Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Det store tivoli

Bag om Det store tivoli

1880’ernes København er en kulturel smeltedigel. Alt er i bevægelse: tankerne, moralen, erhvervslivet, følelseslivet. Georg Brandes holder sine berømte forelæsninger hvor han tager afstand fra tidens højstemte æstetik og proklamerer at den nye tids litteratur er naturalismen. Hans bror Edvard er med til at starte den radikale avis Politiken. Mange af tidens store ånder søger til København, blandt dem Victo­ria Benedictsson og romanens centrale skikkelse August Strind­berg, som er på flugt efter at han under Giftas-processen er blevet beskyldt for blasfemi mod kirken og for kvindehad. Nu vil han erobre verdensteatret via København som efter Verdensudstillingen i 1888 er Nordens Paris, en livlig metropol, centrum for livets og kunstens forandring. Det store tivoli er en roman som ikke bare kaster lys over en uhyre spændende epoke i historien, men også over Strindbergs genialitet og destruktivitet. I Det store tivoli møder vi tidens forfattere, skuespillere, frie ånder, journalister, ballerinaer og tjenestefolk. Centralt i bogen står også Knud Wiis­by som er en slags sekretær for Strindberg og samtidig er ansat af Edvard Brandes til at rap­portere alt om Strind­bergs gøren og laden. Wiisby er også nært forbundet med den svenske for­fat­ter­ Victo­ria Benedictsson, som nærer en stor og ulykkelig passion for tidens store ånd Georg Brandes. fortsættes næste flap. Sideløbende med beretningen om København i 1880’erne rejser bogens forfatter i vores egen tid til Los Angeles og New York og mindes hvordan han som dreng sad ved mid­dagsbordet i Malmø og hørte sin far fortælle om dengang og nu, alt mens hans faster med den skarpe tunge satte spørgsmålstegn ved alt hvad faren sagde. Ulf Peter Hallberg, f. 1953 i Malmø, har arbejdet som havne­arbejder, antikvarboghandler, gra­fiker og dramatiker. Har siden 1983 boet i Berlin, hvor han ernærer sig som ­forfatter og oversætter af bl.a. Walter Benjamin, Brecht, Molìere og Shake­speare. Foruden essaybøger og dramatik, har Hallberg også ­skrevet filmmanuskripter. ANMELDERNE SKREV “I Ulf Peter Hallbergs nye, storartede roman om Strind­berg og hans samtidige blandes drabelig humor med poetisk inderlighed på en ofte overvældende måde.” – hnl.fi “En af efterårets mest intellektuelt overvældende og givende læseoplevelser, en fryd for alle som har den mindste interesse for den tids litteratur og det skrevne ords magt og magi.” – Gefle Dagblad “Fremstillingen syder av liv.” – Östgöta Correspondenten

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793209046
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 372
  • Udgivet:
  • 30. september 2014
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 135x206x28 mm.
  • Vægt:
  • 470 g.
  • BLACK NOVEMBER
  På lager
Leveringstid: 1-3 hverdage
Forventet levering: 25. november 2024

Beskrivelse af Det store tivoli

1880’ernes København er en kulturel smeltedigel. Alt er i bevægelse: tankerne, moralen, erhvervslivet, følelseslivet. Georg Brandes holder sine berømte forelæsninger hvor han tager afstand fra tidens højstemte æstetik og proklamerer at den nye tids litteratur er naturalismen. Hans bror Edvard er med til at starte den radikale avis Politiken. Mange af tidens store ånder søger til København, blandt dem Victo­ria Benedictsson og romanens centrale skikkelse August Strind­berg, som er på flugt efter at han under Giftas-processen er blevet beskyldt for blasfemi mod kirken og for kvindehad. Nu vil han erobre verdensteatret via København som efter Verdensudstillingen i 1888 er Nordens Paris, en livlig metropol, centrum for livets og kunstens forandring.
Det store tivoli er en roman som ikke bare kaster lys over en uhyre spændende epoke i historien, men også over Strindbergs genialitet og destruktivitet.
I Det store tivoli møder vi tidens forfattere, skuespillere, frie ånder, journalister, ballerinaer og tjenestefolk. Centralt i bogen står også Knud Wiis­by som er en slags sekretær for Strindberg og samtidig er ansat af Edvard Brandes til at rap­portere alt om Strind­bergs gøren og laden. Wiisby er også nært forbundet med den svenske for­fat­ter­ Victo­ria Benedictsson, som nærer en stor og ulykkelig passion for tidens store ånd Georg Brandes. fortsættes næste flap.
Sideløbende med beretningen om København i 1880’erne rejser bogens forfatter i vores egen tid til Los Angeles og New York og mindes hvordan han som dreng sad ved mid­dagsbordet i Malmø og hørte sin far fortælle om dengang og nu, alt mens hans faster med den skarpe tunge satte spørgsmålstegn ved alt hvad faren sagde.
Ulf Peter Hallberg, f. 1953 i Malmø, har arbejdet som havne­arbejder, antikvarboghandler, gra­fiker og dramatiker. Har siden 1983 boet i Berlin, hvor han ernærer sig som ­forfatter og oversætter af bl.a. Walter Benjamin, Brecht, Molìere og Shake­speare. Foruden essaybøger og dramatik, har Hallberg også ­skrevet filmmanuskripter.
ANMELDERNE SKREV
“I Ulf Peter Hallbergs nye, storartede roman om Strind­berg og hans samtidige blandes drabelig humor med poetisk inderlighed på en ofte overvældende måde.” – hnl.fi
“En af efterårets mest intellektuelt overvældende og givende læseoplevelser, en fryd for alle som har den mindste interesse for den tids litteratur og det skrevne ords magt og magi.” – Gefle Dagblad
“Fremstillingen syder av liv.” – Östgöta Correspondenten

Brugerbedømmelser af Det store tivoli



Find lignende bøger
Bogen Det store tivoli findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.