Bag om Farbror Frans. En stilfærdig historie
"Hvorfor gør du det? Hvorfor kaster du dig hovedkulds ind i et halvheds liv? Hvorfor venter du ikke, til der bydes dig noget, som er helt? Der er ingen, der forstår dig som jeg. – Der er ingen, der kan elske dig højere!"
Sådan har Frans lyst til at sige til sin unge niece, da hun har sagt farvel og er løbet ned ad gaden med skøjterne dinglende i hånden. Han ved, at han er hendes fortrolige, men han ved også, at hun ikke nærer samme følelser for ham. Frans er med sine 25 år en ombejlet herre, men selv har han kun øje for sine bøger og så for sin 19-årige niece. Han ved imidlertid godt, at hun har ladet sig besnære af en ung køn skuespiller, som han på ingen måde mener er god nok til hende. Spørgsmålet er, om han kan tillade sig at erklære hende sin kærlighed – og om han tør!
"Farbror Frans" er en skøn lille kærlighedshistorie fra København omkring århundredeskiftet, som udkom første gang i 1901.
Jenny Blicher-Clausen (1865-1907) var dansk digter og forfatter. Hun begyndte at skrive allerede fra barnsben, og selvom hendes værker stilistisk tilhørte romantikkens litterære tendenser, var hun dybt optaget af det moderne gennembruds ideer om frigørelse og nytænkning. Blicher-Clausen udgav en lang række digtsamlinger og fik især med romanen "Inga Heine" fra 1898 en stor læserskare. Bogens tema er arbejdets rolle i kvindelivet, men fortællingen om hovedpersonens kærlighed til en gift mand står centralt. Blicher-Clausen bidrog desuden aktivt til datidens forskellige magasiner og tidsskrifter, og sammen med forfatterkollegaerne Laura Kieler og Johanne Schjørring redigerede hun et festskrift, der udkom i 1895 i anledning af Kvindernes Udstilling samme år.
Vis mere