Bag om Det blå lys
DET BLÅ LYS er en stort anlagt roman om den dobbelte nobelpristager Marie Curie og hendes tid.
Romanens handling spænder over mere end et halvt århundrede: fra 1860ernes russisk besatte Polen over La Belle Epoque i Paris og helt frem til mellemkrigstiden i 1930erne. Vi følger polsk-fødte Marie gennem de både lykkelige og traumatiske barndoms- og ungdomsår i Warszawa og den polske provins over de fattige studieår ved Sorbonne i Paris og frem til det skelsættende møde med fysikeren Pierre Curie. Hun gifter sig med ham, og sammen gør de under miserable forhold deres epokegørende videnskabelige opdagelser, nogle af de vigtigste i det tyvende århundrede. Skridt for skridt overvinder Marie flere af de barrierer, som det mandsdominerede samfund har opstillet for kvinder, men efter to nobelpriser indhentes hun i en voldsom pressekampagne af tidens fordomme mod kvinder og ’udlændinge’ – og bliver drevet til selvmordets rand.
DET BLÅ LYS er en roman om en kvinde, hvis fascination af det ’blå lys’ fører hende ud på en videnskabelig opdagelsesrejse og ind i det ukendte. Men det er også en elementær menneskelig historie om en lidenskabelig kvinde, hvis kærlighed og intelligens sætter hende i stand til at overvinde næsten uoverstigelige barrierer.
"Stig Dalager balancerer videnskab og køn, offentlighed og det private i skarp bog om madame Curie."
- Politiken
"Videnskabskvinden Marie Curies liv og bedrifter beskrives i stor og detaljeret murstensroman, som samtidig er kultur- og videnskabshistorie. Alt i alt en imponerende og fascinerende bog."
- Litteratursiden
Vis mere