Bag om ”EFTERKRIGSTIDEN OM HVERDAGEN 1945-1950”
”Fra en tid, hvor der stadig udkom papiraviser, blev sendt breve og postkort, rammer Pernille Ann Pedersens monumentale værk om besættelsen i Øst- Midt og Nordjylland – ned. En samling af historier indsamlet gennem flere år fra private, lokalarkiver og lukkede - nu åbne - arkiver. Meget stort materiale af originale og ikke tidligere offentliggjorte papirer fra besættelsesårene og nu bindene om, hvordan vi klarede skærene og fik Danmark startet igen - de første år efter krigen.
Pernille fortæller i et letlæseligt sprog og med store bogstaver, om modstandsfolk, stikkere, sabotage, illegale blade og ikke mindst om de mange, der ikke blev berømte eller berygtede, men alligevel ydede en kolossal indsats - med livet på spil - for at Danmark atter skulle blive frit. Ikke kun mænd, men også de mange gæve piger og kvinder, der måske var kurerer, sekretærer, husede modstandsfolk på flugt for Gestapo eller var meddelere på anden vis. Navnelisten er i sig selv en guldgruppe til at søge familiemedlemmer og andre interessante personer. Også velegnet til slægtsforskning og generationsfortælling, men også udflugtsbøger til brug for ture rundt i landet efter spor efter nedkastningspladser, jernbanelinjer, fabrikker og hemmelige steder og lokaliteter, hvor der skete noget.
I Aarhusbindene kommer vi tæt på begivenhederne med døgnrapporter fra 1943 – 45 der fortæller om nattens sabotager de forskellige steder i Aarhus og omegn, og hvem der stod bag. Over 900 personnavne. Fra maj 1945 fortsættes med døgnrapporterne med internering af personer i tysk tjeneste og værnemagerne. Desuden oplysningerne om retsopgøret og oprydningen og genetablering af landet. Det er en enestående mulighed for at genopleve historien og inspirere til en tur på Rigsarkivet for at få det hele med. Og der er i hele serien over 4.400 sider at gå på opdagelse i”.
Vis mere