilien har hårdt brug for OL til at fremvise landets transformation fra uland til indflydelsesrig og anerkendt stormagt i centrum for en af verdens største begivenheder. Et succesfuldt OL vil kunne bane vejen for udenlandske investeringer og kapital, hvilket den brasilianske økonomi er stærkt afhængig af for at fortsætte fremgangen. Brasilien vil desuden stå stærkere på den internationale scene og kunne lægge yderligere vægt bag sine interesser i forhandlinger med omverden.
Værtskabet, som i givet fald skulle tilfalde Brasiliens mest berømte by Rio de Janeiro, er et prestigeprojekt for Lula, som han personligt har kæmpet for siden 2005. Kritikere har kaldt Lulas drøm om at fernisere Brasiliens fremgang og dele den med hele verden for en besættelse.
Om forfatteren
Jonas Fruensgaard (født 1984) er Kristeligt Dagblads Latinamerika-korrespondent og RÆSONs Sydamerika-redaktør med base i Brasilien. Han er uddannet journalist, cand.comm. fra Roskilde Universitet, er BA i Cultural Encounters og har vundet Kravling-prisen. Jonas Fruensgaard har desuden skrevet speciale om Brasilien og rapporterer løbende fra landet for en række øvrige medier.
Vis mere