Bag om Byttet
Jørgen Thorgaards roman "Byttet" begynder under besættelsen: Jordan vokser op på sin mormors hotel i Aalborg uden sin far. Hotellet bliver Gestapohovedkvarter, og familien går for at være tyskvenlig. Drengen bliver splittet mellem sin ugengældte hengivenhed for en onkel, der er frihedskæmper, og sin fascination af en Gestapochef, som tager sig venligt af ham.
Splittelsen fører til en katastrofe, og Jordan bærer på den resten af livet. Den næres af en fortsat forbindelse med Gestapomanden, der var intelligent og alligevel afstumpet, flink og alligevel følelseskold, familiefar og alligevel børnebøddel.
Men et nært kendskab til den sovjetiske oprører Pavel giver Jordan inspiration og kræfter til en udveksling, som på det indre plan går dybt ned i hans egen splittelse, og på det ydre fører til nervepirrende overraskelser.
Jørgen Thorgaard (1939-1992) var forfatter, teolog, foredragsholder og TV-vært. Fra 1965 til 1979 var han sognepræst ved Osted Kirke, men han måtte ofte tage orlov for også at passe sit job i Danmarks Radio. Som forfatter har Jørgen Thorgaard især skrevet romaner og krimier, men han har også bidraget til bøger om religion og dansk politik.
Vis mere