Udvidet returret til d. 31. januar 2025
Bag om Ellen Hørup

Journalisten Ellen Hørup (1871-1953) var fra sin tidligste ungdom en frontløber og en normbryder. Som Politikens første kvindelige udenrigskorrespondent var hun bestandigt involveret i kampen mod uret, hvad enten det drejede sig om social og økonomisk ulighed, om imperialisme og nationalisme, om oprustning og krig eller om forskelsbehandling og kønsdiskrimination. Få har som Viggo Hørups rebelske datter formået at skille vandene. Lige så elsket og beundret hun var for sin hjælp til mennesker på samfundets bund, lige så frygtet og forhadt var hun for sin skarpe pen og sin fandenivoldskhed. Denne bog – den første samlede biografi om Ellen Hørup – skildrer hendes begivenhedsrige liv fra barndom til død. Vi følger hende under det årelange ophold i fascismens Italien, hvor hun indleder et stormfuldt forhold til den unge katolske præst Giuseppe Averna. Vi tager med på hendes rejser til Indien, hvor hun lærer Mahatma Gandhi at kende og involverer sig i kampen for et selvstændigt Indien. Vi er med under hendes ophold i Genève, hvorfra hun rapporterer om Folkeforbundets arbejde i tiden op til anden verdenskrig. Og vi er med, når hun taler efterkrigstidens nye verdensorden midt imod med sin kapitalismekritik og sit kompromisløse krav om kvinde- og minoritetsrettigheder. Det er historien om en idealistisk og viljestærk kvindes vej i en mandsdomineret verden. Bogen henvender sig således til alle med interesse for kvindehistorie, men kan læses af enhver, der interesserer sig for det 20. århundredes historie. Lone Rünitz (f. 1944) er historiker og har været tilknyttet Dansk Institut for Internationale Studier, Afdelingen for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Hun har tidligere skrevet Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940 (2000). Hun har bidraget til forskningsprojektet Dansk flygtningepolitik 1933-1945 med bøgerne Af hensyn til konsekvenserne, Danmark og flygtningespørgsmålet 1933-1940 (2005), Udsendt til Tyskland, Dansk flygtningepolitik under besættelsen (2007) (sidstnævnte sammen med Hans Kirchhoff) samt Diskret ophold, jødiske flygtningebørn under besættelsen (2010).

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788740833058
  • Udgivet:
  • 23. april 2020
  • BLACK NOVEMBER
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af Ellen Hørup

Journalisten Ellen Hørup (1871-1953) var fra sin tidligste ungdom en frontløber og en normbryder. Som Politikens første kvindelige udenrigskorrespondent var hun bestandigt involveret i kampen mod uret, hvad enten det drejede sig om social og økonomisk ulighed, om imperialisme og nationalisme, om oprustning og krig eller om forskelsbehandling og kønsdiskrimination. Få har som Viggo Hørups rebelske datter formået at skille vandene. Lige så elsket og beundret hun var for sin hjælp til mennesker på samfundets bund, lige så frygtet og forhadt var hun for sin skarpe pen og sin fandenivoldskhed.

Denne bog – den første samlede biografi om Ellen Hørup – skildrer hendes begivenhedsrige liv fra barndom til død. Vi følger hende under det årelange ophold i fascismens Italien, hvor hun indleder et stormfuldt forhold til den unge katolske præst Giuseppe Averna. Vi tager med på hendes rejser til Indien, hvor hun lærer Mahatma Gandhi at kende og involverer sig i kampen for et selvstændigt Indien. Vi er med under hendes ophold i Genève, hvorfra hun rapporterer om Folkeforbundets arbejde i tiden op til anden verdenskrig. Og vi er med, når hun taler efterkrigstidens nye verdensorden midt imod med sin kapitalismekritik og sit kompromisløse krav om kvinde- og minoritetsrettigheder.
Det er historien om en idealistisk og viljestærk kvindes vej i en mandsdomineret verden. Bogen henvender sig således til alle med interesse for kvindehistorie, men kan læses af enhver, der interesserer sig for det 20. århundredes historie.

Lone Rünitz (f. 1944) er historiker og har været tilknyttet Dansk Institut for Internationale Studier, Afdelingen for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Hun har tidligere skrevet Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940 (2000). Hun har bidraget til forskningsprojektet Dansk flygtningepolitik 1933-1945 med bøgerne Af hensyn til konsekvenserne, Danmark og flygtningespørgsmålet 1933-1940 (2005), Udsendt til Tyskland, Dansk flygtningepolitik under besættelsen (2007) (sidstnævnte sammen med Hans Kirchhoff) samt Diskret ophold, jødiske flygtningebørn under besættelsen (2010).

Brugerbedømmelser af Ellen Hørup



Find lignende bøger
Bogen Ellen Hørup findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.