Bag om Buddy Longway – Den samlede saga 1
Den hvide pelsjæger Buddy og siouxkvinden Chinook forsøger at leve i fred, kærlighed og samdrægtighed på prærien øst for Rocky Mountains i sidste halvdel af 1800-tallet. I begyndelsen alene, men snart også sammen med deres børn, Jeremie og Kathleen.
De vidunderligt smukke omgivelser fylder dem med lyksalighed, men naturen kan også være barsk og uforudsigelig – og både flora og fauna er med til at forme deres tilværelse og give dem respekt for alt levende. Det gælder såmænd også mennesket, selvom periodens store krige, brutale militærfolk, ubefarne nybyggere og grådige guldgravere sætter den hvide pelsjæger Buddy, siouxkvinden Chinook og deres to børn på mange prøver.
Sagaen om Buddy Longway og Chinook er et stort anlagt eventyr om samhørighed, solidaritet og medfølelse, helt uden race- og kønsdiskrimination. Selv gennem usympatiske medvirkende får læseren et nuanceret syn på de mekanismer, der styrer menneskets tilværelse. Kort sagt en medrivende rejse på sporet af livets glæder, sorger og mangfoldighed, skildret med ømhed og kærlighed i et mageløst billedsprog – indledningsvis i en noget karikeret stil, senere i en mere realistisk stil med bløde penselstrøg og varme naturfarver.
Med sit episke filmsprog undgår Derib at falde i sentimentalitetens grøfter og styrte i banaliteternes afgrunde, men alligevel formår hans medrivende tegneseriesaga at berøre læseren dybt.
Buddy Longway er skabt af den schweiziske tegneserieskaber Claude de Ribeaupierre, kaldet Derib (f. 1944), mellem 1972 og 2006. Den udkom oprindelig i 20 album, der nu genudgives i fem eksklusive samlebind, som også er fyldt med ekstramateriale om tegneseriens tilblivelse og Deribs mangeårige arbejde med den.
Derib er også kendt for en række andre bemærkelsesværdige tegneserier, der ligesom Buddy Longway ofte taler den oprindelige befolkning i USA, indianernes, sag. For eksempel den populære børnetegneserie Yakari og mere enkeltstående værker som »Han som blev født to gange« og »Den røde vej«.
Vis mere