Bag om Flint
Går man ude i naturen specielt ved stranden og i grusgravene vader man i flintsten. Går man på en grusbelagt plads består en væsentlig del af gruset af flint. Så flint udgør en del af hverdagen her i Danmark. Tilbage i den sene jernalder og vikingetiden fandt bønderne ude på deres marker flint økser og flint redskaber. Den slags var helt klart ikke naturskabt, og så måtte det være gudernes værk. Man troede at det var efterladenskaber efter guden Tor, når han for hen over himlen og kastede sin hammer Mjølner, så tordnede og lynede det. Flintøkserne måtte være rester af Tors lyn. I dag ved vi at disse tordensten med form som stenøkser stammer fra stenalderen, hvor mennesket fremstillede deres redskaber af sten. I Danmark brugte stenaldermenneskene overvejende flint til deres redskaber.
Men hvor stammer flinten fra og hvordan er den dannet. Dette emnebliver behandlet i denne bog.
Arkæologerne og historikerne er meget interesseret i flint, specielt dem der arbejder med oldtiden, hvor mennesket brugte flint til en stor del af deres værktøj og våben. Der findes derfor flere bøger med beskrivelse af flint, flintredskaber og fremstillingen af flintredskaber.
Bogen er et forsøg på at give en fremstilling af flint og flintdannelse fra et overvejende geologisk perspektiv med afstikkere ind til arkæologien.
Vis mere