Bag om FOLKETS FORTÆLLINGER OM HVERDAGEN 1950 - 1960
Denne bog er et fyrværkeri af fantastiske unikke miks med mange af danskernes hverdagsoplevelser, fortællinger og hylende morsomme soldaterhistorier fra det jyske med super sjove vittighedstegninger. Bogens 676 sider dækker områderne: Vendsyssel, Aalborg, Himmerland og Aarhus og omegn der er meget vel repræsenteret med næsten 400 sider. Der er også noter, forkortede udklip og citater fra følgende dagblade: Vendsyssel Tidende, Aalborg Stiftstidende, Jyllands-Posten, Aarhus Amtstidende og Aarhus Stiftstidende. Bogens register er virkelig detaljeret på ca. 12 sider med personnavne der er brugt med tilladelse, der er et hav af stednavne. Hvorfor er der så mange stednavne i registret? Måske fremkalder det minder med de mange stednavnene. Det kunne være den lejrskole man var på i folkeskolen, en ferie sydpå i bus eller den lille folkevogn med et kæmpe villatelt på taget. Måske husker onkel Carl ikke så godt længere, så er her særdeles morsomme folkeskole historier på stribe. Her er minder om en tur i Aarhus Zoo og Tivoli. Hver side i bogen får dig til at tænke: ”Sådan var det jo dengang” og det udløser et grin og høj latter. Jeg bruger en tekststørrelse, der er nem at læse for svage ”ældre” øjne. Bind 7. og de andre udgivelser i hele serien er forsøgt skrevet således, at alle kan læse med, unge som ældre. Bøgerne er blevet fremstillet med frivillig og gratis hjælp fra folk, der har bidraget med en håndsrækning til hvert bind i form af korrekturlæsning og indsamling af arkivalier. Tak for hjælpen til fondene og private donationer. En stor tak til statens arkiver og lokale arkiver i alle kroge af landet, som har været enormt hjælpsomme. Tak for det!
Bogens indhold er skrevet af.: Unge journalister og forfattere. Af 7. klasse på Poulstrup Friskole i Vendsyssel. Efterlysning. Af Stefan Rasmussen, fhv. SAS-luftkaptajn og folketingsmedlem. Mine ti første år. Et tilbageblik på perioden 1950-60 i Hirtshals. Af Joan Wigh. Min tid i militæret (i Aarhus). Af tidligere OL- deltager i roning Harry Lund. Morfars ultrakorte livshistorie til mit barnebarn Amalie. Af Mogens From. Landsbyen Frørup på Østfyn i 50’erne. Af Lene Annette Jørgensen. Efter besættelsen. Af pensioneret generalløjtnant Kjeld Hillingsø. Min barndom og ungdom på landet i 1950’erne. Af Kris Dissing. Min elevtid på Morsø Folkeblad 1956 – 1959. Af Preben Heide. Min tidligste barndom i 1950’ernes Aarhus. Af Åse Elmstrøm. Indlagt på Sankt Josephs Hospital i Aarhus. Af Lis Hæstrup. En tur mere i Zoo i Aarhus. Af Pernille Ann Pedersen. Tiden i 50’erne. Af Gerda Holmgaard Kristensen. Dengang jeg var soldat! Af Bjerne Johansen. En hilsen fra Brønderslev. Af Ingrid Schmidt. Fra Struer til Djursland. Af Ingelise Schmidt. Jeg mindes med glæde. Af Mary Poulsen. Mit liv fra 1950 til 1960. Af Mogens From. Min familie. Af Lotte Munkholt Ditlevsen. Hobro Sygehus. Af Jette Toft Kristensen. I gamle Aarhus. Af Kirsten Brændstrup. På rundtur i Aarhus. Af Ib Vestergaard. Et ben i hver verden. Af Poul Agertoft. Barn i 1950’erne. Af Mona Hansen. Juleaften 1952 i Danmarks Radio. Mine halvtredsere. Af Vibeke Hex. Nu til søs i ØK. Af Karl Jørgensen. Der var engang. Af Emmy Reitoft. Ung i 50’erne. Af Eigil Jensen. Gert Møllers beretning.
Hele serien er et non profit projekt og ”Forlaget Vrejlev” tjener ikke en eneste krone på udgivelserne, ej heller forfatteren får løn og alle hjælperne får kun en tak for hjælpen. Et evt. overskud på hele projektet doneres til Frihedsmuseets Venners Fond et år efter, at sidste bind er udgivet og hvornår dét bliver ved ingen. Måtte denne bog der handler om perioden 1950 til 1960 blive læst som det den er nemlig et minde om 10 år i Danmarks historien. Pernille Ann Pedersen. Oktober 2024.
Vis mere