Bag om Elba lærer om tissemænd og tissekoner.
Bogen er en to-i-én-bog: en børnebogsdel og et efterskrift. Bogen lægger alt i alt op til et paradigmeskift i forhold til, hvordan vi håndterer børns seksualitet, da flere ting peger i retning af, at vores aktuelle praksis kan være ødelæggende. Menneskets seksualitet er en størrelse, som skal gives plads, så den gradvist kan udvikle sig i løbet af det liv, vi lever. Denne udvikling starter allerede i barndommen. Det kan man læse om i bogens efterskrift, som består af videnskabeligt baserede oplysninger om udviklingen af menneskets seksualitet, mens børnebogsdelen mere indirekte angiver mulige håndteringer af børns spirende seksuelle udvikling.
Efterskriftet lægger op til, at vi som samfund forholder os til, hvordan vi vil sikre opvækstbetingelser, hvor der er plads til, at børn gradvist kan udvikle en sund seksualitet. Fx peger "Styrelsen for Undervisning og Kvalitet" samt ”Amnesty" på, at vi som samfund ikke lever op til de intentioner og den lovgivning, der er i forhold til seksualundervisning fra 0. til 9. klasse, mens vi heller ikke på førskoleområdet giver den nødvendige plads til børns nysgerrighed i forhold til krop og seksualitet - og dermed hindrer børn i en sund og naturlig udvikling.
Billedbogs-delen henvender sig primært til mindre børn og børn i indskolingen i form af en spændende historie, som gør udforskningen af seksualitet til noget naturligt.
Pigen Elba spørger sin far: "Far vil du ikke nok nusse min tissekone?" Dette spørgsmål bliver starten på en længere historie, hvor Elba får kigget i en anatomibog sammen med sine forældre, der forklarer om både drenges og pigers kønsorganer.
Elba leger også med andre børn, hvor de udforsker sig selv og hinanden, og finder ud af, at det kilder og føles rart at blive stimuleret på sine kønsorganer.
Pædagogen Anton er både accepterende, vejledende og korrigerende i forhold til børnenes indbyrdes lege, og viser dem, at det ikke er farligt, selvom nogen har overtrådt en andens grænse. Det handler om at få snakket om det. Børn overtræder jævnligt hinandens grænser, og har derfor brug for voksenhjælp – uanset om det er en konflikt om et stykke legetøj, eller det er i forhold til udforskning af krop og seksualitet, hvor børn jo også skal lære om samfundets normer.
Dertil nævnes det, at denne læring om egen krop sammen med en fortrolighed i forhold til at tale om seksualitet, også kan være præventiv i forhold til seksuelle overgreb.
Endelig skal det nævnes, at lydbogen vil være egnet sammen med den trykte bog eller E-bogen i forbindelse med læse-let læsning for lidt større børn, der gradvist også vil kunne trække mere forståelse ud af bogens anatomiske illustrationer og ud af efterskriftet til voksne.
Det er nemmere at skabe sunde og velfungerende børn, end at afhjælpe, når de bliver voksne.
Vis mere